BRDO – Gostovanje izvan Hrvatske

BRDO – Gostovanje izvan Hrvatske

TOMISLAV MUHVIĆ (AKK Petar Klepac) - snimio M.Krpan

HRVATSKI AUTOMOBILISTI NAJBROJNIJI U CAZINU

ZAGREB – Međunarodna auto utrka na brdskim stazama „19. Velika nagrada Cazina 2018.“, u susjednoj Bosni i Hercegovini, što se održava od 27. do 29. srpnja slijedeća je stanica hrvatskog brdskog prvenstva. Nastup na stazi „Sedra – Ostrožac“, zvanoj „Krajiška zmija“, dugoj 3.870 metara, u organizaciji Auto moto kluba „Extra Sport“ prijavio se 121 vozač iz osam europskih zemalja. Utrka se boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, CEZ Historic, Prvenstvo Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, PH povijesnih vozila i Šampionat BiH.

Hrvatskih automobilista i ove je godine najviše, čak 64 prijavljena iz 21 kluba, a upravo zahvaljujući našim vozačima ova je utrka posljednjih desetak godina izrasla u zapaženu međunarodnu i cijenjenu manifestaciju. Peta je ovo utrka sezone Prvenstva Republike Hrvatske, drugo ovogodišnje gostovanje našeg prvenstva izvan granica, a predstoji i treće gostovanje u Sloveniji (Ilirska Bistrica) početkom rujna.

Automobilističku elitu predvodi trenutno vodeći vozač hrvatskog prvenstva, goranski as i nekadašnji europski prvak (2013.godine) Tomislav Muhvić, član AKK Petar Klepac u izvrsno pripremljenom Mitsubishi Lanceru Evo IX. Uz već znane ovogodišnje rivale, nakon polovice odvežene sezone, Muhvić će imati još žešću konkurenciju. Uz Bojana Juranića (AK Opatija Motorsport) i Denisa Niševića (AK Župa Dubrovačka),čiji je bodovni zaostatak minimalan, te Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica) i Domagoja Perekovića (AKK Zanatlija), dvojicu Zagrepčana koji su uz niz pehova ostvarili i po jednu pobjedu Kategorije I PH, na staze se nakon šestomjesečnog zdravstvenog oporavka, vraća nekadašnji državni prvak Mađar Istvan Kavecz (BMW E90). Za sad je neizvjestan nastup prošlogodišnjeg cazinskog pobjednika Riječanina Marija Jurišića (AK Župa Dubrovačka) zbog saniranja tehničkih problema njegovog novog Audija. Očito je da će to biti izvrstan hrvatski rivalitet na inozemnoj stazi. Svi će oni imati žestoku ino konkurenciju iz Poljske, Slovačke, Slovenije, Crne Gore i Češke, te domaćina iz BiH.

Među formulama puno se očekuje od Mađara Laszla Szasa koji brani boje AK Dubrovnik racing“, aktualnog državnog prvaka Kategorije II PH i višestrukog cazinskog ukupnog pobjednika i rekordera.

U grupama hrvatskog prvenstva očekuje se također zanimljiva borba za svaki bod, a liderske pozicije drže Maro Franić (AK Dubrovnik racing) u grupi N, Splićanin Ante Alduk (AK Dubrovnik racing) u grupi A i Zagrepčanin Denis Nišević (AK Župa Dubrovačka) u grupi E1.

Nakon subotnjih treninga što počinju u 13 sati, borbe za bodove odvijati će se u nedjelju 29.srpnja u dvije vožnje. Prva je na rasporedu u 11 sati. Svečana dodjela priznanja bit će oko 17,30 sati na prostoru starta.

Miroslav KRPAN