In memoriam – RAJKO MULAC (1960.-2022.)

In memoriam – RAJKO MULAC (1960.-2022.)

0 203

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je Rajko Mulac, istaknuti sportski i društveni djelatnik.

Svoj radni vijek, proveo je dugim nizom godina u INA Industriji nafte, prvo u pogonu kao rafinerijski operater, a potom u Službi komunikacija i marketinga sa sjedištem u Rijeci. Posljednjih je godina radio u „Rijeka plusu“.

U mladim je danima svoje slobodno vrijeme počeo posvećivati auto moto sportu, kao sudac, od baznih zadaća na automobilističkim i motociklističkim utrkama, sve do  brojnih odgovornih funkcija. Četiri je desetljeća posvetio oktanima, što profesionalno, što kroz vid sporta u kojem je pronalazio i upražnjavao interes okupljanja dobrih sportaša, organizacijom vrhunskih manifestacija, prenoseći na brojne prijatelje, posebno one mlade, svoje iskustvo i znanje. Najdulji period djelovanja u auto-moto sportu proveo je u riječkom, prvo Auto moto društvu Ina, potom Autoklubu Ina Millennium, da bi nizom godina kasnije bio uključen u projekte čabarskog Autokluba Zrinski. Uz običnog sportskog suca najvišeg specijalističkog ranga, bio je dijelom rukovodnih timova kako u klubovima, tako i na manifestacijama, kojih je na desetine odradio tijekom svoje višegodišnje aktivnosti. Ekipirao je izuzetne timove mladih vozača koji su u različitim disciplinama auto sporta, u različitim periodima i okolnostima osvajali što pojedinačne, što ekipne naslove državnih, regijskih ili županijskih prvenstava. Uz klupske obveze i dužnosti člana izvršnih i upravnih odbora, voditelja sportske sekcije, timova, sportskog direkora, koordinatora klubova i tajnika Komisije za suce pri nekadašnjem Automobilističkom savezu Primorsko-goranske županije, bio je i aktivnim sportskim sucem na najodgovornijim zadaćama u sustavu Hrvatskog auto i karting saveza.

Uz djelovanje među oktancima Rajko je pronalazio načina da svoj doprinos da i u drugim društvenim segmentima, volio je i redovito posjećivao utakmice nadražeg mu riječkog nogometnog prvoligaša, bio blizak karnevalskim i maškaranim zbivanjima riječkog zaleđa, prvenstveno Kastavštine i Viškova, promicao i organizirao druge vidove društvenih okupljanja u sredini u kojoj je živio.

Posljednje desetljeće njegova života obilježila je prvotno borba za dokazivanje ispravnih postupaka u jednoj važnoj sportskoj zadaći, za koju nije uspio za života dokazati nevinost i ispravnost u postupcima, da bi sve to bilo i dijelom uloga u tešku bolest protiv koje je u samo 62.godini izbubio životnu bitku.

Bio je dobar i plemenit obiteljski čovjek, „domaći čovik“, human, plemenit, beskurpulozan. Bio je jedinstven i voljen u sredini u kojoj je živio i radio. Ostavio je iza sebe traga kojeg se svi mi koji ostajemo moramo sjećati i poštovati ga.

Posljednji oproštaj upriličen mu je na mjesnom groblju Viškovo.

Hvala Rajko za sve što si učinio, hvala za niz višegodišnjih zajedničkih suradničkih dana, u različitim okolnostima, za projekte kojima si se dao u cjelosti.

 

Miroslav KRPAN