Brdsko prvenstvo ponovo nadomak Čabra – automobilistički povratak u srce gorskog kotara

Brdsko prvenstvo ponovo nadomak Čabra – automobilistički povratak u srce gorskog kotara

0 498

Iako je druga polovica srpnja, pred nama je tek treća bodovna brdska auto utrka i nastavak ovogodišnje sezone Međunarodnog regionalnog prvenstva, Prvenstva Republike Hrvatske i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a, Prvenstva povijesnih vozila, i Prvenstva Primorsko-goranske županije.

Brdska auto utrka Čabar začeta je 2001. godine i na svojoj domicilnoj stazi nadomak Tršća doživjela prije tri godine i skromni jubilej – desetu utrku. Već je tada voženo na skraćenoj dionici, da bi potom Nagrada Grada Čabra 2011. gostovala na Učki, a prošle godine na Kleku. Konačno je organizator Autoklub Zrinski odlučio ovaj zasigurno jedinstveni automobilistički spektakl „vratiti kući“ i na neznatno skraćenoj stazi „Smrečje – Tršće“ dugoj 4.755 metara, obzirom da je start pomjeren u smjeru prvog zavoja, održati 13. Nagradu Grada Čabra predstojeći vikend 20. i 21. srpnja.

igor-brdo

BRADARIĆ PRIJETI KAVECZU

Prijavljena su 63 vozača iz 26 hrvatskih klubova, a vozi se samo kategorija I turističkih automobila. Sa dalmatinskih brda (Skradin i Malačka) automobilisti tako sele u Gorski kotar. Lidersku ulogu vodećeg u domaćem prvenstvu ima mađarski internacionalac Istvan Kavecz sa licencom Autokluba Dubrovnik racing. Najvećeg će rivala imati u višestrukom hrvatskom prvaku Solinjaninu Robertu Bradariću koji je pobjedom početkom lipnja u zaleđu Kaštela najavio novi pohod na sam vrh hrvatskog brdskog prvenstva.

Situacija u grupama je sasvim drugačija. Grupu N sa dvije pobjede predvodi zagrebački as Damir Mašić (Zagreb Racing team) koji će Čabar propustiti obzirom na nastup u Slovačkoj na Prvenstvu Europe ( uz vodećeg europskog vozača hrvatskog asa Tomislava Muhvića inače žitelja čabarskog kraja ). Prilika je to Dubrovčanima Žarku Knegu i Maru Sladeu da preuzmu vodeću poziciju. U grupi A/SP samo tri boda dijele vodeći dvojac. U prednosti je Saša Černeka (AKK Petar Klepac) ispred Hrvoja Čikora (Dubrovnik racing), dok je izvrstan treći mladi Marko Ćoza (AK Grobnik).

U grupi H/E1 Jurica Majić (Velika Gorica) tri je boda u prednosti ispred Mađara Kavecza, dok im za vratom puše još jedan Dubrovčanin Mato Milković. Ekipno desetorica vozača Autokluba Dubrovnik, „rušeći“ sve pred sobom, bilo na stazi, bilo za „zelenim“ stolom, ujedno najbrojnije ekipe na čabarskoj utrci jure za trećim uzastopnim naslovom prvaka države na brdu.

Čabarsko će brdo ovog vikenda biti izuzetno zanimljivo sa mnogim ogledima unutar bilo koje od 18 sudjelujućih klasa hrvatskog prvenstva.

mario-jurisic

TRENINZI I UTRKE U NEDJELJU

Dvodnevni program ovogodišnje utrke sveden je na subotnje poslijepodne kada je od 15,30 do 19 sati prijem vozača i vozila u Smrečju, te natjecateljski dan nedjelju 21. srpnja. Voze se dva treninga s početkom u 9,30 sati, u 13,15 sati svečano je otvorenje utrke, a prva od dvije bodovne vožnje na rasporedu je u 13,30 sati. Oko 18 sati u VIP prostoru Parka vozača u Smrečju proglasiti će se najuspješniji i uručiti počasne nagrade.

Zbog odvijanja brdske utrke u nedjelju će dionica prometnice Mali Lug – Tršće biti zatvorena za javni promet od 7 do 19,30 sati, a obilazno se prometuje dionicom Zamost – Čabar – Parg.

(m)

Snimci: M.Krpan