Formula driver bilježi rekorde

Formula driver bilježi rekorde

Sudionici konferencije za novinare (foto M.Krpan)

VATRENA NEDJELJA NA UČKI

Automobilističko-nogometni spektakl na padinama Učke uz rekordnih 180 sudionika prilagodit će se „višoj sili“ – finalu nogometnog prvenstva svijeta, jer treba znati „gdje si bio 15.srpnja 2018.godine ?“

OPATIJA – Iz raznih razloga organizatori brojnih priredbi mogu se naći u problemima ili slatkim brigama. No, kad je u pitanju povijesna prigoda da Hrvatska osvoji tron prvaka svijeta u „najvažnijoj“ stvari – nogometu, na svoj će način „pokleknuti“ i oktanski zanesenjaci. Terminom, još prije pola godine, zakazano u dane 14. i 15.srpnja, međunarodno automobilističko natjecanje formule driver, „brzinom zvuka“ u nas rastuće najmlađe discipline na četiri kotača, neće se otkazivati. Naprotiv, u novonastalim okolnostima u nedjelju će to biti svojevrsni automobilističko-nogometni spektakl na padinama Učke uz rekordnih 180 sudionika.

S kvarnerske strane, na dionici legendarne brdske auto utrke na padinama Učke održava se „5. Inter Cars Učka 2018.“, kombinacija brdske auto utrke i autoslaloma po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. Staza duljine 3.000 metara, sa startom u Veprincu, bit će na brzim i ravnim dijelovima s osam šikana, usporena „zidovima“ autoguma.

– Priređujemo drugu utrku sezone međunarodnog HAKS Kupa Formula driver, a trud i kvalitativni kontinuitet prepoznali su pokrovitelji,sponzori, a prije svega vozači,sudionici utrke i gledatelji. Veliki je ovo ispit za organizatora u kojem će svatko morati dati djelić sebe. Prezadovoljni smo prijavom 103 vozačice i vozača u bodovnom HAKS Kupu, a preostalih 80-tak sudjeluju za Nagradu organizatora. Okolnost plasmana hrvatske reprezentacije u finale svjetskog nogometnog prvenstva, navest će nas na neznatno kraći program, odnosno trening i dvije pravilnikom dostatne bodovne vožnje, kako bi prije proglašenja najboljih od 17 sati u Veprincu, na velikom ekranu, priredili javno gledanje utakmice i bodrenje „vatrenih“ u osvajanju prvenstva svijeta. I nakon te titule i našim vozačima bit će uručena zaslužena priznanja. Jednom je to u povijesti, pa vrijedi doći na Učku, prvo uz stazu gledati vrhunski automobilizam, a potom biti dio povijesti u sportu naše zemlje. I ove smo se godine pobrinuli za još kvalitetniji medijski iskorak, tako da će i slika uživo s Učke putem Kreator TV-a, ali i TV Istre otići diljem Hrvatske, a istovremeno će se sve prikazivati i na velikom ekranu u centru Veprinca. Direktan „live stream“ moći će se pratiti cjelodnevno – istakao je u ime organizatora na susretu s novinarima održanom u opatijskom restaurantu „Molo“ Igor Puž, predsjednik Autokluba „Opatija Motorsport“.

Na natjecanje stižu automobilisti Hrvatske, ali i Italije, Austrije i Slovenije. Natjecanje se službeno boduje i za Prvenstvo Auto i karting saveza Istre, te Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a koja obuhvaća klubove Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Stižu svi najbolji s otvorenja sezone od prije dva tjedna u Buzetu, tako da se borba za svaki dod nastavlja u izuzetnoj konkurenciji.

-Sportski savez grada Opatije stoji iza organizatora jedne ovako uspješne i u svakom pogledu rastuće manifestacije, maksimalno pomažemo klubu u čijim su redovima iskusni i trofejni automobilisti. Manifestacija se priprema sa srcem i dušom, spoj je mora i obronaka Učke, iz godine u godinu ulaže se napor više, zanimljivost koja pruža zadovoljstvo – kazao je Fernando Kirigin, predsjednik gradskog sportskog saveza.

– Grad Opatija zdušno stoji uz vrijedne automobilističke entuzijaste koji su od male priredbe učinili veliku, želeći im uspješnu provedbu svega zamišljenog tijekom vikenda, a sudionicima dobre vožnje. Plod je to višegodišnjeg rada, a kroz ovakvu organizaciju, značajnu svojim obujmom za grad i građane, društvo i gospodarstvo uz sportski karakter izuzetno je značajan onaj turistički – u ime Grada Opatije istakao je Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća Opatije.

Svoje su dojmove nastupa prezentirali i vozači Autokluba Opatija Motorsport. Trofejni i uspješni adut domaćina Lupoglavac Edi Kuharić najavio je pohod na pobjedničko postolje, dok je svestrani sportaš, odnedavno i perspektivni automobilist u redovima Opatijaca, Paolo Mavričić zahvalio klubu na prijemu u vrhunsku sredinu, a na stazi će pokazati najviše što zna. Za sebe je istakao da još uči i da za dobar rezultat ima vremena.

Tehnički prijam i verifikacija odvijati će se u subotu od 16 do 19 sati u prostorima Mjesnog odbora Veprinac. Nedjeljno jutro od 8,30 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati je start prve bodovne vožnje. U 17 sati u Parku vozača organizira se zajedničko gledanje TV prijenosa iz Moskve uz podršku „vatrenima“, a proglašenje najuspješnijih predviđeno je po okončanju nogometa, ma kad to bilo. Vjeruje se najkasnije oko 19,40 sati.

Prometnica od Veprinca u smjeru vrha Učke, do skretanja za ex.Ina odmaralište bit će zatvorena za javni promet u nedjelju 15.srpnja od 7,30 do 19 sati. Alternativni put je Tunel Učka, a prilaz do vrha Učke je s istarske strane.

Miroslav KRPAN