Buzet – Oktanski centar svijeta

Buzet – Oktanski centar svijeta

0 534

DAYS OF VINTAGE CARS – BUZET CLASSIC 2012.

Buzet je nadaleko poznat kao grad tartufa, ali i ništa manje ne zaostaju oktanska uzbuđenja. Pored toga što ima vrhunske natjecatelje u automobilizmu i motociklizmu, tri sportska kluba, a uz to je domaćin najznačajnije, ali i najstarije automobilističke manifestacije u Hrvatskoj – utrke Europskog prvenstva na brdskim stazama što će se sredinom rujna održati po 31. puta.

Prije dvije godine u ovo užareno ljetno doba Buzet je po prvi puta privukao ljubitelje automobila na jednu, novu tada krajnje neizvjesnu manifestaciju. Osmišljen je „Buzet Classic Car“ u cilju upotpunjenja ljetne ponude Starog grada Buzeta i pružanje prezentacija prvenstveno turistima, kojih je sve više. I već prve godine bila je to manifestacija za pamćenje. Programski i sadržajno specifična, drugačija i sadržajnija od svih drugih na ovim našim prostorima, decentnija. Prvi uspješan ishod bio je samo povod zaljubljenicima oktanskih događanja da ustraju, ponovili su isto prošlogodišnjeg kolovoza, a za ovu godinu, 3. i 4. kolovoza pripremili novo treće izdanje pod novim, proširenim imenom „Days of vintage cars – Buzet Classic 2012.“.

Organizatori su sadržaj ovogodišnjih događanja predstavili medijima u sjedištu Mjesnog odbora Buzet Stari grad uz prisustvo prvog čovjeka Grada Buzeta Valtera Flega.

-Zadaća svakog gradonačelnika i gradske uprave je konstantna obnova, prvenstveno infrastrukture, ali i iznalaženje novih sadržaja. Upravo sa ovom manifestacijom ustrajemo na toj ideji, stoga je zdušno i pomažemo zahvaljujući ljudima Mjesnog odbora koji potpomognuti brojnim suradnicima u naš grad treći puta dovode značajne goste, korisnike naših usluga, čine jako puno na promociji cijelog kraja, njegovu turističkom i kulturnom razvitku. Ovogodišnji susret znakovit je u novoj dinamici koju je s vremenom poprimio, nije to više samo susret oldtimeraša, već događaj za stanovništvo i posjetitelje. Prvom hrvatskom stazom učinjen je značajan iskorak u odnosu na slične manifestacije u okruženju – istakao je gradonačelnik Flego.

BUZETSKA STAROGRADSKA JEZGRA – MJESTO PRESTIŽA

-Buzet je okupljanjem oltimera upotpunio sadržaje značajnih događanja na dva,tri ili četiri kotača, a konceptom ovakog Buzet Classica od naše starogradske jezgre učinili smo mjesto prestiža koje se svojom ljepotom i poviješću može mjeriti sa ostalim isatarskim gradićima smještenim na brdu – riječi su predsjednika Mjesnog odbora Buzet Stari grad Gorana Jambrošića, nositelja organizacije ovako zahtjevnog projekta.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Buzet, Turistička zajednica Grada Buzeta i Auto moto klub Buzet, generalni sponzor Favorit pivo, medijski pokrovitelji Rima – Radijska istarska mreža, Radio Zona Buzet, Glas Istre i TV Istra.

Svojevrsni „auto vremeplov“ podijelili su u osam skupina: vozila proizvedenih do 1904. godine, od 1905. do 1918., od 1919. do 1930. i od 1931. do 1945. godine biti će smještena na buzetskom Trgu pred crkvom, slijede vozila od 1946. do 1960. i od 1961. do 1970. godine koji će zauzeti Trg Piazzalet. Istočni dio Trga Piazzaleta prema dječijem igralištu i starom vatrogasnom domu smjestit će se vozila proizvedena od 1971. do 1979. godine, dok će na Piazzaletu malom biti terenci i vojna vozila proizvodnje do 1979. godine.

– Očekujemo 90 do 100 vozila iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Pravo stanje znat ćemo u subotnjim jutarnjim satima vremenu. Dvodnevni program počinje već u petak dolaskom sudionika do 18,30 sati. Slijedi prijem i domjenak sudionicima u Staroj Oštariji i potom sa startom u 21,30 sati Noćni oldtimer rally. Sutradan u subotu 4. kolovoza do 11 sati je okupljanje sudionika u starogradskoj jezgri, u 11,30 upis u registar „Knjige vozača i vozila“ u Gradskom muzeju, a u 12,30 sati uslijediti će predstavljanje prve oldtimer staze u Hrvatskoj – s ponosom ističe Emil Prodan, jedan od organizatora.

PRVA HRVATSKA OLDTIMER STAZA

U 14 sati uslijediti će premijerna promotivna vožnja na jedinstvenom projektu – prvoj oldtimer stazi u Hrvatskoj što vodi dionicom dugom 52,8 km i to: Buzet – Štrped – Mažinjica – dolina Bračane – most Bračana – Sovinjak – Sv. Donat – Vrh – Paladini – Šćulci – Valice – Motovunski most – Livade – Istarske toplice – Buzet Trg Fontana.

-Novost ovogodišnjeg programa je dodjela kartice bonusa svim sudionicima koji će na dionici Prve hrvatske oldtimer staze uživati u popustima 20 do 30 posto na sve usluge u za sada 17 smještajnih i 19 ugostiteljskih objekata buzetskog okruženja – istakao je Robert Marušić, jedan od organizatora i medijski promotor manifestacije.

Po povratku sa rute sudionike očekuje povratak u Stari grad ali startom na brdskoj utrci „Buzet Fontana – Stari grad“ što kreće u 16,30 sati. Sat kasnije je na Trgu Matka Laginje, poiznatijem kao Piazzalet proglašenje pobjednika i podjela priznanja sa zabavnim programom. Dva dana manifestaciju prate i gastronomski specijaliteti Istre, posebno Buzeta i okolice.

Prvu javnu prezentaciju tradicionalne i najstarije hrvatske automobilističe utrke „31. Buzetski dani“ što se od 14. do 16. rujna za bodove Prvenstva Europe vozi na dionici Most – Peničići u organizaciji Auto moto kluba Buzet održao je dugogodišnji direktor i najtrofejniji buzetski automobilist Branko Bašić. I tako buzetska utrka sportskih automobila posljednje tri godine ima svojevrsnog partnera povijesti „Days of vintage cars – Buzet Classic 2012.“, manifestaciju koju vrijedi posjetiti.

Tekst i snimci: Miroslav Krpan