Grand Prix Sidecar na Grobniku – Prikoličari uveličavaju jubilej

Grand Prix Sidecar na Grobniku – Prikoličari uveličavaju jubilej

0 523

Devetu godinu za redom Automotodrom «Grobnik» biti će stjecište najboljih motociklista svijeta. U  organizaciji Motokluba «Kvarner» i  «Automotodroma Grobnik» d.o.o.  od  14. do 16. lipnja  održati će se utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom pod nazivom «Croatia osiguranje  FIM sidecar World Championship 2013.».
I ove je godine ova lipanjska utrka najznačajnija motociklistička priredba brzinaca  na Grobniku, višestrukog je bodovnog sustava, a predstavljena je na «pressici» u riječkom Clubu Boa. Na trodnevnoj manifestaciji očekuje se 200-tinjak   motociklista iz dvadeset  zemalja  svijeta , a u tri dana cjelodnevnih programa  održati će se 28 treninga i 15 bodovnih utrka.

– U ova teška gospodarska vremena ali uz pomoć najvjernijih suradnika pripremili smo ovu najveću, ali i tradicionalnu  moto priredbu u nas.  Zahvaljujući velikom razumijevanju Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Kvarnera, te gradova i općina u okruženju, kao i glavnom sponzoru Croatia osiguranju, ovo svjetsko prvenstvo svojevrsni  je put do povratka utrka Prvenstva svijeta na dva kotača. Uz sportski značaj ističemo poslovni, turistički i promidžbeni karakter ovog kraja, ali i cijele Hrvatske. Bilježimo i značajan jubilej – 60.utrku Prvenstva Alpe Jadran i to neposredno uoči  našeg jubileja 35.godišnjice prve utrke na automotodromu – istakao je Zdenko Šantić, direktor „Automotodroma Grobnik“ d.o.o.

Glavnog sponzora i doprinos višegodišnjoj suradnji i praćenju svih manifestacija na grobničkom automotodromu predstavio je mr.Željko Travašić šef prodaje Croatia osiguranja d.,d. , dok je o doprinosu sportskih sudaca i aktivista organizatora novinare upoznao prof.Ivo Tićak, predsjednik Skupštine Automotodroma grobnik. Na pressici je promoviran i 30. broj specijalizirane revije „Automotodrom“ pod uredničkom palicom Vladimira Vujnovića. Medijski će ova manifestacija doživjeti svoj vrhunac obzirom da će slika sa Grobnika putem FOX televizije otići u više od 100 zemalja i u domove gotovo milijarde ljudi širom svijeta.

Ovotjedna utrka motociklističke „formule 1“ druga je od osam u ovogodišnjem prvenstvu,a na Grobnik vodeći stižu  njemačko-francuski tandem – sin nekadašnjeg svjetskog prvaka Jörg Steinhausen i iskusni kopilot Gregory Cluze. Finac Pekka Päivarinta i njegov kopilot Švicarac Adolf Hänni, dvostruki svjetski prvaci već su pobjeđivali na Grobniku, ali će im veliki konkurenti biti svojevremeno pobjednici GP na našoj stazi  braća Ben i Tom Birchall ( svjetski prvaci 2009.). To su tri vodeća tima uoči dvije bodovne utrke na automotodromu Grobnik – subotnje kraće „sprint race“ (10 krugova) i nedjeljne dulje „gold race“ (18 krugova). Znakovito je istaknuti da je Automotodrom Grobnik i dalje, već dulji niz godina jedina staza u svijetu koja je domaćin GP Sidecar a da se na njoj ne vozi neko od svjetskih prvenstava motocikala na dva kotača.

Uz najbolje svjetske prikoličare u 60. utrci Prvenstva Alpe Jadran što se održava na grobničkoj stazi očekuje se nastup u šest klasa od kojih su tri klase ujedno kvalifikacijska utrka za završnicu Europskog cupa u listopadu. Domaćini puno očekuju i od klupskog dvojca MK Kvarner, ponajboljih hrvatskih vozača Marka Ercega (SuperStock 1000) i Alexa Radmana  (SuperStock 600). Vozi se i utrka International Classic GP u kojoj na nekadašnjim motociklima svjetske klase (250 i 350 ccm) proizvedenih od 1974. do 1984.godine voze brojni poznati asovi iz prošlosti.
Službeni trodnevni program na automotodromu počinje u petak kada se od 17 do 18,40  sati voze slobodni treninzi. Prvi na stazu izlaze prikoličari. Subotnji program traje od 8 do 20 sati, a nedjeljni od 8 do 17,30 sati.
Ulaznice su u pretprodaji, a mogu se kupiti u riječkom Turističkom informativnom centru na Korzu, Kartomatu ili internetom (www.grobnik.hr) uz cijenu 40  kuna za dva dana.

Motociklistički „oktanski vikend za pamćenje“ čeka nas predstojećih dana na Grobniku. (m)

Snimio: M.Krpan

SIMILAR ARTICLES

0 345