Hrvatska u Europi

Hrvatska u Europi

0 756

Jedan nas dan dijeli od povijesnog i službenog priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Kazali su neki – vraćamo se kući, a osobno smatram da smo samo potvrdili formalnost našeg statusa dugovječnih Europljana.
U mjesecu lipnju koji je počet Danom HAKS-a, ove će se godine zaključiti jednom osebujnom, imenom i povodom specifičnom, manifestacijom koja je osmišljena u „kuhinji prvog istarskog kuhara oktanskog sporta“ vječnog i nezaobilaznog u bilo kojem pogledu – Edija Milokanovića.

Naime, posljednjeg dana „samostalnosti“ Hrvatske, 30.lipnja nadomak granice sa sadašnjom Europom, oliti nama prvim zapadnim susjedima Slovenijom Autoklub Skok racing organizira šesto ovogodišnje bodovno natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu pod nazivom „Hrvatska u Europi 2013.“. Manifestacija koja će svojim sadržajem biti daleko više od pukog natjecanja slalomaša održava se u Kaštelu, na dijelu prometnice sve do graničnog prijelaza koja će za tu manifestaciju u nedjelju biti zatvorena od 8 do 20 sati za sav promet.

Za autoslalom, uz PH bodovno natjecanje Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Prvenstvo Istarske rivijere prijavilo se 52 natjecatelja iz 18 hrvatskih klubova. Najbrojniji su članovi vodeće ekipe prvenstva Autokluba Opatija čiju 12-članu postavu predvodi ove sezone nepobjedini Nino Andrejević, mladić iz istarskog Lupoglava koji je slavio najboljim rezultatom bez poraza. Sve njih očekuje staza duljine 1400 metara i tri bodovne vožnje od kojih će dva bolja rezultata iznjedriti najbolje i pobjednike devet klasa i tri grupe – serija, sprint i sport.

Automobilistička manifestacija posvećena ukidanju granica među narodima objediniti će i posebno natjecanje Istarske rivijere sa 30-tak sudionika, goste iz Italije i Slovenije, Street style tuning sa 50 vozila u osam klasa, oldtimere u dvije i kartingaše u tri klase. Priređuje se i tradicionalna izložba automobila „6. Motorshowu“ na kojoj će posebnu pažnju plijeniti legendarne Corvete, Genesisi, te desetak Ferrarija.

Nedjeljni program počinje verifikacijom i tehničkim prijemom od 7,30 do 8,45 sati, dok se trening vozi u 10 sati. Prva bodovna vožnja je u 12,30 sati. Pokrovitelji su gradovi Buje i Umag, te njihove turističke zajednice, a sponzori Allianz, Hyundai autokuća Košara i Istarska kreditna banka Umag. (m)