FIA U MEĐUNARODNOM OLIMPIJSKOM ODBORU

FIA U MEĐUNARODNOM OLIMPIJSKOM ODBORU

0 450

Foto: Miroslav Krpan

Dugo se željelo, dugo nagađalo, ali konačno i dogodilo. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) primio je, za sada privremeno, u dvogodišnje članstvo Međunarodnu automobilističku federaciju (FIA). Službena potvrda o ovoj značajnoj informaciji u pisanoj formi ovjerena od predsjednika MOO Jacques Roggea još 9. prosinca 2011. ovih je dana upućena na sve zemlje svijeta članice FIA od strane Jeana Todta, predsjednika FIA. Istu je informaciju zaprimio i Hrvatski auto i karting savez.

Automobilistički i karting sport postao je tako članom najveće i značajne – olimpijske obitelji. FIA se zauzvrat obvezala pridržavati olimpijske povelje, te formiranja komisije sportaša kako bi nakon privremenosti članstvo postalo stalno.

Tim povodom Jean Todt je izjavio:

– Presretan sam što je MOO prepoznao vrijednosti sporta, izvornost i prijateljstvo koji su dijelovi automobilizma jednako kao i olimpijskog pokreta.

Ova je odluka izuzetnog značaja. Ne treba očekivati da će se utrke formule 1 ili bilo koji automobilistički nastup odvijati na bilo ljetnim bilo zimskim olimpijskim igrama, barem ne tako skoro, ako ništa drugo ono zbog znakovitih riječki Jacquesa Roggea:

– Za olimpizam je i dalje važniji čovjek od stroja.

I konačno i mi „oktanci“ smo olimpijci pa barem to bilo i – formalno. (m)