Dubrovnik domaćin završnice brdskog prvenstva

Dubrovnik domaćin završnice brdskog prvenstva

ĐIVO FRANIĆ ( AK Dubrovnik Racing ) snimio M.Krpan

NA NOVOJ STAZI ODLUČUJU SE PRVACI

Poslije dvije godine brdske utrke vraćaju se u grad prvaka, na novu stazu, u organizaciji Autokluba Dubrovnik Racing

DUBROVNIK – Dubrovački automobilizam već desetljećima plijeni pažnju ne samo domaće, već i inozemne javnosti. Razlog tome su izvrsni rezultati brojnih vozača koji su se pobjedama, diljem Europe, vraćali na krajnji jug Hrvatske, kao junaci, kao oličenje sportaša kakve želimo. Starije i iskusne naslijeđuju mladi, entuzijazam nije zaustavljen usprkos suočenju sa stvarnošću da ponekad nije bilo baš jednostavno zadržati status, poslije vaterpola, drugog sporta u okvirima Grada, ali i Županije, pa iz godine u godinu svojim pratiteljima prirediti slavlje uz pregršt pojedinačnih i ekipnih naslova u brojnim disciplinama oktanskog sporta na četiri kotača. Perjanica zasigurno predstavljaju auto utrke na brdskim stazama, pa tako i kraj ovog vikenda, nakon dvije godine povratak više od dva desetljeća stare Međunarodne brdske utrke „Nagrada Dubrovnika 2021. – Memorijal Željko Đuratović“, ali ovog puta na novoj stazi, četvrtoj u nizu na kojoj se tijekom godina vozilo od mora uzbrdo.

Autoklub Dubrovnik Racing domaćin je i organizator i ove godine, završnice hrvatskog prvenstva, osmog natjecanja ove sezone, nastupom 98 očekivanih sudionika, što stižu iz 23 hrvatska kluba, a priključili su im se vozači Crne Gore u okviru svog nacionalnog prvenstva, te jedan vozač iz Bosne i Hercegovine. Nova je staza, na dionici Mokošica – Osojnik, sa statom „od Mosta“, u duljini 3.345 metara, s 17 zavoja i usponom od 7,56 posto. Nepoznanica svima, pravo mjesto za odluke pobjednika niza klasa i raspisanih konkurencija Prvenstva Hrvatske, koju su proteklih tri tjedna intenzivno uređivali, te za pravu trkaću stazu pripremali vrijedni članovi kluba koji se i ove godine ponosi s nova dva klupska naslova državnih prvaka, onim na kružnim stazama, što je već odavna završeno, ali i ovim na brdskim, neovisno o posljednjem zbroju bodova na svom terenu.

PEREKOVIĆ OSIGURAO DVOSTRUKI NASLOV

Pogled na tablice ovogodišnjih rezultata Hrvatskog auto i karting saveza kazuje da je Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), s pet pobjeda u sedam nastupa, zagarantirao još jedan naslov državnog prvaka u ukupnom poretku Kategorije I turističkih automobila. Promjena, osim u bodovima, neće biti niti u poziciji dva prošlogodišnjeg prvaka Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica) i drugu godinu za redom poziciji tri najmlađeg hrvatskog, sad već višestrukog državnog prvaka, tek 18-godišnjeg Matije Jurišića, koji na hrvatskim stazama brani boje AK Župa Dubrovačka, a sezonu će okončati nastupom u očevom „Audiju STW“, grupe E1. Pereković je osigurao i naslov državnog prvaka Grupe E1, u kojoj se do sada pojavilo, ove sezone, čak 88 vozača, dok je Jurišić drugu godinu za redom državni prvak Grupe A, u konkurenciji 28 vozača. Za preostale pozicije pobjedničkih postolja predsolji „ljuti“ boj na dubrovačkom terenu. U Grupi N matematički je najbliži naslovu prvaka Gospar Đivo Franić, ali teorijski još uvijek izgleda ima i Crnogorac u redovima dubrovačkog kluba Nikola Radnjić, koji je propustio posljednja dva nastupa u Ilirskoj Bistrici i Buzetu.

Na ušicu igle, tek jedan bod razlike, u Dubrovnik stižu dva asa Prvenstva RH povijesnih automobila na brdskim stazama. Bod prednosti ima Dino Ćućić (AK Opatija) ispred Božidara Matijaša (AKK Rogoznica), dok samo „visoka matematika“ i peh prethodne dvojice, na čelno mjesto može dovesti prošlogodišnjeg prvaka Igora Vičevića (AK Rijeka), koji se kaje što je propustio put u Kotor i Cazin. Ekipno, Opatijci su prvaci, neprikosnoveni.

A ogledi u klasama tek će dati prave rezultate u nedjelju navečer. Puno je kombinacija, a prvake će iznjedriti „štoperica“ na samoj stazi. Svemu tome prethodit će u subotu 9.listopada od 8 do 11 sati verifikacija i tehnički prijam, te dva službena treninga od 12,30 sati. Bodovne utrke voze se u nedjelju, prva od 11,15 sati, kada počinje i direktni televizijski prijenos na TV Dubrovnik uz suport Kreator TV.

U subotnje veče, u Hotelu Splendid, s početkom u 18 sati AK Dubrovnik Racing domaćin je i organizator svečanosti dodjele priznanja Hrvatskog auto i karting saveza za rezultate Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama u 2020.godini, koje se ove godine provode separatno, vezujući se uz natjecanja onih disciplina koje su prošle godine, usprkos pandemiji virusa korona, objedinile Državno prvenstvo.

Miroslav KRPAN