Automotodrom Grobnik – kišni junaci punim gasom

Automotodrom Grobnik – kišni junaci punim gasom

Mercedes s krilima... (snimio M.Krpan)

Tijekom vikenda nastup 136 vozača iz 13 zemalja i u desetak bodovnih konkurencija drugog je dana obilježila cjelodnevna kiša, ali vozači su bili pravi junaci s vrhunskim dvobojima

GROBNIČKO POLJE – Najave prognostičara i svih oblika gledanja „u nebo“ su se obistinile. Cjelodnevna kiša, povremeno s jakim pljuskom, a tek kraćim pauzama, koje su uzaludno davale nadu sušnog razdoblja, nije mimoišla niti područje Grobničkog polja, tako i u svakom pogledu veličanstvenu, međunarodnu kružnu auto utrku „Nagrada Hrvatske 2019.“, u izvrsnoj organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac i Udruge „Auto staza Grobnik“.

Automotodrom Grobnik, okupan kišom, svakom je ljubitelju brzina, koji nije žalio truda dolaska i mokar gledati izvrsne vožnje 136 vozača iz 13 zemalja, a sve to u desetak međunarodnih bodovnih konkurencija, drugog dana ostao je bez rekorda, ali zato upamćeni ostaju pobjednici, dominatno na prvim mjestima Česi, poneki vozač Srbije, a u konačnici i pobjednička postolja hrvatskih automobilista.

REKORDER JEDLINSKI IZLETIO

Malo je tko očekivao da će rekorder grobničke staze kategorije turističkih automobila, kako prošlogodišnji, tako od jučer i aktualni Poljak Marcin Jedlinski u prestižnom „Audiju A8 LMS GT3“ ostati bez, ne pobjede, već i postolja trojice najboljih. Startao je s čelne pozicije, poveo utrku, ali u samoj završnici izletio sa staze zazvavši tako intervenciju „safety cara“. U samoj je završnici, u „safety“ fazi, utrka je prekinuta, zbog pogoršanja vremenskih uvjeta, gotovo nevidljivih horizonata vožnje, da bi rezultatima nakon 13, od ukupno predviđenih 15 krugova, pobjedu slavio Čeh Richard Chlad jr. vozeći za upravljačem „Audija R8 LMS Ultra“ najbolje vrijeme utrke Grupe D4 – GT 1:28,271 minut i skromnim prosjekom 169,986 km/sat. Brže i bolje u datim se uvjetima nije moglo, a ispred drugoplasiranog sunarodnjaka Libora Milota (Mercedes AMG GT3) ciljem je prošao 18,941 sekundu ranije. Trećim se mjestom u Srbiju vraća Nemanja Milovanović koji je nastupio u Seat Leon Raceru. U toj su međunarodnoj CEZ utrci nastupila i tri hrvatska vozača, članovi Autokluba Dubrovnik racing, svi u Seat Leonu. Riječanin Veljko Bubičić završio je na osmom mjestu, tek dvije sekunde iza Jedlinskog, dok su Osječani Zoran i Vedran Kotromanović, otac i sin, bili deveti, odnosno deseti.

Da ovo nije bio dan za rekodere dokaz je i utrka formula grupe CEZ D2 u kojoj, već od jutarnjih službenih treninga, nije nastupio apsolutni rekorder grobničke staze Talijan Paolo Brajnik, čija se formula pokvarila neposredno pred nastup. Bila je to prigoda brojnoj konkurenciji da se osladi pobjedom, pa je šansu iskoristio još jedan Čeh Tom Beckhäuser u „Dallari 308 Opel“. Nakon 18 krugova ciljem je prošao prvi ispred Talijana Andrea Cole (Dallara 312) s tek 556 tisućinki prednosti, a kojem za utjehu ostaje tek najbolje vrijeme utrke 1:26,366 minuta. Treću stepenicu pobjedničkog postolja ispunio je Poljak Bartolomiej Mirecki (Formula Renault FR).

Česi Michal Makeš kao pobjednik i Petr Majer kao drugoplasirani u „Renault Clio Cupu IV“ bili su najuspješniji u zajedničkog utrci četiri međunarodna kupa. Pobjedu u „Mazda MX Cupu“ slavio je Slovak Rostislav Szalay, Austrijanac Wolfgang Kriegl drugi dan za redom pobjedio je u „Chevrolet Cruze Cupu“, dok je u grupi TC-1600 slavio Slovenac Boštjan urbančić (Fiat Sport Coupe).

VESNIĆU DVA PUTA PUKLA GUMA

Zanimljiva su bila dva nastupa CEZ Grupe D4 TCR obzirom da je u obje bodovne utrke istom vozaču, iskusnom srpskom automobilistu Milovanu Vesniću na njegovoom „Seat Cupra TCR-u“, gotovo na istom mjestu startnog pravca, pukle gume, svaki put jedna. Prvu utrku završio je tako, nakon prekida, na posljednjem mjestu prepustivši pobjedničko postolje češkom trojcu Jachym Galaš (VW Golf GTI TCR), Dušanu Kourilu (Hyundai i N TCR) i Petru Čižeku (Seat Cupra TCT). U drugoj je, ponovo nakon prekida, dva kruga pred kraj, Vesnić ipak uspio biti pobjednikom jer je imao veliku prednost ispred Čeha Galaša I Kourila. Nakon problema još u petak, kada je izlijetanjem u slobodnom treningu znatno oštetio svoj Seat, Dubrovčanin Žarko Knego pronašao je pravovremeno formulu nastupa posudivši auto klupskog kolege iz AK Dubrovnik racing Zorana Kotromanovića, pa je u prvoj današnjoj utrci zauzeo peto, a u drugoj mjesto slabije.

U konkurenciji 22 identična Renault Twinga, istoimenog kupa, dva su mjesta pobjedničkog postolja, nakon izuzetne utrke pune uzbuđenja, zauzela dvojica automobilista s Kvarnera. Tek za 908 tisućinki sekunde pobjeda je, iako je dobrim dijelom utrke vodio, izmakla Marku Ćozi (AK Rijeka), bio je drugi, a ugodno iznenađenje trećim mjestom priredio je Viktor Turina (AK Opatija Motorsport). Pobjedom je slavio mladi slovenski vozač Mark Škulj, ujedno najuspješniji junior kupa.

Šećer na kraju, utrka svih grupa i klasa hrvatskog prvenstva na kružnim stazama, uz bodovanje i Prvenstva BiH, završila je drugom pobjedom u dva dana, u ukupnom poretku, Dubrovčanina Mara Franića (VW Golf), što i nije iznenađenje. Vrhunskom vožnjom, među 27 startujućih automobila, vozačke je kvalitete potvrdio izvrsni buzetski as Valter Nežić. On je u „Hondi Civic TypeR“ startao s 15.mjesta, a kruz cilj prošao kao drugoplasirani s tek 1,849 sekunde zaostatka za pobjednikom Franićem.Treći je pak bio Ivica Marić iz AK Delta Sport Zagreb vozeći „VW Golf Mk“.

Utrka je, uz povremena izlijetanja po kišom natopljenoj stazi, prošla bez povreda vozača, tek tu i tako ponekih oštećenjem automobila, opravdala je očekivanja i pamtit će se kao utrka, do danas, najvećim brojem sudionika u najvećem broju bodovnih međunarodnih konkurencija održana na Automotodromu Grobnik. Do iduće godine.

Miroslav KRPAN