Godišnjica – treća

Godišnjica – treća

0 744

5.2.2012.

Prisjećam se, obzirom da nije bilo tako davno, tek prije 1.095 dana iliti ga tri godine. Ugodan zimski dan, isto tako ugodno nimalo hladno kasno poslijepodne. Pripremala se Osnivačka skupština jednog novog riječkog sportskog kolektiva. Osnovan je Autoklub „RI autosport“. Bio je 5. veljače 2009. godine.

U TRI GODINE POSTALI – KLUB PRVAKA

Tri godine već. Kako vrijeme brzo prolazi. A onom poznatom – kao da je bilo prije mjesec – dva. Pogledom unatrag slobodno se može zaključiti da je to bio hrabar i odlučan potez skupine ljubitelja autosporta, s jedne strane iskusnih sudaca, s druge izuzetno uspješnih natjecatelja. Uz sve njih našlo se i nekoliko prijatelja „sa strane“ koji su svojom podrškom dali obol stvoriti jednu novu oktansku zvijezdu na riječkom, što više hrvatskom automobilističkom polju. Početak je bio – iskreno od nule. Sve iskustvo, znanje, uspjesi, rezultati, planovi svih tih sretnih ljudi, od te večeri članova novog kluba, bili su na jednoj novoj kušnji. No, radilo se „sve u 16“. „Pozadina“ već tri godine pokušava i prema postignutom uspijeva održati Klub na životu, osmišljavanju novih ideja nikad kraja, a iz projekta u projekt ulazi se svako toliko i zaključuje novim uspjehom. Oni drugi, „neposredni proizvođači“ svojim rezultatima upisuju ime Autokluba „RI autosport“ u sami vrh hrvatskog automobilističkog sporta.

Sve tri godine 20 i više sportaša – vozačica i vozača brani boje Autokluba „RI autosport“ na natjecanjima Međunarodnog i Državnog prvenstva, te prvenstava Regije Zapad HAKS-a i Primorsko-goranske županije, kao i kup natjecanjima u svim disciplinama koje objedinjuju automobilistički sport. Uz nastupe vezani su i neminovni uspjesi pa se samo statistički može navesti da je prve godine djelovanja 2009. godine – u klub „stiglo“ pet pojedinačnih naslova prvaka Hrvatske i ekipna titula državnih prvaka OAR-a, godinu kasnije 2010. 16 prvih mjesta u više disciplina hrvatskog prvenstva u automobilizmu, čime je klub bio najuspješniji hrvatski klub članica HAKS-a. Iste je godine osvojena i prva „Zlatna plaketa HAKS-a“ za tri uzastopna naslova prvaka u konkurenciji timova pod imenom „Autosport Božičević Rijeka“. 2011. godinu zaključilo se s ukupno 13 prvih mjesta među kojima dva naslova pojedinačnog pobjednika Međunarodnog prvenstva ( rally), osam prvih mjesta pojedinačno u Prvenstvu Hrvatske, naslov timskog prvaka i treći uzastopni naslov ekipnog prvaka u ocjenskom auto rallyu za što je uslijedilo i najviše priznanje HAKS-a „Zlatna plaketa“. Tome treba dodati laskave „Zlatne volane“, titule najvozačice, ….. Na netom održanoj svečanosti u Vodicama upravo su članovi „RI autosporta“ bili najzastupljeniji klub među dobitnicima priznanja. Uz sve to niz je prvih, drugih i trećih mjesta u svim prvenstvenim nastupima pored PH i u Prvenstvu Regije Zapad HAKS-a i Prvenstvu Primorsko-goranske županije.

Usporedo se radilo i na osmišljavanju i organizaciji novih manifestacija, te pokretanju novih projekata. U siječnju 2010. godine osmišljena je međunarodna sportsko-turističko-karnevalska manifestacija „Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija“ i ista uspješno realizirana već tri godine, a u ljeto iste godine natjecanje PH „Kvarnerski ocjenski auto rally“. Dva su već održava. Tijekom 2011. godine održana su dva natjecanja Kupa Hrvatske u kronometar vožnji „Nagrada RI SKOK“ u suradnji sa AK „Skok racing“. Samo dvadesetak dana po osnivanju 2009. godine „RI autosport“ bio je tehnički izvoditelj natjecanja PH „Nagrade Novigrada“ u autoslalomu, a prošle godine „Goranskog OAR-a Ravna Gora“ u ocjenskom auto rallyu.

Sa suradnicima – Karting klubom Rijeka i Karting centrom Rijeka u ožujku 2011. godine Autoklub RI autosportpokrenuo je prvu Karting školu u Primorsko-goranskoj županiji pod imenom „Prelučka legenda“ i kroz četiri ciklusa obrazovana su 43 nova kartingaša uzrasta 5 do 16 godina. U cilju promocije kartinga Klub je bio dio realizacije uspjelog projekta „Preluk Adria Oil karting Show 2011.“ na Kartodromu Preluk. Djelatnost i uspjesi prezentirani su i na Hrvatskom olimpijskom danu i Danima tehničke kulture.

Proteklu kalendarsku godinu zaključilo se pokretanjem jednog značajnog projekta zahvaljujući kojem upravo i čitate ove retke. Zaživio je 1.riječki autosport portal sa adresom www.riautosport.hr na što su članovi Kluba i rukovodstvo posebno ponosni. „Spojena“ je tako završnica prethodne sa počecima nove natjecateljske sezone kroz riječ i sliku kompletnog hrvatskog oktanskog sporta, povremeno i onog izvan granica. Prvih 50 dana je za nama. „Probni baloni“ iz dana u dan izazivaju sve veću pozornost, klikanje je sve češće, a to nas tjera – naprijed.

Recesija, kriza, besparica, pa čak niti temperatura zraka nam ne ide na ruku – i tu je debeli minus. Kako dalje ? Radom, samo radom, entuzijazmom, upornošću, inatom, znanjem i sposobnošću ide se dalje. Iz svega toga proizlaze uspjesi.

Autoklub „RI autosport“ je u svojih 1.095 dana ostvario uspjehe. Istoimeni portal je u svojih prvih 50 dana polučio – uspjeh.

A cure i dečki RI autosporta pripremaju nove – uspjehe. Ponosni i sretni ozarena lica kroče u četvrtu sezonu. Od sutra !

Okom i perom ……Miroslav Krpan