HRVATSKI AUTOMOBILISTI NAJBROJNIJI U CAZINU

HRVATSKI AUTOMOBILISTI NAJBROJNIJI U CAZINU

MATIJA JURIŠIĆ (snimio M.Krpan )

BRDO – Gostovanje izvan Hrvatske

Među 85 sudionika čak 48 hrvatskih automobilista

ZAGREB – Poslije dvotjednog ljetnog odmora, međunarodna auto utrka na brdskim stazama, „21. Velika nagrada Cazina 2021.“, u susjednoj Bosni i Hercegovini, što se održava od 13. do 15.kolovoza, slijedeća je stanica hrvatskog brdskog prvenstva. Na stazi „Sedra – Ostrožac“, zvanoj „Krajiška zmija“, dugoj 3.870 metara, u organizaciji Auto moto kluba „Motor Sport Cazin“, nastup je prijavilo 85 vozača iz šest europskih zemalja. Utrka se boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, CEZ Historic, Prvenstvo Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, PH povijesnih vozila i Šampionat BiH.

Ovom utrkom, petom u nizu, hrvatsko brdsko prvenstvo ulazi u svoj drugi, praktično završni i odlučujući dio. Cazin je mjesto koje rado posjećuju naši vozači. Drugu su godinu za redom najbrojniji na listi prijava s 48 vozača iz 20 klubova, što čini više od polovice svih sudionika.

Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u „Mitsubishi Lanceru Evo IX“, s tri je „generalke“ (Sljeme, Skradin i Kotor) i jednim drugim mjestom (Malačka) zasjeo na čelnu poziciju Kategorije I (turistički automobili), uz prednost od 12 bodova ispred prošlogodišnjeg državnog prvaka sugrađanina Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica), koji je svojim „Seat Leonom R 32T“ ostvario pobjedu na Malački. U grupi E1 njih su dvojica na istim pozicijama, ali sa znakovitom bodovnom prednošću Perekovića od čak 32,5 boda. Treće mjesto Kategorije I zasluženo pripada prošlogodišnjem trofejnom i najboljem automobilistu Hrvatske, mladom 18-godišnjem Riječaninu Matiji Jurišiću, koji ove sezone vozi na dva „kolosjeka“ – Europsko prvenstvo sa zavidnim rezultatima trenutno trećeplasiranog u grupi 4 i domaće, u kojem brani boje AK Župa Dubrovačka, a vodeći je i u grupi A hrvatskog prvenstva s 21,5 bodova prednosti ispred Borne Vlašića (AKK Sveta Nedelja). U grupi N dvojica vozača višegodišnje najuspješnije klupske ekipe Autokluba Dubrovnik Racing Nikola Radnjić i Đivo Franić vode borbu za svaki bod i trenutno je Radnjić u prednosti tek 2,5 boda. Dubrovčani su liderska ekipa prvenstva i poslije četiri natjecanja imaju velikih 47 bodova prednosti ispred najžešćih rivala i teritorijalnih „susjeda“ Autokluba Župa Dubrovačka.

U kategoriji II (formule i prototipovi) favorit za ukupnu pobjedu na utrci je višestruki hrvatski prvak i nositelj Dijamantne kacige HAKS-a Mađar Laszlo Szasz, koji brani boje AK Dubrovnik Racinga. Szasz je aktualni državni prvak Kategorije II PH i šesterostruki cazinski ukupni pobjednik i rekorder staze iz 2019.godine s vremenom 2:08,687 minuta.

Nakon subotnjih treninga, što počinju u 13 sati, borbe za bodove odvijat će se u nedjelju 15.kolovoza u dvije vožnje. Prva je na rasporedu u 11 sati. Svečana dodjela priznanja bit će oko 17,30 sati na prostoru starta.

Miroslav KRPAN