FIA Hill climb Masters

FIA Hill climb Masters

FIA Hill Climb Masters 2018

HRVATSKA ČETVORKA NA KUPU NACIJA

Pereković, Muhvić, Juranić i Brkljačić u „kockastom“ dresu

ZAGREB – Svjetska automobilistička federacija FIA treću godinu za redom organizira prestižno natjecanje na brdskim stazama. Radi se o FIA Hill Climb Masters, utrci što će se nakon Luksemburga i Češke, ove godine održati u susjednoj Italiji od 12. do 14. listopada. Domaćin najboljih europskih automobilista je gradić Gubbio u srednjoj Italiji, a vozit će se na stazi dugoj 3.300 metara. U četiri različite konkurencije sudjelovat će više od 180 vozača iz 24 zemlje, a prvi puta među njima je i hrvatski nacionalni tim što ga je oformio Hrvatski auto i karting savez.

Pod kapetanskom palicom Sanjina Para, sportskog direktora brdskih utrka HAKS-a, ali i člana FIA komisije za brdske auto utrke, put Italije zaputila se vrhunska četvorka vozača, među kojima tri odskaču rezultatima dosadašnjih sezona, dok je četvrti adut u konkurenciji mladih vozača, ove godine najbolje plasirani junior PH. Hrvatski nacionalni tim koji će sudjelovati i u Kupu Nacija, među 20 prijavljenih zemalja, čine: Domagoj Pereković, član AKK Zanatlija Zagreb (Mitsubishi Lancer Evo IX), Tomislav Muhvić iz AKK Petar Klepac Gerovo (Mitsubishi Lancer Evo IX), Bojan Juranić iz AK Opatija Motorsport (Renault Clio 2.0 Sport) i Matija Brkljačić iz AMK No Traction Pula (Honda Civic TypeR 2.0).

Na utrku stiže europska automobilistička krema, a predvode ih dva izravna rivala, Talijani, deveterostruki prvak Starog kontinenta Simone Faggioli (Norma M20FC.Zytec) i ovogodišnji prvak Christian Merli (Osella FA30-Zytec). U Kupu nacija do sada su slavili Talijani i Slovaci, a uz hrvatski tim premijerni nastup imaju i timovi Španjolske, Portugala, Malte, Kosova i Slovenije.

Trodnevni program neće biti samo utrka i rezultati za sebe, već će domaćini učiniti sve da to bude pravi spektakl, od samog predstavljanja sudionika u centru mjesta do posebno organiziranog prometnog režima u okruženju, te načina pristizanja pratećih ekipa i gledatelja do same staze.

Sam nastup, odabir hrvatskog tima i zastupljenost hrvatskog auto sporta na jednoj ovako prestižnoj i vrhunskoj FIA manifestaciji dovoljno govori sam za sebe. Hrvatski auto sport još je jednom potvrdio svoj renome u svjetskim automobilističkim vodama. Još da nam se „posreći“ i neki dobar plasman – „puna šaka brade“. Našim mladićima – sretno !

Miroslav KRPAN