FIA EUROPSKI BRDSKI KUP

FIA EUROPSKI BRDSKI KUP

0 398

JURIŠIĆU NOVI BODOVI I ROĐENJE TREĆEG SINA

Drugi nastup u samo sedam dana, vikend za vikendom je za riječkim automobilističkim asom Mariom Jurišićem, vozačem Autokluba „RI autosport“. I ne običan nastup. Nastup sa kojeg se vraća s novim europskim bodovima, ali i nastup koji će mu zasigurno ostati urezan u sjećanjima.

RIJEČKI „4 M“ – MARIO, MATIJA, MARTINO I MATEO

Samo desetak sati po okončanju uspješnog nastupa na utrci „45. Int Osnabrücker ADAC Bergrennen“, tijekom noćnog povratka kući, pred jutro, stigla mu je izvrsna vijest. Mario je postao treći puta otac, njegova supruga Kristina rodila im je trećeg sina Matea, zdravog dječačića koji je na svijet požurio nekih 15-tak dana ranije od planiranog. Tako sreći i veselju u obitelji Jurišić proteklih dana nema kraja. Uz Matiju, već dokazanog kartingaša u premijernoj sezoni i Martina koji je diplomu karting škole Prelučka legenda stekao prije dva mjeseca, u oktansku obitelj stigla je prinova – Mateo, kako kaže sretni otac „…peti član obitelji Jurišić i naravno novi član Autokluba RI autosport“. Pa da nema budućnosti….

Nastavljen je uspješno projekt „Naš iskorak u Europu“ u kojem ove sezone Mario Jurišić nastupa na brdskom FIA Europskom kupu ( FIA EHCC ) u grupi E1 sa automobilom „Citroen AX“. Poslije Italije, Slovenije i prve Njemačke, na redu je bila i druga Njemačka.

-Putovali smo 17 sati. Bila je to odlična utrka sa po četiri laufa u subotu i nedjelju na kratkoj 2.030 metara dugoj stazi. Sve je bilo ok iako sam mišljenja da je prethodna utrka prije pet-šest dana imala više „duše“ – prve su Jurišićeve riječi po povratku sa isto dugog 17-satnog puta.

Jurišić je u konačnici ostvario izvrstan rezultat – peto mjesto grupe E1 EHCC kupa u konkurenciji 12 vozača i drugo među petoricom svoje klase E1-1600.

-U klasi nas je startalo pet i žao mi je što su zabilježena tri odustajanja iako smo po vremenima bili ispred njih. Moje osobno mišljenje je da naši vozači imaju više srca i da će uvijek usprkos manjim nedostacima ili problemima s autom uvijek dati sve od sebe da dođu do cilja, što u mojoj klasi ovog vikenda nije bio slučaj. Yves, Andreas o Franz jednostavno su odustali – ocjena je Jurišića sa sada već zavidnim ovogodišnjim europskim brdskim kilometrima.

Sudionike utrke, a bilo ih je 138 pratilo je promjenjivo vrijeme. Jurišićeva dvočlana prateća ekipa pomno je gledala u nebo i kako Mario kaže „razvijajući sedmo prognostičko čulo za padaline“. I dobro su odradili posao. Mario je, što više jednu od četiri bodovne utrke, drugu slijedom, prvenstveno kišnu, izvrsno odradio iskoristivši tako hendikep konkurenata koji su upravo tada popustili nogu s papučice gasa.

RAIN MAN …..

Prvog je dana na treninzima Jurišić iz vožnje u vožnju popravljao vrijeme pa je tako od prvog treninga u vremenu 1:14,627 minuta, preko drugog 1:13,598 i trećeg 1:12,217 minuta stigao do najboljeg 1:11,566 minuta. Bilo je to u rangu 66. Vremena ukupno. Sutradan utrku je krenuo tamo gdje je i stao 1:11,571, drugu kišnu odradio sa 1:13,260, treću najbolje 1:11,509, a četvrtu ležewrno 1:12,675 minuta. Sve to donijelo mu je ukupni zbir 4:49,015, ukupno 48. Mjesto „generalke“ i daleko značajnije spomenute rezultate – peti u grupi i drugi u klasi. To drugo mjesto ostvario je u izravnom dvoboju sa luksemburškim vozačem Georgesom Goedertom koji je svojim „Renault Cliom Cup“ bio sporiji od Jurišića 625 tisućinki sekunde.

-Ono najvažnije je da smo sa ovim rezultatom i ovpom utrkom, trećim ovosezonskim plasmanom u generalnom poretku osigurali osnovne uvjete za uvrštenje u konačni poredak na kraju sezone. Izuzetno smo zadovoljni, cilj smo iskupnili puno ranije od predviđenog, isplatili su se svi ti sati na cesti i prijeđeni kilometri – ozarena lica sretni otac Mario prenosi svoja viđenja još jednog uspješnog vikenda.

Mario ni tu ne staje. I predstojeći vikend upisan je u njegovu bilježnicu. Odlazi put Slovenije, u Lučine na međunarodnu brdsku utrku „GHD Lučine 2012.“ gdje je i prošle godine nastupao, što više prvi puta sjeo u novi Citroen AX što je bio svojevrsni premijerni test za ovogodišnju sezonu. U Lučinama su 93 prijavljena, među njima i Zagrepčanin Zlatko Brozović iza kojeg je uspješan nastup proteklog vikenda na CEZ utrci u Slovačkoj.

NOVI REKORD U NJEMAČKOJ

Pored Jurišića u Njemačkoj je proteklog vikenda nastupao i član Autokluba „Dubrovnik racing“ Mađar Laszlo Szasz. Nije u potpunosti zadovoljan ostvarenim, tek 12. mjestom generalke, odnosno osmim grupe E2-SS. Na treninzima je ostvario isto 12. vrijeme, a ispod minute prvi se puta spustio tek u posljednjem laufu vozeći 58,694 minuta.

Pobjednik utrke „45. Int Osnabrücker ADAC Bergrennen“ je Švicarac Marcel Steiner u prestižnom prototipu „Osella FA30“ koji je već u prvoj bodovnoj vožnji „uboo“ novi rekord staze vozeći 53,014 minuta što je više od dvije sekunde bolje od tri godine starog rekorda Nijemca Jörga Weidingera. Steiner je u konačnom poretku pobjedu ostvario sa prednošću od 2,379 sekundi ispred Luksemburžanina Guya Demutha u identičnom bolidu. Treći je bio Švicarac Joel Volluz sa formulom „Reynard 95D Formel 3000“. Najuspješniji u turističkoj kategoriji bio je sedmoplasirani Švicarac Toni Büeler (Mitsubishi Lancer EVO VI RS“.(m)

Snimci: preteća ekipa