Izložba o povijesti legende

Izložba o povijesti legende

0 617
Slavljenička torta - Preluku za 80. rođendan (snimio M.Krpan)

PRELUK JE NAŠ PONOS I NAŠ ŽIVOT

MATULJI – Izložbu o povijesti legendarne Preluke, svjetski znanog predjela, s posebnog aspekta na značaj o oktanskom miljeu, a prvenstveno motociklizmu, postavili su u sjedištu Udruge „Rodoslovni centar Kastavštine i Liburnije“, u centru Matulja, njeni članovi, sve istinski zanesenjaci i zaljubljenici povijesti kroz različite aspekte. Već je samo otvaranje, sjeta i susreti desetaka ljudi svih generacija, pokazala da je takvo nešto u spomen i sjećanje na dane slave bilo potrebno, bilo neophodno i da je to najmanje što se moglo učiniti „Preluku za 80. rođendan“.

Upravo pod tim imenom, od danas pa sve do jesenjih dana, moći će se razgledati 269 fotografija, pogledati i 17-minutni arhivski video o nekoliko utrka na legendarnoj Preluci iz raznih godina njena održavanja, prolistati tek poneki od 15-tak originalnih, ali dobro sačuvanih programa utrka. Sve je to popraćeno bogatim sadržajem kojeg je pripremio istinski zanesenjak, ali prvenstveno znalac svog posla, Matuljac Goran Slavić, svestrani zaljubljenik moto sporta od svoje šeste godine, spisatelj, kolekcionar, kroničar, zasigurno jedan od najboljih poznavatelja auto i moto povijesti, ne samo Matulja, već šireg okruženja. Upravo je Slavić, biranim riječima i isticanjem znakovitih detalja, kao i osoba kojima je posvetio najviše prostora, pustio izložbu da živi, da svima koji to zažele u narednim mjesecima pruži prigodu spoznati sve ono što teško mogu naći u svakodnevnici. A na otvorenju, u prostorima koji su prosto „pucali“ po šavovima vladala je neopisiva gužva, ali i sjeta na slavne dane.

O povodu i pripremama izložbe biranim se riječima obratila dr.Marija Puharić-Harašlić, liječnica u mirovini, jedna od zaslužnih za brojne projekte Udruge iza koje stoji niz vrijednih i sadržajnih projekata.
– Preluk budi silne emocije, Preluk je oduvijek bio više od obične uvale. U staroj „kavi“ slavio se život. Svi su istinski, u godinama utrka na okrugu Preluk, bili to natjecatelji cijelog svijeta, ljubitelji brzina pristigli iz raznih krajeva, organizatori, suci, počasni gosti, i staro i mlado, Preluku zauvijek zadržali u svojim srcima. Eto, mi u Udruzi odlučili smo se na ovaj način vratiti u prošlost, odat počast jednom simbolu koji je postao, bio, ostao i jest legenda. Jednostavno to je – Preluk – kazala je dr.Puharić-Harašlić.

Posebni trenutak svečanog otvaranja izložbe bilo je kad je spomenula četiri istinska velikana i pozvala ih da zajednički razrežu prigodnu slavljeničku tortu što su s oduševljenjem učinili: Luciano Saletnik i Vinko Surina, trofejni motociklisti, pobjednici i sudionici utrka okrugom Preluk, Ivo Matulja, dugogodišnji direktor Grand prix moto utrka, prvo dugi niz godina na Preluci, a potom i na novoj stazi na Grobniku, te ponos matuljskog motociklističkog sporta, jedini hrvatski europski motociklistički prvak Matuljac Zdravko Matulja.

Goran Slavić konciprirao je izložbu kroz više poglavlja na 24 zasebna panoa. Sve je počelo davne 1929.godine utrkom Opatija-Učka, čiji je start bio u centru „oktanske metropole“ Matulja ispred današnje „Marijane“, potom jedinom prelučkom prijeratnom utrkom „Primo circuito del Carnaro“ održanom 1939.godine na Preluci u predvečerje Drugog svjetskog rata, posebni značaj ima nastup tvorničkog Ferrarija 1956.godine na Preluci, neizbježan je i spomen na speedway utrke na današnjem stadionu Kantrida, što je predstavljalo kolijevku talijanskog speedwaya, a najboljim vozačem Italije u tim je godinama bio Riječanin Toio Marama. Počeci motorizacije i auto moto sporta u Matuljima, entuzijazam, trud, brojnost i aktivnost članova, sportski uspjesi i organizacijski poduhvati objedinjeni kroz ime Auto moto društva Matulji nezaobilazan su sadržaj povijesti i na izložbi im je posvećena dužna pažnja.

Od pojedinaca istaknuti su i sadržajno obrađeni sportski uspjesi riječke braće Jankovits, Gina i Oscara, potom matuljske obitelji Saletnik, posebno oca Daria i sina Luciana, bez kojih je nezamisliva povijest matuljske motorizacije, kao i prelučkih legendi Čeha Františeka Stasnyja, Švicarca Benoita Musyja, Talijana Silvia Grassettia, Giacoma Agostinija i Gilberta Parlottija, Španjolca Angela Nieta, Mađara Janosa Drapala i Korejanca Takazumi Katayame, koji ostaje upisan u povijest Preluke kao zaključni apsolutni rekorder staze duge 6.000 metara.

Priprema izložbe, njen postav i vrijedan materijal koji predstavlja samo dio povijesti po svemu sudeći uskoro bi mogao dobiti i svoje knjižno izdanje što je posebno istaknula na otvorenju, uz podršku za cjelovitost i prezentaciju projekta u ime Općine Matulji, zamjenica općinskog načelnika Eni Šebalj, zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos da do ove izložbe dođe, vjerujući u značajnu posjetu tijekom predstojećih mjeseci.

Izložba će se moći razgledati utorkom i četvrtkom od 16 do 19 sati, a za grupne posjete uz prethodnu najavu i u dogovoreno vrijeme.

Preluk iz nekih davnih dana sasvim je druga priča, spram sadašnjosti. I ne samo kroz pogled oktanskog sporta, motociklizma ponaosob, već gospodarski u ranijem periodu ili zamljopisno u svakom obliku. Zato vrijedi vidjeti izložbu, zato vrijedi poštovati legendu zvanu – Preluk.

Miroslav KRPAN