Jari-Matti Latvali i Fordu pobjeda u Švedskoj

Jari-Matti Latvali i Fordu pobjeda u Švedskoj

0 471

Nastavlja se dominacija Fordovih momčadi u WRC natjecanjima Švedske. Jednostavno rečeno sve pobjede od 2006. godine pripale su Fordu, osim 2009. godine kada rally nije bio uvršten u kalendar natjecanja. Ova godina pripala je Jari-Matti Latvali koji sebi, na izuzetno teškim brzincima, nije dao ponoviti grešku iz Monte Carla, te se naizgled lako dovezao do važnih bodova.

Nakon izjednačenih brzinaca prvog dana ostatak natjecanja Latvala je skupljao sekunde prednosti ispred prošlogodišnjeg pobjednika Mikke Hirvonena da bi tri brzinca prije kraja ona iznosila velikih 35 sekundi. Ipak, probušena guma na Latvalinom automobilu smanjila mu je prednost na nešto više od osam sekundi, donijevši interesantnu završnicu natjecanja, u kojoj je isti ponovno povećao prednost na 16 sekundi.

Na treće mjesto pobjedničkog podija dovezao se Norvežanin Mass Ostberg također u Ford Fiesti, nakon velike borbe sa Petterom Solbergom koji je cijenu puknuća gume (na istom brzincu kao i Latvala) platio plasmanom na četvrto mjesto.

Evgeny Novikov ovaj je rally odradio vrlo koncentrirano, praktički bez grešaka i doveo se do cilja na vrlo visokom petom mjestu, za razliku od šestoplasiranog Loeba koji je kroz vikend imao neuobičajeno veliki broj „kikseva“ i ovaj put nije konkurirao za sam vrh.

Odustajanja nije bilo previše – ukupno osam, a od poznatijih na listi su se našli Ott Tanak i Dani Sordo.
Klasu S2000 osvojio je Per-Gunnar Andersson u Protonu Satria S2000, drugi je bio Brien (Fiesta S2000) i treći Tideman (Fabia S2000).
Zasigurno zanimljivo prvenstvo nastavlja se u Meksiku od 8. do 11. ožujka.

Pobjednici Švedske od 2006 godine:
2012: Jari-Matti Latvala, Ford Fiesta RS WRC
2011: Mikko Hirvonen, the Ford Fiesta RS WRC
2010: Mikko Hirvonen, the Ford Focus RS WRC
2008: Jari-Matti Latvala, Ford Focus RS WRC
2007: Marcus Gronholm, Ford Focus RS WRC
2006: Marcus Gronholm, Ford Focus RS WRC

rez1
rez2

Mario Jurišić