Choy rekordno na Grobniku ispred Simonovića i Ercega

Choy rekordno na Grobniku ispred Simonovića i Ercega

0 482

Ovog se vikenda vozi 57. u nizu motociklističkih utrka regionalnog Prvenstava Alpe Jadran čiji su organizatori Motoklub “Kvarner” i “Automotodrom Grobnik d.o.o.”. U više različitih konkurencija nastupa 182 vozača iz 13 europskih zemalja, a uz Alpe Jadran boduje se i hrvatsko prvenstvo sportskih i povijesnih motora, te posebna utrka UEM Vintage Endurance Cup. Povremeno je izmjerena temperatura asfalta blizu 50 stupnjeva.

Prvog dana, pored treninga za nedjeljnu utrku, održane su i dvije bodovne utrke koje su zbog nevremena bile otkazane u svibnju na grobničkoj stazi. U klasi “SuperStock 1000″ Bugar Martin Choy na BMW-u četvrtom ovosezonskom pobjedom osigurao naslov prvaka Alpe Jadran bez obzira na rezultat nedjeljne utrke. Najveći konkurent Austrijanac Andreas Meklau nije se pojavio ovog vikenda na Grobniku. S nestrpljenjem se očekivao hrvatski dvoboj Porečana Alde Simonovića (1.HMK Zagreb) i Riječanina Marka Ercega (MK Kvarner) obojice na prestižnim BMW-ima, tim više jer međusobni ogled ovisi i o naslovu hrvatskog prvaka. Iako je u početnim krugovima prednost bila na strani Ercega ipak je Simonović na kraju bio brži za 331 tisućinku i time je na korak titule prvaka. Utrku su okončali na drugoj, odnosno trećoj poziciji iza Choya koji je uz to postavio i novi rekord klase SuperStock 1000 na grobničkoj stazi u vremenu 1:29,659 minuta (prosjek 167,354 km/sat) koje je za 139 tisućinki bolje od vremena Talijana Pellizzonia iz svibnja 2010.godine.

U drugoj „zaostaloj“ utrci klase „Superbike“ premoćno je pobijedio apsolutni rekorder Grobnika Slovenac Marko Jerman na Hondi uz prednost od 35,096 sekundi ispred drugoplasiranog Vladimira Ruža (Slovačka).
Jerman je na treninzima za nedjeljnu utrku ostvario najbolja vremena u dvije klase i time dvije prve startne pozicije – Supersport 600 i Superbike, dok će njegov sunarodnjak Luka Dečko startati sa prve pozicije u klasi „SuperStock 600“. Bugar Choy kreće kao najbolji u klasi SStock 1000, dok zajedničku utrku sa odvojenim bodovanjem vozi klasa 125 ccm. U grand prix najbolji je bio Austrijanac Julian Mayer (Honda), a u „sport production“ Talijan Stefano Schillaci (Aprilia).

Od hrvatskih vozača dobar se rezultat može očekivati u klasi 125 SP od Talijana Mattea Giacomazza ( nastupa s licencom MK Matulji racing) i Renata Novosela (Križevci) koji su imali drugo i treće vrijeme treninga.U klasi SStock 600 Talijan Luca Tommasini (MK Križevci) starta sa druge, od četvrte do šeste pozicije na startu plasirali su se Alex Radman (Triumph, 1.HMK Zagreb), Marin Ivanov (Azalea, Yamaha) i Ivan Višak (Križevci, Yamaha). Iz prvog reda klase SStock 1000 startat će sa druge pozicije Aldo Simonović, a sa četvrte Marko Erceg. Biti će to nova prilika za pobjedničko postolje devete utrke Prvenstva Alpe Jadran , ali i konačni dvoboj sezone domaćeg prvenstva.

Nedjeljni program počinje slobodnim 10-minutnim treninzima (warm up) u 8 sati, a od 9,15 sati na rasporedu je Vintage Endurance u trajanju čitava tri sata. Od 13 sati tri su utrke povijesnih konkurencija, da bi od 14,30 uslijedilo pet bodovnih utrka završnice ovogodišnje motociklističke sezone na Grobničkom polju.

SIMILAR ARTICLES

0 501