JEAN TODT UVELIČAO RALLY I GODIŠNJICU

JEAN TODT UVELIČAO RALLY I GODIŠNJICU

JEAN TODT (Foto M.Krpan)

WRC ZNAČAJAN DOGAĐAJ ZA HRVATSKU

Prvi WRC rally u Hrvatskoj održavao se u ozračju obilježavanja 115 godina automobilizma kojeg je dvodnevnim posjetom i bogatim aktivnostima uveličao predsjednik FIA

U organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza i predsjednika Davorina Štetnera u Zagrebu je boravio, u dane održavanja prestižnog svjetskog automobilističkog natjecanja WRC Croatia rallya, predsjednik FIA Svjetske automobilističke federacije Jean Todt. Bila je ovo i prigoda kojom se svečanom večerom, uz brojne visoke međunarodne goste obilježio i izuzetno značajan jubilej – 115 godina organiziranog automobilizma u Hrvatskoj.

-Nevjerojatna je strast koju smo mogli vidjeti u filnu o razvoju organiziranog automobilizma u Hrvatskoj i razvoj sporta u ovih 115 godina. Ta energija je ohrabrujuća i cijela FIA to gleda s radošću – istakao je Jean Todt napomenuvši i značaj WRC-a:

-WRC utrka u Hrvatskoj pokazala se uzbudljivom i kvalitetno organiziranom. To je zasluga saveza, organizatora, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a uistinu vrijedi pogledati vozače kako se natječu na teškim stazama, gdje nema mjesta pogrešci.

Svečanoj večeri među najvišim gostima bili su i Kanađanin Jacques Villenevue, bivši svjetski prvak Formule 1 i vozač Nascar Europe serije, jedina žena koja je pobjeđivala u svjetskim utrkama ravnopravno se natječući s muškarcima Michele Mouton, sada predsjednica FIA Odbora za žene u motorsportu, a na Croatia rallyu jedna od odgovornih za sigurnosni aspekt WRC-a, potom Jerome Galpin, predsjednik Nascar Euro Series, šefovi WRC timova Andrea Adamo (Hyundai) i Malcolm Wilson (Ford), generalni direktor WRC-a Jona Siebel, te vlasnik WRC-a Thomas Krohne. Večeri su nazočili i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, ministar u Vladi RH Josip Aladrović, grčki ministar sporta Eleftherios Avgenakis, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta RH Tomislav Družak, kao i predsjednici nacionalnih automobilističkih sportskih saveza Slovenije i Mađarske.

Zahvaljujući svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju sporta u tih 115 godina za nama, predsjednik HAKS-a Davorin Štetner posebno je istakao:

-Ova večera bila je zamišljena malo drugačije, ali pandemija je presudila te je nismo mogli proslaviti s predstavnicima 88 klubova koji čine Savez. Ovaj rally je šlag na torti ove proslave, te je isključivo timski rad svih uključenih zaslužan za dobivanje utrke, ali i odlične ocjene mjerodavnih. Nadam se da je ovo samo prva godina, da nastavljamo, a da će svi koji trebaju prepoznati značaj ovako velikog projekta i još više nam pomoći.

Utjecaj i mišljenje, kao i višegodišnja podrška Jeana Todt hrvatskom savezu i klubovima, kao i njegova odlučnost u preporuci da se Hrvatsku ovog proljeća uvrsti u Kalendar WRC-a je neprocjenjiva. Todt je obišao Servisni park na Velesajmu, dio brzinskih ispita, sudjelovao u završnoj dodjeli priznanja pobjednicima u Kumrovcu, a prvog dana boravka posjetio je i Matu Rimca, vlasnika Rimac Automobila iskoristivši, nakon pet godina, njihov novi susret za upoznavanje sa sadašnjim poslovima i konceptom razvoja kojeg je ovaj mladi gospodarstvenik osmislio i ovih dana krenuo u daljnju realizaciju izgradnjom novog proizvodnog kompleksa i kampusa kod Svete Nedelje. Rimac je Todta i provozao u najnovijem modelu proizvedenom u njegim pogonima, čime je prvi čovjek svjetske automobilističke federacije bio oduševljen

Miroslav KRPAN