Automotodrom Grobnik – FAVORITIMA POBJEDE BEZ NOVIH REKORDA

Automotodrom Grobnik – FAVORITIMA POBJEDE BEZ NOVIH REKORDA

0 367

Drugi dan 73. utrke Alpe Adria Prvenstva iznjedrio četiri nova rekorda, ali apsolutni nije pao u 24 sata

GROBNIČKO POLJE – Drugi dan 73. utrke Alpe Adria International Motorcycle Championshipa isčekivan je s nestrpljenjem. Obzirom da su u subotnjem programu i prvim bodovnim utrkama četvrtog natjecanja sezone, ovog u Europi najcjenjenijeg regionalnog FIM prvenstva, upisani novi rekordi klasa, ali i apsolutni motociklistički rekord, na stazi koja odnedavno ima izvrsnu novu asfaltnu podlogu, očekivanja su bila da će možda past i taj najjači u samo 24 sata. No, to se nije dogodilo. Dečki u dvije najjače klase, Superbike i SuperStock 1000, po temperaturi od 36 stupnjeva (u zraku i hladu !!) nisu bili raspoloženi. Zadovoljili su se ostvarenim u subotu, tako da Čeh Michal Prasek ostaje apsolutnim rekorderom piste automotodroma Grobnik u vremenu 1:26,585 minuta prosječnom brzinom 173,327 km/sat. Ostvario je to na Yamahi u klasi SSK 1000.

Ipak, ne znači da nisu bili raspoloženi za vrhunske vožnje. Sraz vrhunskih asova, dvojice Čeha istim imenom Michal, bio je u centru pažnje drugog dana vožnji. Neprikosnovenim „zakon“ motociklima „BMW“ klase SuperStock 1000 obojica su potvrdila i oduševila ljubitelje brzina. Poveo je Filla, već u trećem krugu jednim laganim desnim zaobilaženjem vodeću poziciju preuzeo Prasek, sve do tri kruga pred kraj. U tom 13.krugu Filla ga nenadano obilazi zbog očite greške suparnika, juri ka cilju i liniju pored crno-bijele zastavice na kvadratiće prolazi pobjednički sa svega 106 tisućinki boljim rezultatom od rekordera Grobnika. Filla je tako u osam utrka na četiri staze ovogodišnjeg AAC prvenstva ostvario – osam pobjeda.

Najdulju (18 krogova), ali i najzahtjevniju utrku vozili su asovi klase Superbike. Uvodni dio pripao je rekorderu klase Austrijancu Philippu Steinmayru, ali sredinom utrke prelazi ga lider prvenstva sunarodnjak na identičnom motociklu (Yamaha) Julian Mayer. Do ciljne crte stječe znakovitu prednost od 8,143 sekunde i upisuje drugu pobjedu u dva dana grobničkih nastupa.

U ostalim klasama vozači su bili „nabrijani“ na popravak rekorda ostvarenih dan ranije. U svim utrkama.
Pobjednik utrke klasa 600 ccm „skupine“ Supersport Mađar Gergo Molnar (Honda) vozi pola sekunde brže od dan ranije rekordnog vremena našeg mladog asa Martina Vugrineca. Novi je rekord klase SuperSport 600 1:28,784 minuta prosjekom 169,034 km/sat. Vugrinec se morao zadovoljiti drugim mjestom s više od 8 sekundi zaostatka, a treći je bio Talijan Luca Tommasini koji već godinama brani boje Moto kluba Križevci. Vrijedi ispraviti i jednu administrativnu grešku „timing“ ekipe koja je na svoj način dan ranije prikazala ukupne rezultate klase 600. Nesvijesno je „ispao“ pobjednik zajedničke utrke naš mladi as Ivan Višak samo zato što je tu utrku vozio isključivo za bodove Prvenstva Hrvatske. U tom subotnjem nastupu i pobjedi upisao je i rekord staze, koji na žalost nedjeljnim boljim vremenom pobjednika klase SuperStock 600 više ne vrijedi. Sada je rekorder Mađar Alen Gyorfi (Yamaha) s vremenom 1:30,832 minuta i prosjekom 165,223 km/sat. Utrka 600 je prekinuta pri samom kraju zbog pada Slovaka Petera Kacabe u zagrebačkom zavoju, a isti je vozač okončao grobnički nastup u pijesku i dan ranije, srećom oba puta bez težih posljedica.

Utrkom dana zasigurno treba proglasiti onu klase Supersport 300. Punih 11 krugova nemilosrdna borba trojca na čelu za postolje, a iza njihovih leđa čak šestorke za četvrto mjesto. Kotač na kotaču, izmjene u vodstvo svaki krug, dva, da bi na kraju pobjedu slavio Slovak Michal Bulik (Yamaha) Južnoafrikanca Samuela Lochoffa uz 1,268 sekundi prednosti. Lochoff je izgubio dan ranije ostvareni rekord klase od svog sunarodnjaka Tarica Van Der Merwea koji je nakon ostvarenja 1:40,860 minuta prosjekom 148,795 km/sat već u drugom krugu i odustao. Dva spektakularna pada tijekom utrke izveli su Mađar Mate Szamado u „dvojci“ i Čeh Vojtech Schwarz u „zagrebačkom“ zavoju, srećom bez posljedica.

U bodovanju Prvenstva Hrvatske klase 125 Sport Production slavio je, drugi dan za redom, Mirko Zidarić (MK Križevci), ali i rekord staze na novom asfaltu prepustio drugoplasiranom Dorianu Veliću (MK Oroslavije) u vremenu 1:47,748 minuta s prosjekom 139,283 km/sat. Ovo je jedina, ovog vikenda vožena klasa u kojoj nije nadmašen nekadašnji rekord staze hrvatskog prvaka Dominika Nerva iz 2008.godine. Tada je bio brži za tri sekunde.

Dva su dana vozili i znani hrvatski asovi u zasebnom „Big Boys Cupu“ Hrvatskog motociklističkog saveza. Oba je dana najboljim bio Dražen Kemenović (Moto klub Križevci) na Hondi.

Trodnevni motociklistički spektakl na grobničkoj su stazi izvrsno odradili promotori ovogodišnjeg AAC prvenstva „Lutec racing“ uz kvalitetan suport Moto kluba Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o.

Miroslav KRPAN