Hrvatski auto sport 2010. – od A do Ž

Hrvatski auto sport 2010. – od A do Ž

0 628

FotoALEX.net

A ….. ANDREJEVIĆ

Drugu godinu za redom mladi buzetski automobilist pun je trofeja. Nino Andrejević vozač AK Buzet autosport prvak je HAKS-a klase „sprint 4“ najmasovnije hrvatske automobilističke discipline – autoslaloma. Jedan od dvojice ravnopravno nagrađenih trofejom „Najuspješniji junior sezone“ Hrvatskog auto i karting saveza za 2010. godinu. Uz to prvak je Regije Zapad HAKS-a u konkurenciji juniora i grupi „sprint“.

B ….. BUZET

Jedan je i jedinstveni Buzet. Na oktanskoj karti upisan zlatnim slovima. Održana je još jedna vrhunska automobilistička manifestacija kojom se hrvatski auto sport prepoznaje diljem Europe. Bila je to 29. utrka Buzetski dani koja u 2011. slavi jubilej – 30. izdanje. Niti nevrijeme, niti poplave, niti hladnoća nije spriječila još jedan najmasovniji domaći posjet jednom oktanskom događanju na četiri kotača. Buzetska je utrka bila i ostala „Praznik automobilizma“. AMK Buzet nagrađuje se Zlatnom plaketom HAKS-a.

C ….. CROATIA RALLY

Još jedna prestižna hrvatska automobilistička manifestacija. Upitnost održavanja 37. izdanja „Croatia rallya“, jednog od bodovnih natjecanja Prvenstva Europe pretvorila se u trijumf. „Novi“ organizator – sam nacionalni savez – HAKS uz tehničku izvedbu Automobilističkog saveza Primorsko-goranske županije promijenio je i lokaciju. Rijeka je bila centrom rallya u svibnju, novi brzinci na području Kvarnera, Gorskog kotara i Istre, sa ushićenjem i uskrsnućem publike na legendarnoj, jednoj i jedinoj – Preluci. Spektakularno.

Ć ….. ĆURIĆ

Dvije godine za redom Novu godinu „nestašni dečko“ hrvatskog autosporta dočekuje na južnoameričkom kontinentu. Zagrepčanin Dražen Ćurić za upravljačem sportskog terenca čini to već drugi puta. A na među svjetskom prašnjavom elitom je treći puta. Prvo na dva, a sada četiri kotača. I ovih je dana sudionikom 33. Rallya Dakar, prestižnog oktanskog događaja kojeg mnogi žele i na hrvatskim prostorima. Ćurić je ove godine trenutno poslije četiri etape 33. Izvrstan.

Č ….. ČUNJEVI

Bazna domaća automobilistička disciplina ocjenski auto rally, vožnje među čunjevima preživio je još jednu tešku sezonu. Malobrojna sudionicima, ali na hrabrima se poznaju junaci. Riječani prednjače ne brojem posada koliko vrhunskim rezultatima. Drugu godinu za redom posade Autokluba „RI autosport“ ekipni su prvaci, a team „Autosport Božičević“ Rijeka osvojio je treći uzastopni naslov, ali i „Zlatni trofej HAKS-a“.

D ….. DEJAN

Jedna, ne bezazlena već najmasovnija disciplina u nas ima i svog neokrunjenog „Kralja“. Autoslalom ima jednog i jedinstvenog Dejana Kopajtića, vozača AK „RI autosport“. Poslije jednogodišnjeg pauziranja sa staza vratio se 2010. novim naslovom državnog prvaka Hrvatske u najjačoj grupi „sport“. Uz to je i prvak HAKS-a klase „sport 8“. Prvak je Regije Zapad, prvak Primorsko-goranske županije. A da se boduje i proglašava ukupni poredak hrvatskog prvenstva bio bi – prvi sa 25 bodova prednosti. Šesti je puta tako u devet sezona autoslaloma Dejan Kopajtić – najbolji ! 14 puta prvi !

E ….. EUROPA

Voze se u nas dva vrhunska natjecanja Europskog prvenstva – Croatia rally i Buzetski dani. Ali 2010. ostat će upisana kao jedna od rijetkih kada su na natjecanjima dijela europskih zemalja nastupali brojni hrvatski vozači. Prednjačili su oni na brdskim stazama kako Povijesni tim, tako i Cro team u konkurenciji sportskih vozila. Za sada nema i europskih naslova, ali utire se put a dobro je da to čini jedna nova mlada garnitura hrvatskih vozača.

F ….. FABIA KUP

Tri se godine zaredom vozila na hrvatskim stazama, uz jedno gostovanje u Češkoj vozio „Škoda Fabia Biodiesel kup“ čiji je nositelj zagrebački AKK Zanatlija. Ciklus je okončan pobjedom solinskog asa Roberta Bradarića ( AK Solin ), ove godine dobitnika „Zlatne kacige“ za tri uzastopna naslova prvaka. Malobrojni na stazi, ali u ova recesijska vremena ništa neočekivano zatvorili su, nadamo se samo privremeno, jedan višegodišnji ciklus hrvatskih automobilističkih kupova. Do neke nove prigode – i boljih vremena!

G …… GROBNIK

Sve do 2010. bila je poprištem brojnih kružnih utrka automobilista. I onda Automotodrom Grobnik protekle sezone poslije gotovo tri desetljeća kontinuiteta nije doživio niti jedno službeno natjecanja na četiri kotača. U zraku je veliki upitnik – zašto ?? Da nije smiješno – bilo bi (tragi)komično. Ista stvar. Priča za sebe. Organizatori ne pronalaze mogućnosti pokrića velikih troškova koje jedna kružna utrka iziskuje na jedinom (za sada ) hrvatskom oktanskom „svetištu“. Šteta, jer „krug“ je nadamo se privremeno – umirovljen!

H …… HAKS

Kroz mjesec dana Hrvatski auto i karting savez će „imati“ 15 godina. Protekla je bila jedna od težiš, sveprisutnost recesije „na terenu“ se ipak nije osjetila. Gotovo sva natjecanja su održana uz neznatno manji broj sudionika, a statistički gledano deset je posto manje izdanih vozačkih licenci u odnosu na prethodnu sezonu, dok je sudački kadar zadržao kontinuitet. Izdane su 963 vozačke licence od čega je 88 kartingaških, te 890 sudačkih sa 97 najvišeg specijalističkog ranga. Budućnost očito ni vozačka ni sudačka nije upitna.

I …. INFOKART

Zagrebački Autoklub „Infokart“ jedna je od onih članica HAKS-a bez koje je nezamisliv karting u Hrvatskoj. Pokazala je to i sezona 2010. u kojoj su većinu utrka organizirali vrijedni sportski radnici kluba koji u svojim redovima ima i uspješnih natjecatelja poput državnih prvaka Muhammada Plićanića i Samira Smailagića, od kojih je Plićanić najuspješniji junior sezone, a Smailagić dobitnik „Zlatne kacige HAKS-a“. Klub je zaslužio posebno priznanje HAKS-a za zasluge u karting sportu.

J …. JURA

Dvije godine nije bio prvakom Hrvatske. Vratio se na „velika vrata“. Posljednjeg desetljeća najuspješniji hrvatski rally vozač Juraj Šebalj (AK Sljeme Zagreb) opet je onaj „stari“ Jura.
Sa svojim prijateljem i suvozačem Toni Klincom osvojio je četverostruku krunu – Državni je prvak u ukupnom poretku i Prvak HAKS-a grupe N hrvatskog prvenstva, te pobjednik ukupnog poretka i grupe N Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske. Uz to znakovit je uspjeh – pobjedničko postolje – treće mjesto 37. Croatia rallya za Prvenstvo Europe.

K …. KRAINC

Bila je to njegova sezona. Želio je uspjeh, želio je titulu državnog prvaka. I uspio. Mladi riječki automobilist Siniša Krainc prošle je sezone pristupio trofejnom Autoklubu „Zrinski“. Nizao je pobjedu za pobjedom, slavio postoljem gotovo na svakoj brdskoj utrci. Na kraju dvostruki je Državni prvak Kategorije I ( turistički automobili ) i grupe H/E1, pobjednik u istim konkurencijama Međunarodnog regionalnog prvenstva, a za sve to dobitnik dva laskava naslova „naj“ – najuspješniji automobilist sezone i najuspješniji junior sezone ( ravnopravno sa Andrejevićem ).

L … LUISA

Najuspješnija automobilistkinja Hrvatske 2010. Riječanka Luisa Božičević, članica Autokluba „RI autosport“ opravdala je to naslovom Državne prvakinje u ocjenskom auto rallyu ukupnog poretka, te sa dva naslova prvakinje HAKS-a u klasi I i konkurenciji ženskih posada. Nastupala je sa suvozačicom Ingrid Kasap i zajedno su „pomele“ mušku konkurenciju. Luisa je laskavi „naj“ naslov ponovila nakon 2007. godine, a ima pet Zlatnih trofeja i jedan Dijamantni. Luisa – super žena !

M …. MAŠKARANI RALLY

Specifičnost u nas. Dugi niz godina oktanska sezona u Hrvatskoj počne neozbiljno, a završi – sasvim suprotno. I tako je 2010. uz do tada znani „Pariz-Bakar“ osmišljen novi „Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija“ za koji su zaslužni sportski entuzijasti jednog od najmlađih hrvatskih autoklubova riječkog „RI autosporta“. Bio je međunarodnim, medijski izuzetno praćen, bogat sudionicima iz raznih krajeva s puno mašte i karnevalskog duha. I to je sastavni dio oktanskog ozračja Kvarnera i okolice.

N … NOVA DISCIPLINA

Krajem godine na hrvatskim je stazama zaživjela nova automobilistička disciplina – kronometar vožnje. Već 15 godina znana u okviru Prvenstva istarske rivijere inicirana od AK Skok racing iz Brtonigle, posljednje sezone boduje se i za Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a. Od 2010. raspisan je Kup Hrvatske čiji će asovi biti poznati tek sredinom siječnja ove godine ( prosinačko treće natjecanje odgođeno zbog snježnih oborina ). Disciplina budućnosti – posebno za mlade vozače.

O … OZALJ

Treću su godinu za redom ekipni prvaci u autocrossu. Vozači Autokluba „Ozalj“ za te su svoje uspjehe 2010. priskrbili „Zlatnu plaketu HAKS-a“. Ustrajni, skromni i entuzijazmom bogati družina su koja zrači uspjehom. Sven Katić, državni prvak, Ivan Jandri viceprvak, Dražen Lipka, Vjekoslav Jurin, Goran Jakić, Ivan Jandrečić okosnica su klupskog uspjeha.

P … PULIĆ

Gospar Niko Pulić sinonim je hrvatskog automobilističkog sporta. 2010. bila mu je povratnička godina u – mladost. Osvojio je naslov Državnog prvaka kategorije II (sportska vozila ) na brdskim stazama, pobjednik je klase 19 C/CN hrvatskog prvenstva i Kategorije II Međunarodnog prvenstva. Predvodnik je ekipnih viceprvaka Hrvatske „svog“ Autokluba „Dubrovnik racing“, a svoje znanje i iskustvo prenosi prvenstveno na svog sina Ivana koji je ove sezone bio viceprvakom „Fabia kupa“. Niko je sezonu zaključio pobjedom na prvom hrvatskom sprint rallyu u Opatiji.

R … RUPA

Jedna od najboljih, prava autocross staza u Hrvatskoj smjestila se uz hrvatsko-slovensku granicu nadomak Rupe. Proteklih sezona „in“ je bilo organizirati natjecanje u Rupi ili voziti „Rupu“. No, kraj godine dočekan je s nevjericom – najavom vlasnika da mijenja namjenu objekta i da je listopadska međunarodna utrka bila posljednja. Ako je tome tako – šteta, velika šteta za hrvatski autocross koji proživljava teške sezone!

S … SKI RING

Poslije puno godina zimski snježni mjeseci u Gorski kotar privukli su ponovo automobiliste na jedno specifično i nekada poznato natjecanje – ski ring. Nekada se bodovalo i Prvenstvo Hrvatske ( u vrijeme bivše države ), a zahvaljujući entuzijastima iz Ravne Gore početak 2010. bio je obilježen natjecanjem automobilista sa skijašem na snježno-ledenim stazama naše „Švice“. U nadi ustrajnosti organizatora mnogi očekuju nove susrete.

Š …. ŠAŠKIN

Znano ime oktanskih zbivanja. Porečanin Daniel Šaškin „zapalio“ se za ekskluzivu. Godinu je počeo željom da u Hrvatsku dovede svjetski znani Rally Dakar kojeg je i sam bio sudionikom. Ideja još „nije mrtva“. Trenutno je u „recesijskom mirovanju“. Međutim Šaškin je u svibnju u centru Poreča organizirao „Rally All Stars“ vrhunsko međunarodno natjecanje čiji su sudionici bili 32 svjetski poznata rally imena iz 16 zemalja predvođenih velikim Juha Kankunenom. Sve ih je pobijedio mladac 22 godišnji Kevin Abbring. I to je bio događaj o kojem svijetom iz Hrvatske pisalo o auto sportu.

T …. TODT

Samo osam mjeseci nakon izbora za predsjednika FIA Hrvatsku je sredinom godine posjetio Jean Todt. Zasluge za to pripisuju se našem čovjeku u svjetskoj automobilističkoj Vladi Zrinku Gregureku koji je ambasador FIA i najbliži osobni suradnik Todta. Todta je primio u Predsjednik Republike Hrvatske, a za nadati se da će njegova riječ biti od izuzetne važnosti za budućnost „projekta snova“ – nove staze u Bistri nadomak Zagreba čijim se projektom trenutno bavi svjetski broj 1 Hermann Tilke.

U … USPJEŠNI

Puno ih je, ali uz spomenute treba istaknuti: klub sa najviše prvih mjesta hrvatskog prvenstva u sezoni, titula državnih prvaka, prvaka HAKS-a ili pobjednika, te posebnih priznanja za sezonu 2010. u svim disciplinama je AK „RI autosport“ ( 16 priznanja), a slijedi AK „Zrinski“ ( 13). Najintrigantniju ekipnu titulu osvojio je zagrebački AK „Delta“ u rallyu ( prednost 0,25 boda ispred druge ekipe ), a time zaslužio i „Zlatnu plaketu HAKS-a“ za pet naslova s prekidima,…. Zlatne kacige pripale su i Vigoru i Robertu Grpcu ( ASK Kastavac), Ivanu Srebačiću (Sesvete) i Sanjinu Prodanu (Buzet autosport).

V … VODICE

Najbolji hrvatski automobilisti svih disciplina proglađeni su krajem siječnja u hotelu „Olympia“ u Vodicama čiji je domaćin bio Josip Stojanović Jolly, poznati srednjodalmatinski gospodarstvenik, vlasnik nekoliko raritetnih skupocijenih brzih automobila, ali i član Upravnog odbora HAKS-a. Prva „Noć automobilista HAKS-a“ u Vodicama pokazala se punim pogotkom pa se za 20 dana ponavlja i za sezonu 2010.

Z … ZRINSKI

Sa sjedištem u Čabru deset godina djeluje Autoklub „Zrinski“. Godinu 2010. zaključio je šestim naslovom ekipnog prvaka Hrvatske na brdskim stazama za što mu pripada i druga „Zlatna plaketa HAKS-a“. U Klubu je okupljeno 20-tak ponajboljih hrvatskih vozača brdskih auto utrka, ali uz tu baznu disciplinu njeguju se i druge poput rallya ili autoslaloma.

Ž … ŽENE

Malobrojne nažalost, ali hrabre. I odlučne, a k tome uspješne. Uspjesi Luise Božičević doveli su je do naslova naj automobilistkinje sezone, u autoslalom se vratila poslije gotovo dvije sezone pauze Ogulinka Alenka Jurašić (RI autosport) i vratila naslov prvakinje HAKS-a u konkurenciji vozačica. Uz to je viceprvakinja klase „sprint 4“. Prvakinja Regije Zapad u autoslalomu među vozačicama Puljanka Iva Peruško (AK Pula-Rovinj) na nacionalnom je prvenstvu viceprvakinja. Njih su tri – tri gracije. Na drugima je tek da se – dokažu.

Abecedu obnovio:Miroslav KRPAN