Croatian Drift Challenge 2012 Rd.1

Croatian Drift Challenge 2012 Rd.1

0 688

Uobičajeno je pisati o nekoliko disciplina automobilističkog sporta u nas. Sve su to one dobro znane – ili kružne i brdske utrke, ili rally, ili neka od tehničkih disciplina i tako redom, no sve prihvatljivija među mnogim ljubiteljima brzina i automobilističkih čari je za naše pojmove nova, mlada disciplina – drift. Sport ili ne. E to već može biti pitanje, ali da se svi sudionici osjećaju sportašima, da se međusobno nadmeću, da pobjeđuju, da slave uspjehe – sve je to istina. K tome izuzetno su prihvaćeni u velikom broju štovatelja, manifestacije driftera posjećuje sve veći broj gledatelja, medijski su atraktivni i sveprisutni.

Što onda i mi nebismo posvetili dio svogprostora i pažnje naših vjernih čitatelja i fanova upravo – driftu. Činimo to uoči nove hrvatske sezone, novog Prvenstva Hrvatske koja prema sadašnjem kalendaru broji tri manifestacije i to: 06. svibnja 2012. Zagreb – Oryx centar Mičevec, 1. i 2. rujna 2012. Osijek – Čepinski aerodrom i 30. rujna 2012. Zagreb – Oryx centar Mičevec.

drift-mrgud

TIHOMIL ISKRA I – „DRIFT TEAM KRK“

Sve to navelo nas je da i mi – Prvi riječki autosport portal budemo medijski sponzori jednom od sudionika Drifta u Hrvatskoj 35-godišnjeg Tihomila Iskre iz Njivica na otoku Krku.

Evo što o svojim počecima kaže Tihomil:

Drift je posebna, specifična grana auto sporta i dosta sam rano počeo s tim na snježnim radostima, zatim aktivno kao entuzijast, službeno 2006.godine kada se u Hrvatskoj po prvi put održalo natjecanje pod nazivom DMC, skraćeno Drift Mach Croatia na Zagrebačkom velesajmu. Tada ta mala organizacija je održala još par eventa: Zagreb, Karlovac i Pula gdje sam osvojio i treće mjesto. Kasnije je bilo puno tzv. Drift-day-a jer nekog konkretnog natjecanja nije bilo. Prije tri godiine organizacija se pojavila u sklopu našeg kluba „ drift.hr“ i od tada imamo organizacije natjecanja na jednoj većoj razini.

I tako sa početnih 15 automobila , sada se već povećao na 30, dolaze gosti iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Kategorija u driftu nema, voze se treninzi, kasnije kreću kvalifikacije gdje samo prvih 16 ide dalje.drift-tikky2 Ocjenjuje se brzina, kut, dužina prolaska kroz zavoj, gleda se tehnika, preciznost prolaska prema Apexu, Apex je vrhunac zavoja (čunj) prema kojem se mora proći najbliže, poželjno „liznuti“, postoje unutarnji i vanjski kojeg se onda „liže“ zadnjim krajem vozila. Voze se i tzv. Twin-drift, gdje ide auto protiv auta, prvo kreće jedan naprijed, pa onda se mijenjaju, vozač nameće svoj stil i brzinu dugom vozaču, a on se mora prilagoditi. Deset bodova se dijeli na oba vozača omjerom, npr, 6:4, 5:5, 10:0, u Twinu je vrhunac ako vozač pretekne drugog vozača. Do kontakta vozila inače ne dolazi, ali ako je namjerno onda je – diskvalifikacija !

-2009. Godine na CDC-u – Croatian drift chellange, došao sam do 11. mjesta od 34 prijavljenih automobila. Zadržao sam otprilike svih ovih godina neku sredinu, jer sam počeo starijim autom zbog fore i više radi gušta, ali malo omjerom težine, nekonkurentan, s tim da imam u planu preći na konkurentniju verziju kako financije budu dozvoljavale – ističe Tihomil i nastavlja:

U driftu se pretežno vozi na Dot gumama, m+s su nisu dopuštene. Moj automobil je BMW, model E21 tzv. Ajkula, 323i, motor iz modela E36 2.5, 194ks sa dodanom elektronikom, na valjcima je pokazao 210ks, uz sve to atraktivne narančaste, bolje rečeno „jagermaister“ boje. U driftu se pretežno vozi na Dot gumama, m+s su nisu dopuštene.

Tihomil Iskra vozi za „Drift team Krk“, a u njemu sudjeluju prijatelji i brat koji isto vozi, ali individualno za sada. Tim čine: Tihomil Iskra – vozač, Tomislav Iskra –vozač-mehaničar, Oliver Blažan – mehaničar-logističar i Mario Radočaj – vozač početnik.

PRVO NATJECANJE SEZONE

U nedjelju 6. svibnja u Oryx centru Mičevec održava cdc se svojevrstan oktanski show. Time počinje četvrta sezona Otvorenog hrvatskog drift prvenstva i očekuje se 30-tak vozača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine Uz natjecanja driftera program će upotpuniti tunirani automobili, neizbježni „Sexy Car wash“, kao i „Drift Taxi“ u kojem zainteresirani mogu biti suvozačima i doživjeti čari driftanja. Sve će uljepšati brojne hostese. Posjetiteljima uz ulaznicu od 30 kuna pruža se mogućnost nagradnih igara.

Prijave natjecatelja i tehnički pregled vozila odvijati će se od 8 do 8,45 sati, nakon čega slijedi sastanak svih vozača. Raspoređeni u dvije grupe – A i B imat će po dva jednosatna treninga od 9 do 13 sati. Do 14 sati pozornost će privući Sexy Car wash i Show off, a u 16 sati su kvalifikacije. Top 16 Twin Drift Finale je od 16,30 sati, a proglašenje najuspješnijih u 18 sati.

www.riautosport.hr svim sudionicima želi uspješan nastup, gledateljima i posjetiteljima uživanje i zabavu. Navijat ćemo, a naš je skriveni favorit – Tihomil Iskra. E, pa sretno !

Miroslav KRPAN
Snimci: arhiva

SIMILAR ARTICLES