Humanitarni moto susret

Humanitarni moto susret

Bakar ima - moto alku (snimio M.Krpan)

MOTO ALKA U BAKRU

Okupilo se više od 200 motocikala od kojih je 51 tandem sudjelovao u petoj humanitarnoj moto alci.

Kolovoz je mjesec od alki, drevnih „igara“ kojima se, trčeći na konju, kopljem pogađa metalna meta, uzdignuta od tla, podijeljena u više bodovnih cjelina. Najveći dobitak je „u sridu“, donosi čast, pobjedu, slavu,…

Da ne ostane samo na onim znanim – Sinjskoj alci ili barbanskoj Trci na prstenac, u mnogim se sredinama konja zamijenilo zvučnim tehničkim pomagalom na dva kotača, koji ima znatno više „konja“. Motociklom u paru, vozač i „strijelac“ na alku čine postavu kojom se vozi Moto alka. Jedna takva prvi je put, u humanitarne svrhe, prije pet godina održana u Bakru. Godinu za godinom, pomalo, krajem kolovoza, prelazi u tradiciju. Skupina motociklističkih entuzijasta, okupljena u društvu „BikeRIce BikeRI“ ovogodišnje peto izdanje posvetilo je nedavno preminolom riječkom bikeru Tomislavu Svjetličiću, koji je bio, kako kažu „duša ove alke i cijelog društva“. Svaka do sada održana Moto alka u Bakru imala je svoj humanitarni karakter, prošlogodišnja je prikupljala sredstva za Centar za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici, dok je ovogodišnji prihod namijenjen akciji „Za djecu s posebnim potrebama“ iz Vukovara.

Iznenađujući je bio odaziv motociklista, ali i posjetitelja, usprkos svim epidemiološkim mjerama, o kojima je ovisila. Očito, do sada brojni odgođeni ili otkazani susreti bikera nedostajali su mnogima, pa su upravo ovaj, humanitarni, odabrali za masovnije druženje. U Bakru se našlo više od 200 motocikala svih marki, kubikaža, boja, tipova i registracijskih tablica. Stigli su mnogi i iz daljih krajeva Hrvatske, a u samom nadmetanju moto alke sudjelovao je 51 par na motociklima. Vozile su se dvije vožnje, a rezultat je bio najmanje važan. Sve je počelo prisjećanjem na Tomislava Svjetličića formirajući svojim tijelima slovo T, a dio će prikupljenih sredstava, što od sudionika alke, što od dobrovoljnih priloga „u škrabici“ usmjeriti i njegovoj obitelji.

Druženje, zabava, nikad dovršene priče, analiza „korona“ ljeta, potrajale su do kasnih sati, a mnogi su u iščekivanju karavane Prevlaka-Vukovar, za koju vjeruju da će se održati u studenom ove godine, kada će i uručiti prikupljena sredstva. Ako slučajno karavana izostane, pronaći će se primjeren način uplate sredstava.

Motociklisti su, ovog puta u Bakru, još jednom dokazali svoju privrženost humanitarnim aktivnostima, a moto alkom dali do znanja kako je važan povod okupljanja. Do slijedećeg susreta !

Miroslav KRPAN