Ćunjaši za vikend sele u Prigorje Bistričko

Ćunjaši za vikend sele u Prigorje Bistričko

0 302

Snimio: Miroslav Krpan

U subotu 24. rujna zagrebački Auto klub “INA” organizira peto natjecanje sezone pod nazivom “INA nagrada 2011.”. Proteklih godina bili su gosti karting staze u Novom Marofu, ali su ove godine po ugledu na mlađeg zagrebačkog “brata” AK Deltu odlučili slalom organizirati na stazi Prigorje Bistričko što je dijelom županijske ceste Prigorje Bistričko – Moravče (ŽC 1006). Staza je ukupne duljine 1.255 metara, a sudionike očekuju 41 slalom vrata. Prijavilo se 70 vozačica i vozača iz 18 klubova. Najbrojniji su vozači zagrebačkog AKK Zanatlija (11), pa je uz njih znakovit broj predstavnika Regije Sjever HAKS-a za čije se prvenstvo ujedno boduje i ovo natjecanje.

Ovog vikenda hrvatski slalomaši na kotačima ulaze u finiš jubilarne desete sezone. Slijedeća tri vikenda za redom očekuju ih tri zaključna natjecanja sezone Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu. Biti će to svojevrsni „Tour Hrvatska“ – prvo se ogledaju na brdskoj dionici zagorske strane u Prigorju Bistričkom, potom odlaze na more sjevernog Jadrana – na legendarnu i kultnu Preluku, da bi na krajnji jug hrvatskog Jadrana u Mokošicu nadomak Dubrovnika stigli do posljednje stanice. Ova posljednja dva natjecanja samo su na koji metar širinom i visinom do mora.

Izvrsni vozači AK Buzet autosport na putu su osvajanja ekipnog prvaka Hrvatske. Konkurentskim ekipama su odmakli 17 bodova i više, ali za preostale dvije pozicije pobjedničkog postolja sezone predstoji prava borba. Od jednog do pet bodova razlika je u dosada sakupljenom između AK Pula-Rovinj, AK Skok racing Brtonigla, SAK Samobor i AK Istra racing team Pazin. Svi najbolji vozači prvih pet ekipa prvenstva stižu u Zagorje.

U pojedinačnoj konkurenciji posebno je gusto u grupi I serijskih automobila. Državni prvak Sandi Jugovac (IRT) samo je dva boda uspješniji od zaredom dvostrukog pobjednika Samoborca Marka Mirosavljevića, svojevrsnog ugodnog iznenađenja sezone. U grupi II sprint čak su četvorica vozača okusili ove sezone slast pobjede, ali prednost od 11 bodova je na strani Nina Andrejevića (Buzet autosport) ispred Marina Milokanovića (Skok racing). Uz njih pobjednicima su bili Marijan Čengić ( SB autosport Slavonski Brod ) u Dubravi i Darko Jelača (Mihovil Šibenik) na domaćem terenu u Šibeniku.

Sa dvije pobjede u grupi III sportskih automobila na čelu se s prednošću 14 bodova izdvojio najtrofejniji hrvatski autoslalomaš Dejan Kopajtić (Rijeka) ispred Sanjina Prodana (Buzet autosport) kojem su pripale preostale dvije pobjede, ali ima i nastup manje što ga može i “koštati” titule.

Ovogodišnja sezona slična je prošlogodišnjoj u jednom detalju. Svako do sada održano natjecanje imalo je svog junaka – najboljega u “generalci”, ukupnog pobjednika koji se ne piše, ne boduje, ali pamti. Bili su to redom Dejan Kopajtić, Nino Andrejević, Marijan Čengić i Sanjin Prodan. Slijedi li netko novi ili će ipak jedan od navedenih asova obnoviti sjećanja.

Među juniorima dominira sa četiri pobjede Nino Andrejević, prošle sezone jedan od najuspješnijih hrvatskih automobilista – juniora. Isto, na žalost u daleko malobrojnijoj konkurenciji čini i Iva Peruško (Pula Rovinj) otvarajući put još jednog naslova prvakinje HAKS-a. Brtoniški majstori volana Donald i Marino Milokanović i Igor Kocijančić iz AK Skok racinga okupljeni ove godine u tim imenom “Motodrom Poreč racing team” nemaju dostojne konkurencije i vodeći su.

U jutarnjim satima subote 24. rujna od 7 do 8 sati u Prigorju Bistričkom odvijati će se verifikacija i tehnički prijam. Trening je od 9 sati, a prva od tri bodovne vožnje starta u 12 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17,30 sati.