ERCOLIJU PRVA POBJEDA SEZONE

ERCOLIJU PRVA POBJEDA SEZONE

Tobias Dauenhauer -pobjednik druge utrke ENC 2 na Grobniku 2021.(foto.org.)

U drugom krugu Nascar PRO Talijan Gianmarco Ercoli preuzeo vodstvo i zadržao ga do pobjede, dok se iza njegovih leđa zbivala prava drama, Villeneuve izbačen sa staze

GROBNIČKO POLJE – Treći natjecateljski dan bio je prepun uzbuđenja, u svakoj utrci, programom bogatog oktanskog vikenda na Automotodromu Grobnik. Četvrto ovosezonsko natjecanje Nascar Whelen Euro Series, uz izuzetnu, pohvalama za organizaciju začinjene manifestacije, jedinstvena imena „Fracasso Nascar GP Croatia 2021.“, za što su se pobrinuli Automotodrom Grobnik d.o.o., uz sportskog izvoditelja Auto sportski klub Kastavac, završilo je ponekim iznenađenjem, ali sve nakon prikazanih izvrsnih vožnji i dvoboja. Bilo je i onih nesportskih, za što su, prema „zaslugama“, vinovnici i kažnjeni.

Oči javnosti bile su uprte u drugu, tijekom vikenda, voženu utrku prestižne „Euro Nascar PRO“ skupine, u kojoj je već u drugom od 17 krugova, vodstvo preuzeo Talijan Giancarlo Ercoli (Chevrolet Camaro), i nije ga ispuštao sve do cilja. Odbio je brojne napade favorita i do sada daleko uspješnijih Nizozemca Lorisa Hazemansa, Izraelca Alona Daya, ali i svojevrsne zvijezde ovog spektakla, nekadašnjeg prvaka Formule 1 Kanađanina Jacquesa Villeneuvea. U finišu prava drama. Francuz Lucas Lasserre i Jacques Villeneuve imali su bliski susret u borbi za drugo mjesto. Villeneuve je izvukao „deblji“ kraj, završio izvan staze, u šljunku, zbog čega je pao tek na 17.mjesto, dok je vinovnik ekscesa Lasserre kažnjen s dodatnih 30 sekundi na ostvareno vrijeme i u konačnici se plasirao na 11.mjesto. Sve je iskoristio Talijan Vittorio Ghirelli (Ford Mustang) osvojivši drugi dan za redom drugo mjesto, uz zaostatak od 644 tisućinke sekunde, dok je do treće pozicije stigao pobjednik prve utrke i lider prvenstva Hezemans (Ford Mustang) i ciljem prošao uz 1,349 sekundi viška. Ercoliju je ovo bila prva pobjeda sezone, Čelnu je poziciju zadržao Hezemans, dok je Ghirelli smanjio razliku za njim, na drugoj poziciji, na svega 25 bodova. Hezemans je drugi dan za redom imao najbolje vrijeme kruga 1:29,500 minuta prosjekom 167,651 km/sat.

Četvrtu pobjedu sezone druge skupine „Euro Nascar 2“ , u konkurenciji 21 vozača, osvojio je Nijemac Tobias Dauenhauer (Ford Mustang), vodstvom od starta do cilja 14.kruga. Tijekom vožnje ostvario je i najbrže vrijeme utrke 1:29,491 minut uz prosjek 167,668 km/sat, a u cilju je bio 7,791 sekundu brži od Čeha Martina Doubeka (Ford Mustang), koji je slavio pobjedom dan ranije. Treći je bio Belgijanac Simon Pilate (Chevrolet Camaro) uz zaostatak 11,117 sekundi za pobjednikom.

TERČIĆ NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU

Uz Nascar seriju, među 120 automobilista iz 25 zemalja, tijekom vikenda na Automotodromu Grobnik vozili su i sudionici značajne dvije međunarodne skupine. Svoj dvosatni ispit izdržljivosti imalo je 19 vozača u devet automobila Gruppo Peroni, endurance utrke TCR DSG Europe u kojoj je pobjedom slavio tandem Gabriele Volpato i Marco Butti, koji su se izmjenjivali za volanom „VW Golfa GTI TCR DSG“. Poslije ukupno dva sata i 1:18,736 minuta ciljem su prošli prvi s prednošću tek 3,964 sekunde ispred „Audija RS3 LMS DSG“ za čijim su upravljačem bili Jonathan Giacon, Steven Giacon i Luca Rangoni, kao jedini tim s tri vozača. Do pobjedničkog postolja, trećeg mjesta uz zaostatak 16,297 sekundi stigao je i jedini hrvatski automobilist u ovoj utrci Opatijac Rajmond Terčić koji je u „Cupri TCR DSG“ nastupio uz Paola Palantija.

Najbrojnija skupina automobila tijekom uzbudljivog oktanskog vikenda na Grobniku bili su sudionici međunarodnog Twingo Cupa, čak 32 vozača. Na postolju dva makedonska i jedan mađarski vozač. Pobijedio je Marko Blaževski ispred sunarodnjaka Davida Malinovskog za stvarni „treptaj oka“ svega 99 tisućinki sekunde prednosti. Mađar Szabolcs Lantos u cilj je ušao treći sa 246 tisućinki sekunde više. Izvrstan deseti, nakon starta sa zadnje pozicije, bio je naš Marko Ćoza (ANVI R.T.Grobnik), a samo mjesto slabiji Ozren Vitezica (AK Učka Sport). Treći hrvatski predstavnik Viktor Turina morao se zadovoljiti tek 22.mjestom, ali je tijekom utrke prikazao izvrsne duele s izjednačenom konkurencijom.

Drugu godinu za redom, na Grobniku je vožena prestižna Euro Nascar serija, ove godine i uz prisustvo, ne velikog, ali znakovitog broja gledatelja, obzirom na još uvijek važeće epidemiološke mjere i mogućnosti ulaska na sportske manifestacije, obogaćena s dodatne dvije skupine sportskih automobila. Automotodrom Grobnik potvrdio se još jednom vrsnim domaćinom, a slika s Grobnika otišla je u svijet, 20 zemalja u direktnim televizijskim prijenosima zahvaljujući stalnom partneru Nascar grupacije, hrvatske Kreator TV.

Miroslav KRPAN