Buzet domaćin otvorenja sezone

Buzet domaćin otvorenja sezone

DONALD MILOKANOVIĆ (AKORK Skok racing 1993) - snimio M.Krpan

FORMULA DRIVER RAVNOPRAVNA EUROPSKOM BRDU

Gotovo 200 sudionika iz četiri zemlje na poznatoj stazi u više bodovnih konkurencija najavljuje pravi oktanski spektakl

BUZET – Peti put za redom, na dijelu najpoznatije domaće brdske staze u Buzetu, okupiti će se sudionici najmlađe domaće automobilističke discipline imenom „Formula driver“. Preslikana je od Talijana, svojevrsna kombinacija brdskih utrka i autoslaloma, na proteklim je natjecanjima u Buzetu, na Učki, u Ogulinu, Limskom kanalu i na Grobniku, okupljala stotinjak i više vozača. Očekivanja vrijednih sportskih entuzijasta Autokluba „Buzet Autosport“, one mlađe i izuzetno agilne buzetske oktanske ekipe, ovog su se puta obistinila, čak što više zadala „slatke“ organizacijske brige.

Zaprimljeno je rekordnih 196 prijava iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije. U konkurenciji bodovanja HAKS Kupa je 97 vozačica i vozača iz 21 hrvatskog kluba, među kojima i desetak Slovenaca i Talijana, dok ostalih stotinu nastupa za Nagradu organizatora. Ujedno se boduju i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a, te Auto i karting saveza Istre.

„Signum Max formula driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar“ , natjecanje punim imenom, posvećeno sjećanju na nekadašnje vrsne buzetske automobiliste koji su nas prerano napustili, brojem sudionika gotovo je dostiglo magičnu brojku koju je poznatije, europsko buzetsko brdo, rujanski Buzetski dani, dostigli tek u svom četvrtom desetljeću održavanja. Ovom manifestacijom, koja će svojim dvodnevnim sadržajnim programom u subotu 23. i nedjelju 24.lipnja prerasti u svojevrstan oktanski spektakl, otvara se ovogodišnja sezona Formule driver čiji je organizacijski nositelj upravo Autoklub Buzet Autosport, ujedno začetnik discipline na ovim našim prostorima, zacrtao još četiri natjecanja do studenog.

Domaću automobilističku elitu predvode mladi asovi od kojih se posebno ističu Delničan Ivan Juranić (AK Opatija Motorsport) s novim automobilom „Dacia Sandero“, Donald Milokanović iz Brtonigle (AKORK Skok racing 1993) s već legendarnim „friziranim“ fićekom, Zagrepčanin Vjekoslav Čičko (AK Buzet Autosport) s robusnim „Fiatom 500 Suzuki“ i Istranin Edi Kuharić (AK Opatija Motorsport) u „Zastavi Yugo“. Zasigurno da ugodna iznenađenja treba očekivati i od najbrojnije ekipe i domaćina AK Buzet Autosport s čak 13 vozačica i vozača.

Vozi se na dijelu poznate staze buzetske brdske utrke europskog prvenstva, na dijelu od Mosta do Svi Svetih , u duljini 3.500 metara, duž dionice u šest je zona brzina usporena šikanama. Zbog broja sudionika ove će se godine uz parkiralište Cimosa na Mostu koristiti i ono na Mašimovoj škuji, odakle će prometnica sve do Svi Svetih u nedjelju od 8 do 19 sati biti zatvorena za javni promet.

Subotnja verifikacija i tehnički prijam odvijat će se od 15 do 18 sati, nakon čega slijedi prateći zabavni program. Prvo od 17,45 sati od Mosta do Mašimove škuje defile vozila, a publici će se predstaviti i slovensko-talijanski Tim Kodelja koji automobile „vozi“ samo na dva kotača, potom gimkana, drift, osv show, a posebnu će točku imati kartingaši i buzetski srednjoškolci s unikatnim buggyjem. Večer će završiti glazbenim programom do kasno u noć.

Nedjeljno jutro od 8,20 sati kreće s treninzima, a prva od tri bodovne vožnje starta u 10,30 sati, nakon svečanog otvaranja na Mostu. Utrku će se moći pratiti putem live prijenosa TV Istre i društvenih mreža. Proglašenje najuspješnijih predviđeno je oko 18 sati.

Miroslav KRPAN