CROATIA RALLY 2012.

CROATIA RALLY 2012.

0 497

RIJEČKI KORZO – EUROPSKI CENTAR RALLYA

Od 24. do 26. svibnja Rijeka će treću godinu za redom biti domaćin prestižnog „Croatia rallya“, jednog od 12 natjecanja Prvenstva Europe. Hrvatski auto i karting savez organizaciju je povjerio domicilnom riječkom Autoklubu „M.R.C. Sport“ koji manifestacijom teži da bude bolja od dosadašnjih. Trodnevni natjecateljski spektakl predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u Ri-info centru Grada Rijeke.

Rally se udomaćio u srcu Rijeke što je izuzetna promocija našeg grada koji se kao grad sporta do sada dokazao niz puta kao izvrstan domaćin. Ovo europsko prvenstvo ove je godine jedna od najznačajnijih manifestacija kojima smo domaćini, a značajan suport grada doprinos je i pomoć vrijednim sportskim radnicima u auto sportu da se još jednom dokažu kao vrhunski organizatori – istakao je Veljko Karabaić, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

U srcu Rijeke, na pješačkoj žili kucavici riječkog Korza, u četvrtak 24. svibnja 2012. godine u 18 sati startat će „Croatia rally“ čiji je i ove godine počasni pokrovitelj Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

-Posebno raduje i podatak da se upravo sa ovogodišnjim „Croatia rallyem“ na velika vrata poslije niza godina kao zlatni sponzor u hrvatski auto sport vratila INA. Itinerer je dug 857,03 km, prolazi Kvarnerom, Istrom i Gorskim kotarom uzduž i poprijeko. U tri dana raspoređeno je tako 16 brzinskih ispita na osam različitih dionica čija je ukupna duljina 240,74 km. Starta se u Rijeci, na Korzu i nakon tri dana u subotnje poslijepodne na istom mjestu ispija pobjednički šampanjac – kazao je Moreno Luksetić, predsjednik AK „M.R.C. Sport“ i prvi operativac manifestacije.

Prvog dana vozi se „brzinac“ „Učka“ iz Istre prema Veprincu, a slijedi brzinac „Permani“. Svaki po dva puta što će potrajati do prvih minuta slijedećeg dana kada europske asove očekuju zahtjevne tri dionice. Prvo su to dva brzinca nadomak i u Gorskom kotaru – „Platak“ i „Lokve“. Pri kraju drugog identičnog „kruga“ Platak – Lokve u poslijepodnevnim satima stiže se na legendarnu motociklističku stazu „Preluk“ uz koju se očekuje 20-tak tisuća ljubitelja rallya. Upravo zbog publike ove se godine vozi dva puta. Prvi je start u 17,04 sati, a drugi tri sata kasnije. Svaki se puta voze nepuna tri kruga, a istovremeno će se na stazi naći i pet vozila. Treći i odlučujući dan vozi se ponovo preko „Učke“, ovoga puta iz Veprinca u Istru, slijedi BI „Buzet“, na dionici buzetske brdske utrke koja je za potrebe relijaša produljena prema Cerovlju u jedinstven brzinac. „Lupoglav“ nadomak Huma, treća je dionica BI ujedno odlučujuća za pobjedu.

„Croatia rally 2012.“ boduje se u četiri različite konkurencije: Prvenstvo Europe, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske i Državno Prvenstvo Hrvatske.

Prijavljeno je 48 posada iz 14 europskih zemalja. Europske asove sa startnim brojem 1 predvodi Finac Juho Hanninen uz suvozača Mikko Markkulu. Članovi su tvorničke ekipe „Škoda Motorsporta“ i voze prestižnu „Škoda Fabiu S2000“, a vodeći su u PE poslije dva natjecanja. Nekadašnji juniorski prvak svijeta Šveđanin Patrik Sandell u identičnom je automobilu kao i još dva pretendanta na pobjedničko postolje Nijemac Hermann Gassner junior i Bugar Dmitar Iliev. Ukupno je osam prestižnih automobila S2000.

Hrvatski tercet boraca za što bolju poziciju u identičnim automobilima „Mitsubishi Lancer EVO IX“ – Dubrovčanin Niko Pulić ( AK „M.R.C. Sport“ ) sa suvozačem Brunom Šantićem (AK Dubrovnik racing), slijedi najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj sa suvozačem Tonijem Klincom (AKK Sveta Nedelja), te od početka ove godine sa hrvatskom licencom zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ Mađar Janos Szilagyi i suvozač mu Csanyi Botond.

0

Pred nama je tjedan rallya, tjedan za pamćenje. (m)

Snimio: Ivica Nikolac