Buzetski adrenalin – DOWNHILL BUZET 2012.

Buzetski adrenalin – DOWNHILL BUZET 2012.

0 638

PRISTIGLO 220 PRETPRIJAVA

Ovisnicima o adrenalinski „nabijenim“ sportovima, posebno onim na kotačima, Buzet, „grad tartufa“, neizbježni pitoresktni gradić središnjeg dijela sjeverne Istre, ma i u kojoj bilo turističkoj ruti, najpoznatiji je po – automobilizmu. Naravno tu su tri desetljeća tradicije najduvječnije, ali i najveće i najznačajnije hrvatske automobilističke utrke na brdskim stazama „Buzetski dani“ upisane već deset godina u kalendar FIA i Europskog prvenstva. No, ništa manje značajniji nisu brojni drugi automobilistički susreti posebno ljubitelja oldtimera, natjecanja slalomaša, potom brojnih disciplina motora prvenstveno na zemljanim stazama gdje Buzećanima nema premca u hrvatskim okvirima. No, možda je manje poznato da se tik do legendarne brdske automobilističke staze, ali kroz šumu, puteljcima po kojima mnogi ne mogu niti hodati, odvija još jedno vrhunsko sportsko događanje – ali na biciklima. Da – biciklima.

Buzet i njegovi oktanski fanovi, ali i žitelji tog prelijepog istarskog gradića zaslužili su, na našim stranicama prvenstveno namijenjenim sportu s mirisom benzina, predstaviti još jedan međunarodni spektakl – na dva kotača.

Agilni organizatori nizom su susreta s novinarima proteklih dana promovirali svoju manifestaciju, a u Rijeci su je na „pressici“ predstavili Dragan Kranjčić, predsjednik Kluba i direktor utrke, te Dejan Hren, zamjenik direktora.

Odmah u startu spomenuti ćemo da su im glavni pokrovitelji Grad Buzet i Turistička zajednica grada Buzeta, zlatni sponzor „Favorit“, a brončani „Planet obuća“. Zahvalni su i nizu drugih donatora i sponzora bez kojih ne bi bilo spektakla što ga pripremaju predstojeći vikend.

OD PETKA DO NEDJELJE – BEZ PAUZE

Biciklistički klub Buzet od 18. do 20. svibnja 2012. godine organizira „DH Buzet“, utrku u biciklističkom spustu. Riječ je o adrenalinskoj, jednoj od najmasovnijih i najatraktivnijih utrka na „dva kotača“ koja se i ove godine održava na buzetskoj stazi Škrbina. Boduje se za Kup Hrvatske, Pokal Slovenije i međunarodnu UCI C2 kategoriju. Pretprijavljeno je 220 vozača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Engleske, Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo nije konačna brojka jer prijave završavaju u četvrtak, 17. svibnja. Organizatore veseli što su već sada prijavljena najzvučnija imena domaćeg i slovenskog DH. Pretprijavu su poslali prvak i prvakinja Kupa Hrvatske 2011., Marko Šišović i Dubravka Družeta, kao i osam od deset trenutačno najboljih u Pokalu Slovenije.

Buzetskim se natjecanjem otvara ovogodišnja sezona downhilla u Hrvatskoj. Iz tog je razloga ona prilika vozačima da pokažu novostečene vještine i bicikle. Hrvatski Kup broji četiri utrke. Kada je riječ o Pokalu Slovenije, ovo je treća od ukupno sedam utrka. Za glavnog suca utrke postavljena je Csilla Tam, mađarska sutkinja s višegodišnjim iskustvom na međunarodnim utrkama u regiji.

STAZA

Staza Škrbina, duljine 1,7 km, smještena je u neposrednoj blizini grada Buzeta, ukupne visinske razlike 283 m. Čini ju kombinacija šumskih puteljaka, strmih nizbrdica, stijena, kanala i skokovi. Start je nedaleko od sela Peničići, a cilj iznad Naselja Most. Sve je to neposredni šumski predjel desno od automobilističke staze .

Zanimljiv je podatak da tijekom tri dana, što treninga što utrka, gledano s jedne točke pored staze gledatelj ima mogućnost izbrojatri 1.700 prolazaka natjecatelja. Za Guinessa !!

-Radovi na stazi počeli su još u veljači. Sitnim korekcijama, prije svega otklanjanjem vječitog problema odvodnje oborinske vode podignuta je razina sigurnosti. Izvršena je uzdužna i poprečna drenaža. Time je trajno spriječeno propadanje staze. Novina su dodatna dva skoka, pa ih sada ima ukupno pet. Najzanimljiviji punktovi za gledatelje su ulaz prije kapelice, ulaz u kanal ispod kapelice i ulaz u kanal prije najvećeg skoka. Ovdje vozači dolaze velikom brzinom, 50-60 km/h. Kako je riječ o tehnički zahtjevnim dionicama do izražaja dolazi sposobnost vozača – kazuje direktor Kranjčić.

DODATNA PONUDA

-Nedaleko od ciljne zone nalazi se asfaltirano parkiralište s 300 mjest, te livada na kojoj će biti smješten kamp za vozače te šator. Pošto je riječ o vozačima i publici uglavnom mlađe životne dobi, u petak i subotu navečer organizirat će se prigodni koncerti. U ciljnoj zoni nalaziti će se media centar za obradu rezultata i njihovo plasiranje na službene stranice utrke otkud će u realnom vremenu biti dostupni svima. Uz stazu će biti postavljen razglas za praćenje rezultata i obavijesti – nadovezuje se na riječi direktora njegov zamjenik Dejan Hren apelirajući ujedno na sve posjetitelje da će od pomoći organizatoru i natjecateljima biti pažljivo slušati redare i upozorenja u cilju obostrane sigurnosti.

POVIJEST

Priča o događaju koji ubrzava krv u žilama dok sa strane promatrate izvođenje nekog skoka, vožnju po stijenama ili gotovo nemoguć spust niz strmu padinu počela je 2008. godine kada se BK Buzet upustio u organizaciju jednog novog, ali i velikog sportskog natjecanja. Te je iste godine locirana potencijalna downhill staza. Nakon sugestije Robija Jermaniša ubrzo je i definirana. Uslijedili su intenzivni radova na osposobljavanju staze Škrbina udaljene tek 500-injak metara od strogog centra grada. Nakon samo četiri mjeseca radova, staza dužine 1,8 km bila je spremna za prva testiranja – avantura je mogla početi! Prve reakcije korisnika bile su pozitivne što je klubu dalo dodatnu motivaciju da još više prione poslu oko organizacije.

Već je prve godine utrka „DH Buzet“ dobila nacionalno prvenstvo i ugostila 86 natjecatelja. Prvim pobjednikom ostat će upamćen Slovenac Boštjan Volf (ŠD Supersnurf) s vremenom 2:52.825. Prvo je izdanje polučilo odlične reakcije kako sudionika tako i promatrača, što je bio znak da započeti posao ovdje ne smije stati, pa je BK Buzet već iduće godine priču ponovio. I ponovno se pokazalo da je bio u pravu. Rekordna 222 prijavljena natjecatelja na nekom od domaćih downhill natjecanja bila su pokazatelj svijetle budućnosti. Ovako respektabilna brojka nije dala za pravo na pogreške, pa se organizator iz petnih žila trudio da posao odradi na najbolji moguć način. Utrka se bodovala za hrvatski DH Kup te slovenski DH Pokal. Te je godine slavio Nejc Rutar (MBK Orbea) s vremenom 2:27.87.

Godinu dana kasnije ispisana je još jedna stranica. Staza je ponovno izmijenjena. Uslijedilo je uređenje startne rampe, mjerenje prolaznog vremena, razglas uzduž staze, službeni spiker, izrada vizualnog identiteta, foto i video natječaj, kamp, tuševi, centralni šator, zabavni program…Utrka se i te godine bodovala za hrvatski Kup i slovenski Pokal. Na stazi se našlo 157 vozača. Favorit nije nikada bilo neizvjesniji, pa prognoziranje pobjednika bilo je čisto kockanje. Zasluženu pobjedu odnosi Matej Drnovšek (MTB Trbovlje/Specialized) s vremenom 2:41.314 čime je postavio referentno vrijeme za slijedeća izdanja utrke.

Tri dosadašnja izdanja utrke DH Buzet iznjedrila su tri različita pobjednika. Može li netko od njih ponoviti svoj uspjeh ili se čeka četvrtog kralja Buzeta? Odgovor slijedi na adrenalinskom spektaklu koji se očekuje od 18. do 20. svibnja 2012. u Buzetu. (m)

Snimci: arhiva organizatora

Buzet je uvijek bio i ostati će jedinstven. Ma o kakvim se god kotačima radilo. „Mirisao“ benzin ili ne, brali proljetno cvijeće po šumi, ili……

Više informacija može se pronaći www.downhillbuzet.net

PROGRAM

Petak :: 18.05.2012
14:00 – 15:30 = “On foot” inspekcija staze
15:30 – 18:30 = Slobodni trening
18:00 – 19:30 = Prijave i podizanje brojeva
21:00 – 24:00 = Zabavni program

Subota :: 19.05.2012
08:00 – 10:00 = “On foot” inspekcija staze
09:00 – 12:00 = Prijave i podizanje brojeva
10:00 – 13:00 = Službeni trening sa zaustav.
14:00 – 18:00 = Službeni trening bez zaustav.
18:30 – 18:45 = Sastanak s voditeljima klubova
20:00 – 24:00 = Zabavni program

Nedjelja :: 20.05.2012
09:00 – 10:00 = Službeni trening bez zaustav.
10:30 – 13:00 = Kvalifikacije za start
14:30 – 17:00 = Finalna utrka
17:30 – 18:00 = Proglašenje

SIMILAR ARTICLES