Europski brdski kup

Europski brdski kup

0 278

JURIŠIĆ I BROZOVIĆ PUT ALPI

Europski pohodi hrvatskih automobilista nastavljaju se i ovog vikenda od 25. do 27. svibnja. Nadomak gradića Tolmezzo u Sjeverozapadnoj Italiji održava se tradicionalna utrka „43. Verzegnis – Sella Chianzutan 2012.“ za koju je nastup prijavilo čak 226 vozača iz devet zemalja. Ova brdska utrka boduje se za Prevenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), te državna prvenstva Italije i Austrije u konkurenciji modernih i povijesnih vozila. Staza je duga 5.640 metara a rekorder iste je Talijan Cristian Merli u vremenu 2:27,473 minute. Starta se na 500 metara nadmorske visine, a cilj je uz uspon od 7,2 %. Posebnu pažnju plijeni čak 36 formula i prototipova, a organizatori podgrijavaju atmosferu uoči utrke najavom dolaska najboljeg europskog brdskog vozača i višestrukog prvaka Talijana Simone Faggiolia u prestižnom bolidu „Osella FA30“. Uz njega sudjeluje cijela europska automobilistička krema.

U toj jakoj konkurenciji svoje mjesto pronašla su i dvojica hrvatskih automobilista. U konkurenciji modernih vozila – turistička kategorija u „Citroenu AX „ klase E1-1600 nastupiti će riječki automobilist Mario Jurišić, član Autokluba „RI autosport“ što će biti njegov prvi nastup u ovogodišnjem FIA Euro Cupu tijekom kojeg ima namjeru voziti osam utrka.

Drugi predstavnik je jedan iz plejade automobilističkih veterana Zagrepčanin Zlatko Brozović, član AKK „Zanatlija“ koji će u konkurenciji povijesnih vozila kategorije 3 nastupiti sa „Opel Asconom“.

-U našoj grupi E1 konkurencija je brojna i žestoka. Na startu se očekuje 40 automobila, mnogi su jači od našeg AX, ali zato u klasi možemo računati na neki dobar rezultat obzirom na izjednačeniju i nešto skromniju konkurenciju. No, dva ovogodišnja nastupa u Skradinu i banjalučkoj Slatini pokazala su da smo tijekom zime automobil dobro pripremili, a moram istaknuti da je cije proizvod vrsnih majstora vlastitih riječkih radionica – po obavljenoj verifikaciji telefonski nam je izjavio jedan od naših aduta Mario Jurišić.

Subota je dan treninga, a bodovne vožnje na rasporedu su od 9 sati u nedjelju.

-Tradicionalno promjenjivo vrijeme u tom podneblju, te često mokra staza garantiraju pravi automobilistički spektakl. Pravi ljubitelji brzina uvjeren sam da će nakon obilaska riječkog Croatia rallya svoj put nastaviti u 200-tinjak kilometara udaljen talijanski gradić nadomak Alpa . smjer Udine, gdje su im zagarantirani – spektakl na stazi i dobra zabava uz stazu – riječi su poziva ljubiteljima auto sporta iskusnog Zlatka Brozovića.

E pa dečki – riječki i zagrebački – sretno Vam bilo. Start je sa mosta u mjestu Verzegnis. (mik)