JEAN TODT STIŽE U ZAGREB

JEAN TODT STIŽE U ZAGREB

0 1224

Ovog  tjedna od 11. do 13.prosinca Zagreb je domaćin FIA sport regionalnog kongresa, izuzetno značajne manifestacije koja će okupiti čelnike 25 europskih automobilističkih saveza, kao i sam vrh Svjetske automobilističke federacije FIA-e na čelu s predsjednikom Jeanom Todtom.Međunarodna automobilistička federacija  FIA dodijelila je Hrvatskom auto i karting savezu kao jedinom nacionalnom sportskom savezu nadležnom za provođenje i nadzor auto i karting sportova na teritoriju Republike Hrvatske, organizaciju FIA regionalnog sportskog kongresa na kojem će biti prisutno više od 400 sudionika iz 25 europskih država. Uz sadašnjih 13 država srednje Europe (Albanija, Austrija, Italija, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija) u Zagrebu će se priključiti i dodatnih 12 država: Bugarska, Grčka, Rumunjska, Turska, Ukrajina, Armenia, Azerbajđan, Bjelorusija, Gruzija, Malta, Izrael, San Marino.

Pokroviteljstvo nad konresom i FIA danima u Zagrebu prihvatili su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, te Hrvatski olimpijski odbor.

Tijekom 2015. godine u svijetu se održava samo šest sportskih regionalnih kongresa od kojih u Europi dva, te je Zagreb domaćin tog Regionalnog kongresa za jugoistočnu Europu. FIA sport regionalni kongres bavit će se aktualnim temama iz svjetskog autosporta, te je osim stranih predavača predviđeno i predavanje hrvatskih sportskih stručnjaka. Mjesto trodnevnih događanja su zagrebački hoteli Westin i International, a istovremeno s Regionalnim kongresom u subotu 12.prosinca u Westinu je  svečano proglašenje najuspješnijih natjecatelja u auto i karting sportovima CEZ-a tijekom 2015. Najuspješnih 150 vozačica i vozača 12 zemalja primit će priznanja za ovogodišnje uspjehe u svim disciplinama auto sporta i kartingu. Među njima je i pet vozača s hrvatskim licencama – Juraj Šebalj, Toni Klinc i Juraj Puškar, kao i Mađari koji brane boje hrvatskih klubova Laszlo Hernadi i Laszlo Szasz, te  Zagrepčanin Damir Mašić koji je ove sezone nastupio pod austrijskom zastavom.

Subotnje prijepodne rezervirano je za susret Jeana Todta s novinarima kojom će prigodom MUP Hrvatske kroz Nacionalni program povećanja sigurnosti prometa na cestama prezentirati aktivnosti proizašle iz Deklaracije o desetogodišnjoj kampanji UN-a pod nazivom Make Roads Safe čiji su potpisnici 1.lipnja 2011.godine  bili tadašnji čelnici dr.Ivo Josipović, predsjednik RH, Ivo Bikić, predsjednik HAK-a i Marijan Kostrenčić, predsjednik HAKS-a.Obzirom da je FIA u okviru te globalne svjetske kampanje dodatno pokrenula i akciju pod nazivom FIA Action for roads safety, logičan je zajednički osvrt FIA-e i MUP-a na taj segment aktivnosti.

HAKS je pokrenuo inicijativu fotografiranja Jeana Todta s predstavnicima HAKS-a kao i javno izražavanje sućuti Jeanu Todtu, u subotu 12.prosinca s početkom u 12.30 sati na glavnom zagrebačkom Trgu Bana Josipa Jelačića kao izraz solidarnosti s francuskim narodom povodom tragičnih događaja u Parizu sredinom studenog. Na trgu će biti prisutni i najmlađi polaznici karting škole pod okriljem ZAS-a koji će također zatražiti povećanu pažnju sudionika u prometu prema njima, upravo najugroženijim na cestama. Tom su prigodom na  trg pozvani i Predsjednica Republike Hrvatske, Gradonačelnik Zagreba, Veleposlanica Francuske, Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministar znanja obrazovanja i sporta.

(mk)