Brdske utrke

Brdske utrke

0 641

52 PRIJAVE ZA USPON NA KLEK

Sredina srpnja i brdska automobilistička sezona točno je na polovici. Tri održane utrke, slijedi ogulinska, a potom rujansko-listopadska završnica.

Četvrto ovogodišnje natjecanje „12. Nagrada Grada Čabra – Ogulin 2012.“ je pred nama. Ali, ne u Čabru kako govori dio naziva utrke, već na stazi Klek nadomak Ogulina obzirom da dionica prometnice Smrečje – Tršće na kojoj se deset godina održavala ova utrka nije tehnički spremna prihvatiti automobilističku utrku. I prošle godine čabarski Autoklub „Zrinski“ kao organizator gostovao je na Učki, a sada je odabrao Ogulin i u subotu 21. i nedjelju 22. srpnja priprema manifestaciju uz suorganizatore ogulinski AK „Klek“ i riječki AK „Ina Millennium“.

Nastup na stazi što vodi prema Olimpijskom centru Bjelolasica, dugoj 4.300 metara, prijavila su 52 vozača iz 16 hrvatskih klubova, a uz bodovanje Kategorije I (turistički automobili) Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske boduju se i Prvenstvo Auto i karting lige Zapad i Prvenstvo Primorsko-goranske županije, te prvenstvo Povijesnih vozila.

Na Klek po svoju četvrtu uzastopnu ovogodišnju pobjedu stiže riječki as Siniša Krainc, vozač AK „Šibenik“ koji će prestižnim „Ford Escortom RS Cosworthom“ pokušati još više odmaknuti konkurentima. U Kategoriji 1 drugi je iskusni Robert Bradarić (Solin), a treći goranski adut Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac) kojem su ovogodišnji nastupi sa „Mitsubishi Lancerom EVO IX“ trenutno donijeli tri pobjede i vodeću poziciju grupe N. No, samo 3,5 boda zaostaje Đivo Franić (Dubrovnik racing), pa je za vjerovati da će se upravo među njima odlučivati ovogodišnji prvak grupe. Krainc u grupi H/E1, sa isto tri pobjede, drži čelo brojne ljestvice, a ugodno iznenađenje je drugoplasirani Mario Jurišić (RI autosport) za upravljačem „nejakog“ Citroena AX kojim nastupa i u FIA Europskom brdskom kupu. Dubrovčani, sinovi velikih vozača kolo vode u grupi A/SP. Ivan Pulić je prvi, a drugi Hrvoje Čikor, koji su ujedno i najzaslužniji za lidersku poziciju ekipe „Dubrovnik racinga“ u obrani klupske titule prvaka na brdu.

„Kiks“ s otvorenja sezone i za 1,5 bod prepuštena ekipna pobjeda u Skradinu novoj mladoj ekipi iz Gorskog kotara – Autoklubu „Petar Klepac“ nije obeshrabrila i ovoga puta najbrojniju ekipu (8) Autokluba „Dubrovnik racing“. Što više, naprotiv ojačala, pa su se s Malačke i Učke spustili s novim prvim mjestima. Prate ih, ali kaskaju lagano, „Petar Klepac“ i donekle AK „Klek“ koji upravo na svojoj domaćoj stazi nastupom sedam vozača ima šanse učvrstiti se na trećoj poziciji i odvojiti od sadašnjih pratitelja AK „RI autosport“ koji stižu oslabljeni sa svega dva vozača (Jurišić i Grabović) pa će teško zadržati i sada visoko četvrto mjesto među čak 31 klubom u konkurenciji brdskog prvenstva.

DIMITRIJEVIĆ SE VRAĆA !

Prije desetak dana na Učki je bilo 69 sudionika. Među njima i nešto relijaša zahvaljujući dodatnom „Rally kupu“, ali je očito da se broj vozača na brdu ove sezone kreće oko 50-55.

Nakon odustajanja u Skradinu na otvorenju sezone, tek se sada ponovo ( barem na listi prijava) pojavljuje Dejan Dimitijević (Dubrava) koji bi, ako su pod poklopcem njegova Golfa preboljene dječije bolesti mogao biti jaki takmac prvenstveno Kraincu i Bradariću.

Pored toga super okršaj očekuje se u klasi SP12 u kojoj su ove sezone pobjeđivala tri vozača. Pobjedom u Skradinu sezonu je otvorio Saša Černeka (Petar Klepac), trenutno vodeći u poretku PH. Već na Malački pobjedu je prepustio crnogorskom Hrvatu u dresu ogulinskog „Kleka“ Tripi Ivoviću izvrsnom vozaču koji mami uzdahe publike u trenucima prolaska brdskih zavoja, a potvrđuje se i na niz utrka u regiji u okviru CEZ ili FIA Kup Akcija bodovanja. S jednom pobjedom i jednim nastupom na području Hrvatske i u okviru Hr prvenstva on je treći, da bi drugu poziciju držao posljednji pobjednik s Učke Mario Barović, jedan od članova trijunfalne ekipe Dubrovnik racing. Tko će od njih trojice slaviti na Kleku tek će se vidjeti ?

Izuzetno tijesno, bodovno, je u klasi H16. Prošlogodišnji prvak grupe H/E1 , domaćin Bojan Tomić bez ijedne ovogodišnje pobjede u klasi vodi sa samo bodom prednosti ispred Željka Pavičića (Zanatlija), ali željni novih najviših postolja su pobjednici Skradina Jurica Majić ( Velika Gorica) i na Učki senzacionalano visoko plasiran u „generalci“ Marino Matijašić (Opatija) kojima su to bili i jedini osvojeni bodovi obzirom na dva Majićeva i jedno Matijašićevo odustajanje.

Prognoze vremena za vikend ne kazuju tropske vrućine. Što više zahlađenje (ljetno) i moguće kiše. A na Kleku se nikad ne zna. Pa bilo i ljeto!?

U centru Ogulina kod Stanice za tehnički pregled vozila u subotu od 15 do 18 sati pregledavati će se sportski automobili i verificirati vozači. Sutradan u nedjelju prvi trening starta u 9, drugi u 11 sati. Po svečanom otvorenju utrke zakazanom za 13,15 sati uslijediti će prva, a oko 15,30 sati druga bodovna vožnja čiji se rezultati zbrajaju za konačne nagrade što će biti uručene oko 18 sati u parku vozača.

ČABAR na KLEKU

Do pred koju godinu sjećamo se uobičajenih naziva brdskih utrka u organizaciji zagrebačke „Delte“: „Sljeme na Kleku“, „Sljeme na Krki“,…. Godine su to kada dionica ceste od Pila do Hunjke nije bila spremna za jedno automobilističko natjecanje – brdsku utrku. Čabarski Autoklub „Zrinski“ zadesila je ista sudbina posljednje dvije godine. U periodu od 2000. do 2010. uspijevao je gotovo iz godine u godinu pronalaziti načine za sanaciju stalnih odrona i oštrećenja kolnika i duboke podloge na dionici prometnice Smrečje – Tršće na kojoj se održalo deset brdskih auto utrka. No, posljednje dvije godine toga nema. Ipak entuzijazam i želja za organizacijom utrke nadvladala je sve nedaće. Prošle godine vozilo se na Učki, a ove se pronašlo rješenje u bližem susjedstvu – Ogulinu. Da nema tog pozitivnog sraza „Zrinskog“ i „Kleka“ ove se godine ne bi vozilo na stazi koja ima isto tako dugu tradiciju. Tako eto, iz nedaće proizašla dobra „kemija“ ! (m)

Snimci: M.Krpan, G. Petrović