DAMIAN SEKULIĆ

DAMIAN SEKULIĆ

0 1307

SA 12 GODINA VIŠESTRUKI DRŽAVNI PRVAK

Jedan je od najtalentiranijih hrvatskih vozača, najmlađi osvajač Zlatne kacige u povijesti Hrvatske – prestižne nagrade HAKS-a i definitivno jedan od najperspektivnih hrvatskih vozača. Riječ je naravno o kartingašu Damianu Sekuliću, dvanaestogodišnjaku iz Ivanić-Grada, mladom članu poznate automobilističke obitelji Sekulić, koji već četvrtu godinu uzastopno osvaja naslov Prvaka Hrvatske u svojoj klasi. Veliki rezultat naravno nije došao sam od sebe i iza njega kriju se dani i dani treniranja, testiranja i nastupanja, kao i brojna odricanja mladog člana AMKK „Cobra Virovitica“ i njegove obitelji.

Na 15 postavljenih pitanja krajem prošle godine Damian nam je odgovorio slijedeće:
Što trebamo znati o Damianu Sekuliću?
Rođen sam 27.06.2001. Živim s mamom, tatom i bratom u Ivanić-Gradu. Idem u osnovnu školu Stjepana Basaričeka u 5.a razred.

Vratimo se malo u prošlost i prisjetimo se tvojih prvih kontakata s autosportom?

Moji su prvi kontakti s autosportom bili kad sam odlazio navijati za mojeg tatu na auto utrke. A u karting sam sjeo prvi puta kad je moja teta Tea Vidanec 2005. vozila karting utrke. Sjećam se da nisam mogao doći do pedala u njezinom kartu pa su mama ili tata trčali za mnom i šipkom davali gas. Brzo nakon toga su mi kupili moj prvi karting 50 ccm.

Klase, rezultati i klubovi za koje si vozio?

Počeo sam trenirati 2005. godine u klasi mini 50, a 2006. sam vozio svoju prvu utrku. U toj klasi sam bio i 2007. godine, a onda sam htio malo brži karting. Do tada sam nastupao sam u Sportstil-u, jer u Hrvatskoj nije bilo male klase. 2008. godine počeo sam voziti Prvenstvo Hrvatske u klasi 60 ccm, a usporedno sam vozio i Sportstil kup u Sloveniji i Hrvatskoj, te se motao oko 5.mjesta. Bolji rezultati došli su 2009. godine kad sam pobijedio na svim natjecanjima u Prvenstvu Hrvatske u svojoj klasi. Pobjede u 2009., 2010. i 2011. donijele su mi ”Zlatnu kacigu HAKS-a”. Ukupni sam pobjednik u svojoj klasi i 2012. godine.

Do 2009. godine sam nastupao za AK Zelinu i KK Novi Marof, a od 2010. godine član sam AKK Cobra Virovitica.

Tko te prati na natjecanjima, tko je najveća podrška i pomoć u boksu?

Na natjecanjima me prate mama, tata i moj mlađi brat Adrian. Svi su mi velika pomoć i podrška u boksu. Nisu samo promatrači, nego često svi znaju imati zamazane ruke od popravljanja kartinga ili slaganja setup-a.

Tko danas grize više za karting – ti ili roditelji ili zajedno???

Ja imam jako veliku volju trenirati i voziti utrke, a roditelji me podržavaju. Naravno da svi ”idemo na pobjedu”, jer u ovom sportu oni koji žele biti naprijed, moraju ”gristi”.

Karting klub „Cobra Viroitica“, jedan je od najboljih hrvatskih karting klubova, umalo je 2012. godine došao do naslova prvaka i prekinuo dominaciju KK “1” ? Tvoje mišljenje o tome?
Da, skoro smo ih skinuli, a druge godine i hoćemo.

Ali prvaci su u konkurenciji teamova postali članovi Kreator racing teama za koje si nasupao u teamskoj konkurenciji…reci nam malo više o toj suradnji??

Drago mi je što sam nastupio za Kreator racing team ove godine i što sam svojim pobjedama omogućio timu da postane prvak u konkurenciji timova. Iz početka su mi intervjui uživo bili naporni, ali dok me je intrevjuirao Davorin Štetner, onda sam se malo opustio.

Koji ti je najdraži nastup do sada općenito?
Najdraži nastup ove godine mi je bio u Španskom, unatoč tome što se prva utrka greškom završila krug ranije, a zato jer sam se morao malo pomučiti da dođem do pobjede. Jako volim konkurenciju i ponekad mi fale dueli.

Osvajač si Zlatne kacige… šta ti ona znači osobno?
Ne znam, možda sam još premlad da znam pravu vrijednost Zlatne kacige. Meni je drago da sam toliko puta osvojio prvenstvo, a ovaj pehar mi je podsjetnik na to, a uz to mi je i jedan od najljepših.

Imaš li uzora i nešto o njima ili uzori iz karting sporta?

Iz moje klase – Eliseo Martinez. Vozio sam par puta treninge sa njim i sviđa mi se kako vozi, skroz iskorištava stazu i prilike. Iz KF-a –  Martin Kodrić, koji vozi odlično i ima sigurno najbolje rezultate od Hrvata vani.

Najbolje staze i gdje najviše voliš trenirati?
Volim nagumirane staze sa čim više vozača, ali nije mi bitno koja je to staza.

Šta bi po tebi moglo biti bolje u našem prvenstvu?
Jasnija pravila koja vrijede za sve i veća konkurencija.

Sponzori?
ENEOS, Auto-Sport Sekulić i Elektro Centar Petek.

Planovi za sezonu 2013. godinu?
Volio bih voziti vani WSK i Prvenstvo Hrvatske kod nas.

Naravno, odluka o idućoj sezoni ipak će pripasti roditeljima – Adriani i Mariu. Ovo je njihov kratki pogled na ovu i narednu sezonu:

Ove smo godine dosta testirali materijale, promjenili više vrsta šasija, kao i motora, a sve radi planova nastupa u inozemstvu iduće godine. Ukoliko nam to financijska konstrukcija dozvoli, vozili bi više jačih utrka u Italiji. Testiranje smo netom završili sa Lenzo kartom i LK motorom. Damian je jako zadovoljan ponašanjem šasije, kao i motora, te ćemo u sezoni 2013. zasigurno kod tog odabira i ostati. Zahvaljujući distributeru Lenzo kart šasija i LK motora, odnosno Autocentru Marinići iz Rijeke, omogućena nam je odlična suradnja koja je od velikog značaja, posebno zbog naših potreba učestalog mijenjanja materijala i rezervnih dijelova. Damianova zaluđenost kartingom nas, kao roditelje, motivira da mu pružimo da iskoristi svoj potencijal do najveće moguće mjere. Dosta ljudi ne može shvatiti taj entuzijazam koji je ponekad daleko od dječjeg uobičajenog ponašanja. I mi sami smo adrenalinci, shvaćamo njegovu volju u potpunosti. Sve govori činjenica da će između opcije slavljenja rođendana i odlaska na trening, odabrati ovu drugu opciju.

Kao što smo već naveli Damian je član AMKK „Cobra Virovitica“ drugoplasirane ekipe u konkurenciji klubova, koja je u napetoj završnici ovogodišnjeg prvenstva umalo osvojila najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. U pojedinačnoj konkurenciji uz Sekulića naslov prvaka osvojio je i Filip Romić nastupajući u klasi 4 (KZ2). U ime AMKK „Cobra Virovitica“ za izjavu smo zamolili jednog od voditelja i službenog tajnika kluba Maria Moslavca :

Na početku, ispred AMKK COBRA VIROVITICA pozdravljam ideju o pisanju ovog članka i ujedno Vam se zahvaljujem što za čitatatelje ri.autosporta.hr želite informirati o jednom zaista simpatičnom i nadarenom sportašu Damianu Sekuliću – našem članu koji već tri godine vozi i brani boje našeg kluba.

Ideja o prelasku u naš klub dogodila se sasvim slučajno nakon što je Damian osvojio jedan od svojih naslova gdje smo njegovim roditeljima, Adriani i Mariju ponudili da Damian bude član našeg kluba koji je u tim trenucima bilježio najveću progresiju u karting športu u Hrvatskoj, gdje je zauzvrat dobio neke od pogodnosti za treniranje i usavršavanje koje u tim trenucima nitko u Hrvatskoj nije imao osim nas. Svima je već poznato da naš klub u svojem vlasništvu ima karting stazu koja je licencirana i na kojoj se može svakodnevno trenirati kao i sve prateće objekte koji su potrebni za normalno odvijanje treninga. Da ne bi bilo zabune, mi smo Udruga koja nema financijskih sredstava s kojim bi mogli plaćati vozače koji bi vozili za naš klub ali smo Klub koji su Damianovi roditelji prepoznali kao Klub koji ima svoju viziju i misiju, te kao klub koji radi na doista profesionalan i odgovoran način te ovo zadnje izabirem kao najveći razlog zbog kojeg su se odlučili baš za nas.

Damian je vrhunski sportaš, odličan učenik te dijete kakvo svi roditelji mogu samo poželjeti, ujedno je strašno precizan i natjecanja shvaća vrlo ozbiljno i profesionalno što je za njegovu dob vrlo rijetko.

Osobno mi je žao što u nekim trenucima nismo kao Klub mogli više pomoći i Damianovim roditeljima olakšati financijske troškove koje imaju zbog natjecanja, ali nadam se da će se to u budućnosti popraviti i da ćemo nekako uspjeti zaokružiti kompletnu priču u odnosima između Kluba i vozača.

Uz Damiana, u Klubu imamo još jednog prvaka i to dvostrukog, Filipa Romića koji nastupa u najjačoj klasi – KZ2, imamo doprvaka u Rotax Kup-u, Marina Posavca iz čega proizlazi da su stvari u našem Klubu dobro postavljene i da imamo dobru osnovu da dogodine osvojimo i klupski naslov koji toliko žarko želimo.

Za kraj, pozdravljam riječke entuzijaste i naše športske prijatelje koji su nakon dugo godina uspjeli probuditi karting šport u Rijeci, te im ovim putem zahvaljujem na svim vozačima koji su proistekli iz njihovih napora.

M.J.

Snimci: arhiva

SIMILAR ARTICLES