Automotodrom Grobnik – rekordi uoči novih rekorda

Automotodrom Grobnik – rekordi uoči novih rekorda

Grobnik nalik na europske staze (snimio M.Krpan)

AUTOMOBILISTIČKA KOŠNICA

Rekordi uoči novih rekorda – u borbu za postolja na užarenom grobničkom asfaltu borit će se više od 160 automobilista iz 12 zemalja

GROBNIČKO POLJE – Ako papiri i elektronske prijave ne lažu, vikend što je pred nama bit će upisan u domaću automobilističku povijest, u one oktanske manifestacije koje su u 41 godini postojanja obilježile kultnu stazu Automotodroma Grobnik. Zahvaljujući iznimnom trudu sportskih entuzijasta i zanesenjaka, na neki način ovisnika o brzinama, Auto sportskog kluba Kastavac i Udruge „Auto staza Grobnik“, što zajednički potpisuju organizaciju međunarodne kružne auto utrke „Nagrada Hrvatske 2019.“, očekuju nas izvrsne vožnje s izuzetnim brojem sudionika. Pristiglo je 156 prijava iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Poljske, Njemačke, Italije i Crne Gore, a dvodnevni natjecateljski program, subota i nedjelja, svaki dan zasebno bodovanje u nizu konkurencija, sve od FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, uključujući grupe i skupine GT, TC TCR, TC, CEZ Enduro, ESET V4 Cup, međunarodne Chevrolet, Mazda, Renault Clio i Renault Twingo kupove, sve do državnih prvenstava Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, uključujući i Otvoreno prvenstvo Češke u utrci izdržljivosti.

NAJVEĆI SKUP AUTOMOBILISTA DO SADA

Do sada grobnička staza ne pamti ovoliki automobilistički skup u tolikom broju bodovnih sustava. Boxove i park grobničke staze okupirali su brojni šleperi, slika je i više nego idilična, slobodni treninzi krenuli su stazom na koju većina stiže prvi put, barem na novi asfalt, čiju kvalitetu europskim prostranstvima hvale svi koji su je proteklih godinu dana oprobali, a među inima su i dva vozača čija imena već stoje u Zlatnoj knjizi. To su aktualni rekorderi Grobnika, vremenima ostvarenim prije godinu dana u prošlogodišnjem CEZ ogledu. Tako, apsolutnim rekorderom, na novoj asfaltnoj podlozi u službenim bodovnim utrkama, slovi Talijan Paolo Brajnik koji je formulom „Dallara F308 VW“ grobnički krug od 4.168,79 metara vozio u vremenu 1:19,577 minuta prosjekom 188,557 km/sat. U „turističkim“ sportskim vozilima rekorderom slovi Poljak Marcin Jedlinski, koji je vrijeme 1:22,718 minuta, uz prosjek 181,397 km/sat, ostvario za upravljačem prestižnog „Audija R8 GT3“. Oni stižu s poboljšanim verzijama svojih bolida, ali konkurencija im je žestoka i brojna.
Uz brojne strance, među kojima impozantna lista 18 formula, vrijedi izdvojiti, na nekolicini lista prijavljenih, čak 35 hrvatskih vozača. Poneki od njih oprobat će se u međunarodnoj konkurenciji, dok će većina upravo na Grobniku nastaviti ovogodišnji lov na bodove hrvatskog prvenstva, začet početkom lipnja u Banja Luci, gdje ih je bilo polovicu ovog broja.

Polaganjem novog asfaltnog sloja na samoj su trkaćoj stazi stvoreni preduvjeti izuzetno sigurne i kvalitetne vožnje, većih brzina i znakovitih uzbuđenja, kako samim vozačima tako i ljubiteljima oktanskog sporta što pohode grobničku stazu. Dvodnevni program u subotu 27. i nedjelju 28.srpnja, moći će se gledati uz jedinstvenu ulaznicu po cijeni 50 kuna.

Slobodni treninzi grobničkom stazom vozačima su omogućeni već dva dana ranije, tijekom četvrtka i petka, u četiri grupe, čak 20 termina.

Nakon administrativnih obveza, verifikacije i tehničkog prijama, što će se odvijati u petak 26.srpnja od 14 do 21 sat, vozače očekuju sadržajna dva dana, prvo treninga, a potom i bodovnih utrka. Službeni treninzi na rasporedu su u subotu od 8,30 do 12,30 sati, a prva od šest bodovnih utrka kreće od 13,15 sati. Dan sa sedam bodovnih utrka, unutar kojih su raspoređene brojne konkurencije, zaključit će, prvo jednosatni CEZ Endurance Championship, a od 18,50 sati utrka nacionalnih prvenstva Hrvatske, Slovenije i BiH. Nedjeljni jutarnji službeni treninzi kreću od 8 sati, a drugi bodovni set utrka će početi od 11,15 sati. Nakon dvije utrke, u 13 sati svečano je otvaranje utrke, a program zanimljivih nadmetanja nastavit će se sve do 18 sati.

Miroslav KRPAN