In memoriam

In memoriam

0 1208

ELVIS KLJUN

Prestalo je kucati srce jednog divnog mladića. Iz sna. Više se nije probudio. Nema više uvijek nasmiješenog lica, ozarenog, sretnog i veselog. Mladića koji je svoj kratki život posvetio automobilima.

U 38. godini umro je Elvis Kljun.

Od malih nogu neizbježna mu je bila sudbina druženja s automobilima, s mehanikom. Stasao je uz oca Aleksa koji je 70-tih i 80-tih bio dio automobilističkog miljea s Kvarnera, čovjek duša, vrstan natjecatelj, prijatelj, znalac automobilizma u svakom pogledu. Otac, profesionalac za volanom od glave do pete nenadano je svoj život zaključio na jednom gorskokotarskom izlazu iz tunela.

Elvis je zarana zavolio sve što zadire u povijest. Ponosio se svojim, u nas gotovo jedinstvenim bijelim „Opelom GT1900“ iz 1969. godine. Ponosno ga je pokazivao na brojnim susretima oldtajmeraša, ponosno ga vozio „svojim drugim domom“ – Automotodromom Grobnik gdje je godinama bio neizbježni sudac na stazi, bilo uz motocikle, bilo automobile.

Sve što je odisalo prošlošću, poviješću zanimalo ga je do krajnosti. Kako kazuje jedan njegov prijatelj – skupljao je sve „ko hrčak“ ne žaleći slobodna vremena da se posveti obnovi i očuvanju baštine ma gdje god ona bila i kojeg god oblika bila. U svojoj je garaži imao raritete različitih predmeta, ponosio se njima. Ali prevladavala je ljubav prema automobilima, motorima,…

Bio je članom Oldtimer kluba „Rijeka“, sportašom i licenciranim vozačem Autokluba „Matulji racing“, a potom i AKK Zanatlija, Kluba Belson nostalgija,… Elvis je bio član Nacionalnog tima „1st Croatian Historical Racing Team“. Vozio je „Opel Mantu“ hrvatskim i europskim brdskim stazama. Želio je više, bolje. No, nisu mu to dozvolile materijalne prilike. Ipak u domaćim okvirima vrijedi zapisati i poneki rezultat – 2009. treće mjesto sezone Prvenstva povijesnih vozila Kategorije 3, godine 2007. četvrti, a godine 2008. njegov rezultat ostaje upisan zlatnim slovima u hrvatskoj knjizi auto sporta – bio je državnim prvakom posljednjeg hrvatskog prvenstva Turističke kategorije povijesnih vozila na brdskim stazama. Te je godine upisao i četiri pojedinačne pobjede.

Od malih nogu zaluđen mirisom benzina i spaljenih guma otišao je tiho. Pretiho. Jednostavno ostao u vječnom snu.

Dobri duh grobničke staze, tih i skroman kakav je bio, ali uvijek, baš uvijek sa smiješkom na usnama Elvis je sada u našim sjećanjima. Sreća ga nije mazila. A sada mladi Elvis sklopio je svoje oči tiho, tiho… Prerano, previše prerano !

Posljednji ispraćaj Elvisa Kljuna biti će u srijedu 5. prosinca 2012. godine u 15 sati na mjesnom groblju Cernik-Čavle.

Miroslav Krpan