In Memoriam – BERISLAV ČEGELJ (1946. – 2020.)

In Memoriam – BERISLAV ČEGELJ (1946. – 2020.)

0 310
Posljednji zadatak Berislava Čegelja - Rally Delta 2020

Život piše knjige. A što je zapravo život? Jučer si bio tu – danas te više nema. Ta istinska sudbina poigrala se životom jednog od doajena hrvatskog automobilističkog sporta.

U 75.godini napustio nas je Berislav Čegelj Buco, predsjednik Autokluba Ina Delta Zagreb i sportski direktor Zagrebačkog automobilističkog saveza.

Berislav Čegelj pet je posljednjih desetljeća bio nezaobilazna karika oktanskog sporta, posebno onog zagrebačkog, a duboko u korijenima jednog kultnog, onog iz skupine najvećih hrvatskih automobilističkih klubova – zagrebačke „Delte“.

Rođen 19.veljače 1946.godine u Zagrebu, po zvanju pogonski kemičar i organizator sportske rekreacije, radni je vijek začeo u tadašnjem Chromos-Katran-Kutrlinu 1964.godine. Samo godinu-dvije kasnije prelazi u INA Naftaplin, gdje se radno zadržava do 1992.godine, da bi se ponovo vratio u iste redove 1996.godine. U međuvremenu četiri je godine bio u Autoklubu INA Delta Zagreb, a poslije Naftaplina ponovo uplovljava u sportske vode, prvo šest godina u Zagrebačkom sportskom savezu, a potom, do umirovljenja 2013.godine, u Zagrebačkom automobilističkom savezu.

Oktanskim parama, onima sportske narave „zarazio“ se 1968.godine. Okidač je bio Međudruštveni reli u organizaciji AMD Ina na Preluku, gdje je posjećivao i legendarne GP moto utrke. Prvi je puta sjeo u novi, posuđeni Opel Rekord 1700, automobil nimalo prikladan za ocjenske vožnje, ali tim istim „čudom“ od auta osvaja treće mjesto u konkurenciji Prvenstva Zagreba. To je bio poriv za naprijed. Iz dana u dan, ljubav prema automobilima, oktanskom sportu u cjelini, rasla je nesmiljenom brzinom, prvo kao hobi, a potom i kao životno opredjeljenje, ali ono uz staze, organizacijskog karaktera. U svoje djelovanje uključio je i obitelj, brojne poznanike i prijatelje, od kojih su mu mnogi, do posljednjeg dana ostali vjerni i aktivni suradnici.

Nekoliko je godina nastupao na različitim automobilističkim natjecanjima, ali opredjeljenje je bilo usmjereno ka organizacijskim poslovima u kojima je dostigao svojevrsni vrhunac kao rijetko viđen operativac i sportski stručnjak, znalac pravila u domeni oktanskih sportova. Od 1969.godine bio je sportskim sucem, napredujući do najviših rangova, a dužnosti i obveze redale su se iz mandata u mandat, ma u bilo kojem klupskom okruženju to bilo. Ali uvijek s tri prefiksa: Ina, Delta i Zagreb.

Berislav Čegelj bio je krajem 70-tih godina tajnikom AMD Ina Zagreb, u vremenima „zlatnih“ godina zagrebačkog auto sporta, kada su pokretane i u začecima opstale znakovite manifestacije poput Međunarodnog Ina ženskog rallya, Ina Delta rallya, kružne auto utrke kod Mosta mladosti, brdske auto utrke na Sljeme sa zagorske strane. Na istu se dužnost vratio krajem 80-tih sa zadaćom oživljavanja zamrlih aktivnosti i nužne reorganizacije tadađnjeg društva. I uspio je u potpunosti. Što više, novim elenom i poletom, stvarajući temelje kluba koji se desetljećima ponosi kultnim imenom „Delta“. Bio je jednim od osnivača prvo AMK Ina Delta Zagreb, potom AK Delta Zagreb, u kojima je proveo dugi niz godina svoje profesionalne karijere.

Svojim razmišljanjima i djelovanjem širio je vidike dalje od Zagreba. Koordinirao je i pomagao osnivanje niza klubova u sustavu Ine, ali i brojnih drugih. Pokretao niz manifestacija u desecima novih, malih sredina širom Hrvatske kojima je oktanski sport, do tog dana, bila „tabula raza“. Rezultati su vidljivi već desecima godina, jer na spomen njegova nadimka Buco, priča je dobivala svoje novo oličenje, svoje utemeljenje. Uz sebe je uvijek imao krug vrsnih suradnika i znalaca, profesionalaca svog posla, a tako je odradio, kao direktor Natjecanja i posljednji mu radni zadatak, samo mjesec prije preranog napuštanja ove naše sredine. Bio je to „Zagreb Open 46.Ina Delta rally“, ove godine u Hrvatskoj jedino natjecanje s FIA europskim prefiksom, specifično u puno pogleda, ali manifestacija koju je osobno, u pozitivnom tonu, u priopćenju da Hrvatska 2021.godine dobiva WRC rally, spomenuo i pohvalio Jean Todt, predsjednik FIA.

Kultna „Delta“, automobilistička manifestacija s najduljim stažom u Hrvatskoj, bila je i ostala ponos rada i djelovanja svih, brojnih članova zagrebačkog AK Ina Delta, a na zadovoljstvo cijelog hrvatskog oktanskog miljea. U tu veliku „građevinu“ puno je ciglica ugradio Berislav Čegelj. Kao sportski sudac i organizator u svojoj je karijeri objedinio više od tisuću natjecanja u zemnlji i inozemstvu, sve na kotačima.

Čegelj je bio obiteljski čovjek, uz oktanske manire veliki pregaoc svoje društvene zajednice u kojoj je živio i djelovao. Bio je ponosan na povijesni značaj prezimena Čegelj (Chegelly) čiji izvori sežu u daleku 1598.godinu, a rado se prisjetiti 2008.godine, kada je ponosno pokazivao povijesni obiteljski grb. Od rane mladosti uključivao se u društvena zbivanja Gračana, gdje je živio, sportskih i kulturnih društava, političkih asocijacija, mjesne zajednice, Župe u čijim je svjetovnim tjelima aktivno djelovao, a u prvim godinama hrvatske samostalnosti odgovorno je „odradio“ zadaće predsjednika Izvršnog vijeća i Kriznog štaba Mjesne zajednice Gračani u vrijeme Domovinskog rata.

Uz klupsku aktivnost nemjerljiva je bila njegova uloga u Zagrebačkom automobilističkom savezu, kojeg je izgradio gotovo do savršenstva. Pronalazio je aktivan i svrsishodan jezik suradnje sa svim gradskim strukturama, a javno je bilo vidljivo da je imao, za sve začete i uspješno realizirane projekte naklonost i pomoć zagrebačkog gradonačelnika.

U nacionalnim asocijacijama, onim davnim, ali posebno u aktualnoj, Hrvatskom auto i karting savezu, bio je prepoznatljiv i zdušni borac za napredak, promjene, rast i širinu djelovanja oktanskih sportova na četiri kotača. Bio je „glasan“ i jasan, ponekad neshvaćen u svojim poimanjima, ali borac za drugačije, za moguće pravednije. Niti jedna skupština HAKS-a, ili radno tijelo u kojima je sudjelovao, više nikad neće biti ista. U zraku neće biti Bucine ruke, u dvoranama se neće čuti njegov glas i inicijativa nečeg i uvijek drugačijeg.
Da bi bio vjerodostojan morao bih spomenuti još barem 50 stavki bitnih u životu i radu Berislava Čegelja. Jest da je to nemoguće, ali sam Buco učinio je mogućim zamisao da 2018.godine osmisli, pripremi i izda monografiju „Naš Autoklub – automobilističkim stazama naftaša od Gojla do europskog trona, 1949.-2016.“ povodom 50 godina djelovanja kluba. Pisana je to povijest na 330 stranica vrijednih dokumenata. Da niti 20-tak dana pred nenadanu smrt nije posustajao, u nastojanjima ostavljanja za sobom vrijedne pisane ostavštine, je i prihvaćanje zadaće jednog od autora i suradnika u projektu izdavanja monografije „115 godina automobilizma u Hrvatskoj“. Bio je to posljednji zadatak Berislava Čegelja. Nije ga odradio. Njegov naum, s još dva pisana projekta koja je najavio, presjekla je neumitna i surova smrt.

Buco je bio čovjek koji je manirom velikog znalca okupljao ljude, promovirao oktanski sport, objedinjavao ideju „brzine i mirisa benzina“ na jednom, bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme. S pogledom u budućnost.

Uz brojne nagrade i priznanja za rad i doprinos vrijedi izdvojiti Nagrade za životno djelo Sportskog saveza Grada Zagreba i Hrvatskog auto i karting saveza.

Buco je bio i ostat će institucija „Delte“. Poslije njega ništa više neće biti isto. Utjeha za obitelj, suradnike i prijatelje je da su živjeli i radili s čovjekom otvorenih pogleda na stvarnost. Obitelj, ali i automobilistički sport u cjelini, izgubli su časnog i osebujnog čovjeka kojeg se vrijedi dugo sjećati.

Miroslav KRPAN