FIA Prvenstvo Europe 2012.

FIA Prvenstvo Europe 2012.

0 404

MUHVIĆ PONOVO IZVRST

     Proteklog vikenda ( 1. do 3. lipnja ) održalo se već peto natjecanje ovogodišnjeg FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama u Češkoj, pod nazivom ME ECCE HOMO 2012. -ŠTERNBERK.

Utrci je pristupilo više od 150 natjecatelja, koji su na teškoj, gotovo osam kilometara dugoj stazi morali izvući maksimum od natjecateljskih automobila kako bi uopće mogli računati za vrh u teškoj konkurenciji svih grupa Europskog prvenstva.

Pobjeda je i ovaj put pripala Talijanu Simone Faggioliu koji sa vremenom 5,34, što je bilo čak dvanaest sekundi brže od drugoplasiranog Marcela Steinera s vremenom 5,46 i trinaest seukundi brže od Miloša Beneša ( 5,47 ). Sva trojica vozača upravljala su moćnim Osellama FA30.

U konkurenciji automobila Grupe N nove je i važne bodove upisao naš hrvatski mladi as Tomislav Muhvić. S „Mitsubishi Lancerom EVO IX“ bilježi iz utrke u utrku sve bolje rezultate i sve je bliže konkurenciji vozača koji se bore za gornji dio ljestvice. Ovog je vikenda, usprkos nastupu na gotovo nepoznatoj stazi i manjim problemima s automobilom, Muhvić u konkurenciji dvanaest vozača osvojio odlično peto mjesto i pokazao da će kroz realno vrijeme biti vrlo ozbiljan konkurent za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Prvo mjesto ponovno je pripalo srpskom vozaču Dušanu Borkoviću (Mitsubishi Lacer EVO IX), koji se dovezao do fenomenalne, pete uzastopne pobjede u Grupi N, s vremenom 6,55 što je čak šest sekundi brže od drugoplasiranog Oscara Beneša (7,01 – Mitsubishi Lancer EVO X) i sedam sekundi ispred Dominike Benešove (7,02 – Mitsubishi Lancer EVO X).

Nakon nastupa Tomislav je podijelio i neke od dojmova s ovog natjecanja:

Na treninzima smo bili šesti i sa starim gumama bili smo dosta blizu konkurenciji, osim Borkovića koji je već na treninzima pobjegao ostatku vozača. Sama staza iznenadila me brzinom, budući da smo na nekoliko mjesta petu brzinu vukli gotovo do kraja, ali vjerovao sam da ćemo s novim gumama u nedjelju dobiti nekoliko sekundi. Nažalost, u prvoj vožnji napravio sam pogrešku na jednom zavoju koja me na kraju prve vožnje koštala gotovo dvije sekunde i ostvarila se prognoza ostalih vozača koji su me upozoravali na veliku razliku koja se na ovoj stazi javlja između vozača koji tu broje više nastupa i onih koji su prvi put, a to je prvenstveno zato što je staza izuzetno teška. Na kraju sam, s obzirom na dosta skupo plaćenih pogrešaka, završio peti u vrlo jakoj konkurenciji i zadovoljan sam konačnim rezultatom. Imao sam na samom kraju druge vožnje problema s turbinom pa sam izgubio još dodatne dvije sekunde u odnosu na prvu vožnju.

Usprkos tome što je svjestan manjih pogrešaka koje mu se potkradaju u nastupima, činjenica je da Tomislav Muhvić ostvaruje odlične rezultate u ovogodišnjem prvenstvu i da sa svakom novom utrkom napreduje. To je pokazala i ova utrka koja daje nadu da ćemo Tomislava možda već krajem ove ili u idućoj sezoni gledati u borbi za vrh jednog od najtežih natjecanja brdskih autoutrka.

Meni je najvažnije to što se vozačima iz vrha sa svakom utrkom sve više približavam. Ovo je specifična staza duga osam kilometara i jedna od najzahtjevnijih u Europskom prvenstvu. Dovoljno je istaknuti da je prosjek brzine bio 135 kilometara na sat, a to znači da za pravi rezultat treba automobil poznavati u samu dušu, a ja ga još neznam i napredujem iz trke u trku – zaključio je svoj komentar češkog nastupa Muhvić.

Čvrsto vjerujemo da su za Tomislava Muhvića svi pehovi ispucani već prošle sezone, te da je vrijeme za prave rezultate. Čestitamo!!!

M.Jurišić
Snimci: eccehomo.cz/G.Petrović