DVA SATA GROBNIKA TOMLJANOVIĆU I ŠIMUNOVIČU

DVA SATA GROBNIKA TOMLJANOVIĆU I ŠIMUNOVIČU

Pobjednički tim TOMLJANOVIĆ-ŠIMUNOVIĆ (snimio M.Krpan)

Na Automotodromu Grobnik

Prvi hrvatski Open Endurance Cup okupio deset timova u dva sata vožnje, dok su dvostruko više vozili Twingo Cup, čak 21 tim

       GROBNIČKO POLJE – Sredina studenog, a oktanska scena je još uvijek, ne živahna, već živa s nekoliko natjecanja koja će potrajati sve do Sv.Nikole, u prvom vikendu prosinca. Dugo se nije dogodilo da se na jednom prostoru, a ovoga je puta kultni hrvatski oktanski hram Automotodrom Grobnik, tijekom tri dana objedinio tri različite automobilističke discipline, tri natjecanja što su ih priredili ASK Kastavac, AK RI autosport i AK Poreč Motorsport.

Posebnu pažnju plijenilo je natjecanje u vožnji izdržljivosti pod jedinstvenim imenom „Prvi hrvatski Endurance Cup“ što su ga osmislili vrijedni i agilni sportski djelatnici Auto sportskog kluba Kastavac, do sada česti i uspješni organizatori autocross natjecanja, ali i značajnih i vrhunskih međunarodnih utrka na kružnim stazama. Endurance je osmišljen kao svojevrsna završnica jedne izuzetno uspjele sezone na krugu, hrvatskog prvenstva koje je uz dva natjecanja na grobničkoj stazi objedinila i gostovanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, na znanim i čak u svijetu F1 ili moto GP utrkama priznatim stazama.

Dvodnevno natjecanje, prvo treninzi, a potom i višesatne vožnje, okupile su deset timova s po dva vozača u hrvatskom otvorenom Enduranceu uz zastupljenost 12 klubova. Vozili su dva sata izdržljivosti, izmjenjujući se za volanom različitih automobila, razvrstani u pet grupa, odnosno šest klasa. Bilo je tu vozača s iskustvom na kružnim stazama, ali i onih kojima je ovo bio novi izazov obzirom da su uspjehe ostvarivali u nekim drugim disciplinama. No, svi su pokazali da mogu, znaju, hoće i vrijedi dodati, svi su stigli do cilja.

NAJBRŽE VRIJEME TEK U 61.KRUGU

Prvim će pobjednicima, u povijesti domaćeg automobilizma, biti upisan dvojac Igor Tomljanović (AMKK Cobra Virovitica) i Grega Šimunovič (AK Saint Christopher racing team Gospić) koji su nakon dva sata i 1:03,212 minuta provezli ukupno 63 kruga (262,63 km) u prestižnoj Seat Cupri TCR. Najbolje vrijeme kruga 1:32,846 minuta ostvarili su pri samom kraju utrke, tek u 61.krugu. Malo je bilo izvjesno da će stići do pobjede, ali posrećilo im se i zbog izlijetanja u grobnički šljunak do gotovo samog kraja ponajboljih Crnogoraca  Frana i Zlatka Dubrete (AMSK Kotor) u identičnom automobilu. Na kraju su se Kotorani, s četiri kruga manjka, morali zadovoljiti „tek“ drugim mjestom provezavši 59 krugova. Do trećeg su mjesta u „Renault Cliu IV Cup“ stigli Ivan Gustin (AK Istra racing team Pazin) i Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj), koji su odradili pet krugova manje od pobjednika. Pobjednici po grupama bili su – grupa 1 (do 1400 ccm) Robert Antunović (AK Trogir) i Tomislav Vrčak (AKK Fly with Kolman Zagreb) u VW Lupo, grupa 2 (do 1600 ccm) Lovro Badurina i Boris Katić (Karting klub Rijeka, Peugeot 106), grupa 3 (do 2000 ccm) Guštin-Belinić, grupa 6 (TCR) Tomljanović-Šimunovič. Svi su pobjednici i svojih klasa, dok je u još jednoj izdvojenoj klasi 8 najbolji bio tandem Goran Sikirica (AK Župa Dubrovačka) i Antonio Maggi (ASK Kastavac) u Ford Fiesti. Maggi je ujedno bio najuspješniji junior, dok su u seniorskoj konkurenciji taj primat, iz tri različite grupe vozila, stekli Tomislav Novosel (AKK DS Racing Prelog), Ivan Gustin i Igor Tomljanović. Dodjelom bodova klupskim ekipama, najviše su za pobjedu sakupili „dečki“ Preloškog AKK DS Racing, tri boda više od AKK Fly with Kolman, te 11 više od KK Rijeka.

-Izuzetno sam zadovoljan. Tijekom sezone na kružnim stazama iskazan je interes da se pri kraju godine održi jedan ovakav „event“. Shvatili smo to ozbiljno, prionuli poslu, organizirali i eto uspješno proveli. Zahvalan sam svima na pomoći, posebno i domaćinima Automotodromu Grobnik, kao i partneru iz Slovenije Lema racingu. Naime, da bismo upotpunili cjelodnevni natjecateljski program, uvrštena je i utrka četiri sata Twingo Cupa. Ovime smo pokazali da se pored onih običnih utrka mogu realizirati i ovako specifične, pa je zato na nivou Hrvatskog auto i karting saveza već pripremljen pravilnik za raspis cjelogodišnjeg Endurance Cupa sa vjerujemo četiri natjecanja – istakao je, po zaključenju manifestacije, direktor utrke Dean Grbac, ujedno i sportski direktor za auto utrke na kružnim stazama HAKS-a.

Twingo Cup, kojeg već godinama organizira „Lema Racing“ iz Slovenije, uvijek atraktivne utrke priredi na svakom natjecanju. Ovog puta, na utrci „4 sata Grobnika“ sudjelovalo je 21 vozilo s 68 vozača iz Slovenije, Hrvatske i Italije, obzirom da su se tijekom 240 minuta vožnje mogla izmjenjivati dva do četiri vozača. Poslije punih 99 krugova (412,71 km) s 1:43,508 minuta preko predviđenog vreme u posljednjem krugu pobjednički su slavili vozači tima „Preša Cerklje“ s trojicom vozača Preša-Preša-Cerar. Najbolje vrijeme kruga ostvarili su u 51.krugu vozeći 1:59,149 minuta. Drugi su ciljem, sa samo 418 tisućinki sekunde zaostatka, stigli D.Robida-Z.Robida iz tima „Pro vizija“, dok je tim „BA-Motorsport“ u sastavu Grm-Jerkič-Avbelj-Fabijan  utrošio 5,695 sekundi više od pobjednika. Zanimljivo je da se u krugu pobjednika našlo čak šest automobila,  a 90 i više krugova ostvarilo je čak 18 automobila, odnosno timova, što je dokaz dobre tehničke pripreme vozila, ali i fizičke pripremljenosti vozača.

Miroslav KRPAN