Autoslalom u vrbovečkoj Dubravi

Autoslalom u vrbovečkoj Dubravi

ŽELJKO KOKOTEC (AK Ina Delta Zagreb) snimio M.Krpan

GENERALKA ŽELJKU KOKOTECU

Krajnje zanimljiv rasplet, na stazi u vrbovečkoj Dubravi, učinio sezonu autoslaloma krajnje neizvjesnom

DUBRAVA – Sam pogled na skicu urbane slalomaške staze u Dubravi nadomak Vrbovca, kazivao je da će to biti krajnje neizvjestan ishod trećeg ovogodišnjeg ogleda najboljih hrvatskih autoslalomaša. Zagrebački Autoklub INA Delta bio je organizatorom „2.Nagrade Dubrave 1094 – In memoriam Berislav Čegelj“, bodovnog natjecanja Prvenstva Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba, u kojem je sudjelovalo 37 vozačica i vozača iz deset klubova. Vozile su se uobičajeno tri vožnje, prolazeći kroz nekoliko ulica, na trkalištu duljine 1.082 metra, uz 30 vrata i dodatna 24 čunja u nizu slalom vožnji, od kojih su dva bolja rezultata uzimana za konačni poredak.

Najboljim se, kako u vremenima, tako i u greškama pokazao, pomalo iznenađujuće, u odnosu na natjecanja u Prelogu i Mičevcu, Zagrepčanin Željko Kokotec, vozač AK INA Delta koji je u Škoda Fabiji 1.8 slavio pobjedom u vremenu 2:29,774 minuta. Bio je bolji i uspješniji od Buzećana Igora Bogovića (AK Buzet Autosport), koji je Peugeotom 106 1.6 upisao 668 tisućinki zaostatka za pobjednikom. Do trećeg se mjesta odvezao najuspješniji junior ove sezone Matej Radovanović (AK Ina Delta), upisavši zaostatak od 1,560 sekundi za prvim, vozeći Seat Ibizu Cupra. Mladi Radovanović osvjetlao je tako obiteljski obraz na ovom natjecanju, obzirom da su mu otac i stric, Aleksandar i Tvrtko, ovoga puta „kiksali“, pa se od pobjedničkog postolja generalke i Grupe 2 sportskih automobila, ovog puta odmakli tek na šesto, odnosno sedmo mjesto. Šuma čunjeva i krivih prolaza nije bila samo njihova odlika na ovom natjecanju, obzirom da je vrijedno pažnje ubilježiti kako je samo jedna sudionica, od 37 ukupno, odvezla sve tri vožnje bez ijedne greške, bez čunja, bez krivog prolaza, bez kaznenih sekundi. Bila je to Mirela Stern iz AK Dugo Selo, u ukupnom poretku vremenima tek na 26.mjestu, ali u konkurenciji vozačica druga iza iznenađujuće pobjednice Kristine Harapin (AK Delta Sport), koja je do pobjede stigla kroz „iglene uši“, s tek 81 tisućinkom boljim vremenima.

U grupi 1 serijskih automobila možda i najmanje iznenađenja, nova pobjeda Gorana Sruka (AK Dubrava), druga ove sezone učvrstila ga je na čelnoj poziciji. Na postolju grupe do njega su stajali Ivan Dropučić (AKK Fly with Kolman) i veteran Antun Laušin (SAK Samobor). Mladi Radovanović u konkurenciji juniora pobijedio je najopasnijeg konkurenta Darija Merlića (AMK Zanatlija Zagreb), dok je treći bio Gian Karlo Ciglar (AK Dugo Selo). Ekipno, ove godine najbrojnija „klapa“, ali i rezultatski uspješna, s novom pobjedom AK Ina Delta Zagreb, ispred AMK Zanatlija i SAK Samobor.

Pred odlučujući ogled lider prvenstva u ukupnom poretku, ali i grupi sport i dalje je Tvrtko Radovanović, tek s jednim bodom prednosti ispred Igora Bogovića i brata Aleksandra.

Vrijedi istaknuti kako su bračni par Iva i Nenad Damarija imali velikih tehničkih problema, ali sa slomljenim mjenjačem na Autobianchiju A112, samo u prvoj brzini, odvezli natjecanje iz kojeg je tek Iva „izvukla“ znakovite bodove četvrte pozicije u konkurenciji vozačica, dok Nenad već drugo natjecanje za redom upisuje neočekivano loš plasman.

Tijekom vožnji bilo je i bliskih susreta automobila s rubnjacima i obližnjim stablima, srećom bez posljedica po vozače. Sve u svemu, lijep oktanski dan u uobičajeno mirnom mjestu.

Slijedeće natjecanje PH autoslaloma vozi se 20.studenog u Dubrovniku.

Rezultati – ukupno 1.Kokotec (AK INA Delta, Škoda Fabia 1.8) 2:29,774 minuta, 2.Bogović (AK Buzet Autosport, Peugeot 106 1.6) +0,668 sekundi, 3.M.Radovanović (Seat Ibiza Cupra) +1,560, 4.Mandić (oba AK Ina Delta, Citroen Saxo 1.6) +4,762, 5.Merlić (AMK Zanatlija, Fiat 127 1.4) +4,835; grupa 1 1.Sruk (AK Dubrava), 2.Dropučić (AKK Fly with Kolman), 3.Laušin (SAK Samobor); grupa 2 1.Kokotec, 2.Bogović, 3.M.Radovanović; juniori 1.M.Radovanović, 2.Merlić, 3.Ciglar; vozačice 1.Harapin, 2.Stern, 3.I.Robić Cavor (AK Ina Delta); pobjednici po klasama: Filip Agić (AMK Zanatlija), Laušin, Sruk, Merlić, Bogović i Kokotec; ekipe 1.AK Ina Delta Zagreb 50 bodova, 2.AMK Zanatlija Zagreb 46, 3.SAK Samobor 45.

Miroslav KRPAN