Godina bez Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom

Godina bez Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom

Bez starta u 2020.godini (snimio M.Krpan)

OTKAZANA UTRKA PRIKOLIČARA

Ovo je trebala biti 20.utrka GP Sidecar u posljednjih 40 godina na Grobniku

RIJEKA – Nepuna dva tjedna uoči vikenda u kojem je, tijekom proteklih 40 godina, Automotodrom Grobnik trebao, jubilarni 20.puta, biti domaćin najboljim svjetskim vozačima motociklističke „Formule 1“, iz sjedišta FIM-e, Svjetske motociklističke federacije stigla je ne baš ohrabrujuća informacija. Otkazan je FIM Sidecar World Championship, svih pet predviđenih natjecanja, među kojima i jedina utrka Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj što se trebala odvijati od 4. do 6.rujna u organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o.

U proljeće je sveprisutna svjetska pandemija virusa korona uzrokovala poremećaje u planiranom kalendaru GP Sidecar, neke su utrke otkazane, a neke su dobile nove termine. Konačan plan FIM-a i, od ove godine, novog promotora „RKB-F1-Sanatander Salt Ltd“, predviđao je pet natjecanja unutar 50 dana, a novi početak trebala je biti upravo utrka na našem Grobniku. Slijedeći domaćini trebali su biti Mađarska (Panoniaring), Njemačka (Oschersleben), Velika Britanija (Brands Hatch) i Portugal (Estoril).

Povodom otkazivanja kompletne sezone Svjetskog prvenstva Sidecara oglasili su se, zajedničkim pripoćenjem, Jorge Viegas, predsjednik FIM-e i Roger Body, izvršni direktor promotora, izražavajući žaljenje što je višemjesečna priprema svih uključenih u projekt ostala bez ostvarenja, ali s nadom da će se uspješno pripremiti i realizirati sezona 2021.godine.

Prije 40 godina, 1980.godine održana je prva GP utrka prikoličara na našoj stazi, da bi, uz početne prekide i sadašnjih uzastopnih 16, početkom rujna stigli do 20.izdanja utrke Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom na Automotodromu Grobnik. Na žalost do obilježavanja ovog, posljednjih sezona jednog od niza znakovitih jubileja vezanih za motociklizam na području Kvarnera, morat ćemo pričekati godinu dana.

U prvom vikendu rujna, na Automotodromu Grobnik izostat će svjetski asovi motocikala s prikolicom, ali za sada nije upitno 76.grobničko izdanje najstarijeg i jednog od najcjenjenijih regionalnih kupova, odnosno prvenstva na tlu Europe, Alpe Adria International Motorcycle Championship, što će biti drugo, od tri predviđena natjecanja ovogodišnje sezone Alpe Adria.

Miroslav KRPAN