ČABAR OKTANSKI CENTAR

ČABAR OKTANSKI CENTAR

0 1661

U sjedištu Primorsko-goranske županije susretom s novinarima najavljena je četvrta ovogodišnja automobilistička utrka Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama što će se u Gorskom kotaru održati 18. i 19. srpnja.

„RZ Motorsport – Čabar 2015.“ naziv je dvodnevne manifestacije što će se odvijati na dionici od Smrečja do Tršća ukupne duljine 5.010 metara, a utemeljena je na tradiciji desetak prethodno održanih, a prošle godine prvi puta u organizaciji domicilnog Auto karting kluba „Petar Klepac“ iz Malog Luga obnovljene brdske utrke. Ovih dana sveobuhvatni posao pripreme manifestacije, a posebno infrastrukture dionice od Smrečja do Tršća privodi se kraju uz pomoć brojnih iskusnih sportskih entuzijasta nekoliko klubova s područja Kvarnera i Istre. Pokrovitelji manifestacije su Primorsko-goranska županija, Grad Čabar i RZ Motorsport, a glavni sponzor Ina Industrija nafte d.d. čiji su predstavnici na konferenciji za novinare zahvalili mladom organizacijskom timu na trudu i zalaganju da utrku održe.

-Bez entuzijazma i zaljubljenika u sport ne bi se mogle provesti ovakve manifestacije. Ova utrka primjer je gdje imamo tradiciju koju je teško održati, kojoj je prijetilo gašenje, ali prevladao je razum, trud i volja, velika ljubav koju je Primorsko-goranska županija zdušno podržala i podržavat će i dalje. Ovakav projekt u Gorskom kotaru koji treba živjeti, treba imati manifestacije, put je koji treba slijediti. Stoga neka brzina kojom jure sportski automobili bude poticaj brzine promjena i poboljšanja cjelokupnog življenja u Gorskom kotaru – kazao je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Grad Čabar  prepoznao je ovu manifestaciju kao najznačajniju sportsku priredbu svog kraja, a gradonačelnik Kristijan Kristijan Rajšel istakao da  se u konkretnom ne radi samo o automobilizmu, sportu, već i promociji turizma i čitavog goranskog kraja.

Iako djeluje tek tri godine, sportski rezultati AKK Petar Klepac govore sve. Automobilistička ekipa predvođena europskim prvakom na brdskim stazama iz 2013.godine Tomislavom Muhvićem dočekuje i ovu manifestaciju sa željom da ugosti 70-tak vozača iz 20 hrvatskih klubova među kojima, kao i goste iz inozemstva.

U kratkoj ali očito uspješnoj vozačkoj karijeri stekao sam i dobre prijatelje diljem Europe. Dio njih odazvat će se pozivu mene i Kluba da voze u promotivnom nastupu na zasigurno najljepšoj i najzahtjevnijoj stazi u nas sa ciljem da joj što skorije vratimo pravi međunarodni bodovni štih – istakao je Tomislav Muhvić. Podršku organizatoru ove godine pruža vodeća hrvatska naftna kompanija Ina d.d. čiji je predstavnik Zoran Obradović podržao nastojanja da utrka održi visoki nivo uspješne sportske priredbe na temeljima prošlogodišnje kojom je utrci vraćena „dobra duša“ vrhunskog oktanskog spektakla.

Istovremeno sa pressicom u centru Rijeke na Trgu 128.brigade HV utrka je prezentirana širokom broju građana kojom su prigodom mogli razgledati trkaće automobile među kojima i Mitsubishi Lancer EVO IX kojim je Muhvić  osvojio Europu, a prošle godine naslov viceprvaka Hrvatske predvodeći ekipu AKK Petar Klepac do naslova ekipnih prvaka države.

(mk)

Snimci: M.Krpan