Hrvatsko prvenstvo nastavlja se u Slovačkoj

Hrvatsko prvenstvo nastavlja se u Slovačkoj

Borba za bodove hrvatskog prvenstva (snimio M.Krpan)

NA SLOVAKIA RINGU 27 HRVATSKIH VOZAČA

U okviru Velike nagrade Slovačke, na poznatom Slovakiaringu, među 140 sudionika, drugu godinu za redom, vozi se i za bodove PH

ZAGREB – Prije nepunih godinu dana, u vrijeme nedoumica oko tijeka nacionalnog automobilističkog prvenstva, uzrokovanog sveprisutnošću epidemioloških mjera zbog virusa korona, a neposredno po održanoj „Nagradi Hrvatske“ na Automotodromu Grobnik, u kalendar Hrvatskog auto i karting saveza discipline auto utrke na kružnim stazama uvršteno je gostovanje hrvatskih vozača na poznatoj stazi „Slovakiaring“ u Slovačkoj i bodovanje dvije utrke za Prvenstvo Republike Hrvatske. Da odluka i dogovor suradnje, dva već godinama bliska nacionalna saveza, nije bila pogrešna, te da je to bio na neki način trenutak nove revitalizacije kružnih auto utrka u nas, pokazalo se do zaključenja prošlogodišnje, usprkos koroni održane i uspješne sezone, ali i ponovno uvrštavanje gostovanja u Slovačkoj za ovu sezonu.

Ovog vikenda, 21. i 22.kolovoza održava se Velika nagrada Slovačke, bodovno natjecanje FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, kao i niza značajnih međunarodnih automobilističkih serija poput TCR Eastern Europe i Eset Cup Serieas. Ništa manje značajno nije niti bodovanje utrka za čak šest nacionalnih prvenstava:Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Prijavljeno je oko 140 vozačica i vozača iz desetak zemalja, među kojima i 27 hrvatskih iz deset klubova.

Poslije šest bodovnih utrka održanih na tri natjecanja (Mađarska i dva Grobnika) u Grupi 1 PH automobila do 1400 ccm lidersku poziciju drži Nino Jeličić (VW Polo 1.4 16v) iz gospićkog Autokluba Saint Christopher Racing Teama.Ima šest bodova više od klupskog kolege Sandra Babića ( Škoda Fabia 1.6 16v). U Grupi 2 do 1600 ccm vodeći je Slovenac Grega Šimunovič (Suzuki Swift), još jedan član gospićkog kluba koji ima prednost od 16 bodova ispred prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske Krčanina Lovra Badurine ( Peugeot 106) iz Karting kluba Rijeka, koji je nastupio u samo četiri utrke ove sezone. Neprikosnovenu dominaciju na stazi, posebno u okviru Grupe 3 do 2000 ccm i ove je godine pokazao višestruki državni prvak Maro Franić (VW Golf V), vozač AK Dubrovnik Racing, čvrsto držeći prvo mjesto sa čak 36 bodova prednosti ispred klupskog kolege Crnogorca Nikole Radnjića, koji će propustiti nastup u Slovačkoj. Izostankom u Slovačkoj vodećeg Grupe 4 preko 2000 ccm Veljka Bubičića (AK Dubrovnik Racing), snage će odmjeriti Zoran Kotromanović (Dubrovnik Racing) i Ivan Sentić (Ragusa Racing) u prestižnim Seat Leonima. Nastupit će i jedna, ove, svoje prve automobilističke sezone, uspješna vozačica Pazinjanka Stefani Mogorović (AK Istra racing team), trenutno peta u Grupi 3, a treća klase 9 E1-2000 u svom „Renault Clio III“. Nastavlja se i borba u ekipnoj konkurenciji gdje vode višestruki prvaci AK Dubrovnik Racing sa 32 boda prednosti ispred AK Saint Christopher Racing Teama.

Prve treninge hrvatski vozači odrađuju u petak, a u subotu i nedjelju od 9 do 16 sati voze po jednu bodovnu utrku PH na kružnim stazama, uglavnom u okviru utrka međunarodnih serija. Zbivanja na stazi Slovakiaring moći će se pratiti i u programu Kreator TV kroz direktne televizijske prijenose.

Miroslav KRPAN