In memoriam – Mira Nikolić

In memoriam – Mira Nikolić

0 1560

Za nama je tužan ponedjeljak. To jutro naše je prostore proparala još jedna tužna vijest.

U 72. godini umrla je Mira Nikolić.

Posljednju „vožnju“ svog života nije prebrodila. Kratka i opaka bolest odvojila ju je od svakodnevnice i na kraju otrgla nam je dragu Miru koju su generacije i generacije ljubitelja automobilizma upoznale kao nepobjedivu.

img505

Mira Nikolić bila je i ostala najtrofejnija hrvatska vozačica. Gotovo 30 godina za sportskim je upravljačem dokazivala vještinu vožnje pobjeđujući ne samo sebi ravnu žensku konkurenciju, već često i muške kolege koji su morali priznati poraz.

Mira Nikolić, rođena 6. veljače 1941. godine u Donjem Miholjcu istinska je legenda zagrebačkog Auto moto društva Ina. Od 1959. radila je u „Croatiapetrolu“, potom u „Kombinatu nafte i plina“ te naposljetku u Ina Trgovini, sve do umirovljenja 1992. godine. U naftnoj djelatnosti radila je ukupno 33 godine. Članica AMD-a Ina je od samoga početka, 1966. godine, kada je i položila vozački ispit. Automobilizmom se počela baviti 1969. godine, kada je odvezla svoj prvi ženski rally, osvojivši drugo mjesto. U ženskoj i muškoj konkurenciji vozila je rally gotovo 30 godina. Suvozačice na domaćim prostorima bile su joj Ana Barač i Branka Trzun Makek, dok je najčešći suvozač u „jačoj“ muškoj konkurenciji bio Mato Šebalj, posebno na inozemnim natjecanjima. Bila je prvi ženski instruktor vožnje 1971. u tadašnjoj državi. Godinama se bavila edukacijom žena, posebno vozačica – početnica, vodila je školu sigurne i sportske vožnje u Udruženim vozačicama i u Ini. Nemjerljive su njene zasluge u Auto školi. Tijekom 20-tak godina, od 1966. do 1985., obučeno je 2522 vozača. Među prvim instruktorima bile su i dvije žene. Prva je bila upravo Mira Nikolić.

img504

Bila je sudac specijalističkog ranga za automobilizam, a često se posvećivala i kartingu. Za 30 godina sportskog rada AK Ina dodjeljuje joj pokal za najtrofejnijeg vozača-čicu. Osvojila je oko 300 pokala, plaketa, medalja, diploma, priznanja. Jedno od najznačajnijih priznanja primila je krajem prošle godine – Zagrebački automobilistički savez dodijelio joj je Nagradu za životno djelo ZAS-a.

Bila je ikona svojevremeno cijenjenog jedinstvenog u Europi Međunarodnog ženskog auto rallya čiji je organizator od 1969. do 1987. bio upravo njen matični Klub. Među više od 1500 sudionica uz Anku Špiljak i Zdenku Brčić upravo je Mira Nikolić bila sudionicom svih 18 izdanja Ininog ženskog rallya. Uz to pobijedila je u ukupnom poretku čak šest puta: 1972., 1973., 1974., 1978., 1982., 1985., te ostvarila niz pobjeda po klasama.

img503

Nezaobilazni su njeni inozemni nastupi i uspjesi i to: na Međunarodnom Continental Tour ČSSR u Brnu sa suvozačem Matom Šebaljem, u mješovitim posadama trostruka uzastopna pobjeda u ukupnom poretku 1984., 1985., 1986. Bila je ukupnom pobjednicom kao jedina žena u muškoj konkurenciji 1978. na Međunarodnom rallyu Pirin, Blagoevgrad u Bugarskoj, a 1972. na Regionalnom natjecanju u muškoj konkurenciji ( jedina žena ) u Slavonskom Brodu još je jednom glavila generalku. Pobjeđivala je na Riječkom ženskom rallyu (1979. i 1986.), Splitskom ženskom rallyu (1985.).

U rally Prvenstvu Hrvatske u muškoj konkurenciji ( suvozač Mato Šebalj) 1978. i 1979. osvaja generalku i klasu, a 1980. klasu 1150 grupa 2. Također 1985. i 1986. postaje prvakinjom Hrvatske za žene u ukupnom poretku i klasi.

Mira Nikolić vozila je društvena – klupska, međudruštvena, regionalna, gradska, republička, savezna i međunarodna natjecanja u jakoj i brojnoj konkurenciji. Za svoje vrhunske sportske rezultate, bilo kao vozačica bilo kao sudac, primila je brojna sportska i društvena priznanja i odlikovanja. Posljednjih se godina posvetila organizaciji značajnih manifestacija kako u okviru svog matičnog Autokluba Ina kao predsjednica Kluba, ali isto tako u okviru ZAS-a ili brojnih manifestacija AK Delta.

Bila si dobri duh zagrebačkog auto sporta. Hvala Ti Mira za sve dobro što si učinila. Velikanka hrvatskog autosporta, svima dobro znana Mucek, ostat će u trajnom sjećanju i uspomeni.

Prijatelji i štovatelji Mire Nikolić ispratiti će je na vječni počinak pogrebom u petak 3.svibnja u 15 sati iz Mrtvačnice na zagrebačkom Mirogoju.

Miroslav Krpan