Drugo ovogodišnje maškarano oktansko ludilo na Kvarneru

Drugo ovogodišnje maškarano oktansko ludilo na Kvarneru

0 413

MAŠKARANI RALLY PARIZ-BAKAR

     Dani su maškaranja, karnevalskog ludovanja na Kvarneru. Već pet – šest dana u okolnim mjestima Rijeke „živi se pod maskom“. I potrajati će to tako sve do posljednjeg punog tjedna veljače.

Jedno od značajnijih događanja najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala uz Međunarodnu i Dječiju povorku svakako je i kultni, sve do prije tri godine u svijetu jedinstveni Maškarani rally Pariz-Bakar. Ove je godine 21. Osmišljen je 1990. godine kada je Tihomir Filipović sudjelovao na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. I to je ostao – pa sve do danas.

I prije više od dva desetljeća „Pariz – Bakar“ na istoku Rijeke i od 2010. godine novi „Halubje – Liburnija“ zapadno od Rijeke osmislio je isti čovjek okupljajući uvijek oko sebe skupinu oktanskih entuzijasta. Ona nešto starija i do sada poznatija manifestacija „naslonjena“ na svjetski rally donijela je Autoklubu „Rijeka“ neviđenu slavu, dok je druga mlađa priredba – orijentirana zapadno ( od Rijeke ) i u organizaciji mladog riječkog autokluba „RI autosport“ na svojevrsnim početnim stepenicama svjetskih uspjeha.

Ovogodišnji 21. „Pariz – Bakar“ vozi se u subotu 4. veljače na dionici od riječkog predjela Pariz podno drevnog Trsata do industrijski i koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra.

Sudionici će prema vozilima biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), oldtimeri ( proizvedeni do 1980. godine), teretna i gospodarska vozila i motocikli. Dionica vožnja ostaje nepromijenjena – od Pariza stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, ove godine na jednu od nekadašnjih lokacija prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki. Vozi prvi od dva ispita, dok je drugi po dolsdku u Bakar.

Najuspješnije očekuju nagrade, a uz niz posebnih nagrada treću će se godinu zaredom dodijeliti Prijelazni pehar za najuspješniju karnevalsku grupu koja je na popisu nastupa riječke karnevalske povorke, a čine je dva ili više vozila. Istu večer održat će se „Oktanski bal“ za suradnike Autokluba Rijeka i najuspješnije sudionike rallya.

Glavni pokrovitelj Maškaranog rallya „Pariz-Bakar“ je Turistička zajednica Grada Rijeke, a suorganizatori su gradovi Rijeka i Bakar, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“. (m)

Snimci: M.K.

SIMILAR ARTICLES