EKOLOGIJA U FUNKCIJI  INDUSTRIJE GUMA

EKOLOGIJA U FUNKCIJI  INDUSTRIJE GUMA

0 1217

Goodyear će započeti proizvodnju prvih guma sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve

Tvrtka Goodyear pronašla je odgovarajućega dobavljača rižine pljeve koja će se koristiti kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazni sloj, a prve gume za osobna vozila počet će se proizvoditi ove godine u tvornici u Kini. Vozačima će dakle uskoro biti dostupne gume koje omogućuju veću iskoristivost goriva i ekološki su prihvatljivije. 

 

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača guma Goodyear ove će godine započeti proizvodnju prvih guma za osobna vozila sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve. Goodyear je naime potpisao ugovor s kineskom tvrtkom Yihai Food and Oil Industry, koje će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike, a spomenute gume proizvodit će se u kineskoj tvornici u gradu Pulandianu te će na kineskom tržištu započeti i prodaja.

 

Na temelju dvogodišnjih ispitivanja u Centru za inovacije u Akronu Goodyearovi istraživači utvrdili su da se pepeo koji nastaje nakon spaljivanja rižine pljeve za proizvodnju električne energije može upotrijebiti kao učinkovit i ekološki prihvatljiv izvor silike za gume. Silika je u gumarskoj industriji izuzetno cijenjena jer poboljšava vozne značajke gume. Pri dodavanju silike u gumenu mješavinu gaznog sloja povećava se naime čvrstoća gume i smanjuje njezin otpor kotrljanja, čime se omogućuje veća iskoristivost goriva i bolje prianjanje na mokroj površini.

 

“Održivi razvoj temelj je Goodyearovih inovacijskih napora”, izjavio je Matej Zavrl, glavni direktor tvrtke Goodyear Dunlop Sava Tires iz Slovenije. “Nova silika donosi prednosti za okoliš na više načina: smanjuje količinu otpada za odvoz na odlagališta, za proizvodnju joj je potrebno manje energije, a uz to doprinosi i većoj učinkovitosti gume u pogledu iskoristivosti goriva.”

 

Kako se iz rižine pljeve dobiva silika koja se može učinkovito upotrijebiti u proizvodnji guma, možete pogledati u videu: https://www.youtube.com/watch?v=D9SdOUKdS_0.

 

(ep-rias)