GHD Petrol Gorjanci 2012. u Sloveniji

GHD Petrol Gorjanci 2012. u Sloveniji

0 411

JURIŠIĆ U LOVU NA BODOVE FIA EEC

Nadomak Novog Mesta u susjednoj Sloveniji ovog se vikenda, od 22. do 24. lipnja, održava tradicionalna međunarodna brdska auto utrka „GHD Petrol Gorjanci 2012.“ u organizaciji ljubljanskog Auto športskog društva „SA-I“. Gorjanci su 1969. bili prva brdska utrka na području Slovenije. Samo poslije četiri godine nastupila je pauza zbog nesreće koja se dogodila 1972. godine, da bi početkom 90-tih, po samostalnosti Slovenije, utrka obnovljena i danas je, uz utrku u Ilirskoj Bistrici koja se boduje za Prvenstvo Europe, najznačajnija manifestacija slovenskog auto sporta na brdskim stazama.

Utrka se i ove godine boduje za FIA brdsko prvenstvo Historic vozila (HHC), FIA Europski pokal (EEC), FIA međunarodni Challenge IHCC, Otvoreno državno prvenstvo Slovenije i Pokal AŠ 2005. Prijavljeno je 66 vozača iz Austrije, Češke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Bugarske i Mađarske.

Među sudionicima su i tri vozača hrvatskih klubova. U konkurenciji FIA Europskog kupa (pokala) kategorije turističkih automobila klase E1 do 1600 ccm prijavljen je Riječanin Mario Jurišić, član Autokluba „RI autosport“ s automobilom „Citroen AX“ . Ovo je drugi ovogodišnji nastup Jurišića, od osam planiranih, u okviru Europskog kupa.

-Ovo nam je već peti ovogodišnji nastup sa Citroenom AX na brdskim stazama uključujući i utrke izvan sustava Euro kupa. Stoga je dobro što imamo konstantu obzirom da auto poboljšavamo iz utrke u utrku, a isto tako i vožnju. Pokušati ću iskoristiti činjenicu da ova utrka spada među slabije od planiranih osam, te da u Euro kupu ovog vikenda ima 17 prijavljenih. Plan i želja je plasman među desetoricom najboljih, a time i upis prvih ovogodišnjih bodova. Bodove moramo ostvariti na najmanje tri utrke da bi u konačnici sezone ostvarili pravo bodovanja i uvrštenja u listu plasiranih. Ovo natjecanje dobra je prilika tim više što se sezona u Sloveniji tek zahuktava, a mi smo u dobrom natjecateljskom ritmu – kazao je uoči puta Mario Jurišić.

Pored Jurišića u Sloveniji će nastupiti i Zagrepčanin Zlatko Brozović (AKK Zanatlija) sa Oipel Asconom B20 u konkurenciji povijesnih vozila FIA HCC kategorije 3 klase C2 do 2000 ccm. U konkurenciji FIA ECC i IHCC kategorije II sportskih vozila u formuli „Reynard“ nastupa i Mađar Laszlo Szasz koji ove sezone brani boje Autokluba „Dubrovnik racing“.

Utrka se održava na dionici Težka Voda – Veliki Cerovec u duljini 4.300 metara sa prosječnim usponom 6,47 posto. Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila je u petak 22. lipnja od 12 do 18 sati, prvi od tri treninga vozi se u subotu od 11 sati. U nedjelju su na rasporedu tri bodovne vožnje čiji se rezultat za konačni poredak zbraja. Prva starta u 10 sati. (m)