Automotodrom Grobnik

Automotodrom Grobnik

0 648

SVJETSKI I EUROPSKI ASOVI SUPERMOTA NA GROBNIKU

Iznenađujuće, pomalo spektakularno najavljena je utrka „ SuperMoto Grand Prix of Croatia“ Prvenstva svijeta i Europskog prvenstva u Supermotu, motociklističkim utrkama što objedinjavaju tri discipline – cestovnu, off road i speedway vožnju. Održati će se na Automotodromu Grobnik ovog vikenda 7. i 8. srpnja.

Utrka je pravovremeno upisana u kalendare FIM svjetskog i UEM europskog prvenstva, ali je potiho pripremana što je na susretu s novinarima u riječkom Grand hotelu „Bonavia“ obrazložio Zdenko Šantić, direktor „Automotodrom Grobnik“ d.o.o., organizatora ove prestižne svjetske priredbe:

-Zadatak nam je u ovim teškim i recesijskim vremenima pronalaziti nove proizvode, da se slikovito izrazim. Naime, Automotodrom grobnik i naša staza do sada su 33 godine ugošćivali isključivo brzince, pa smo uz neznatne investicije i kratkotrajne tehničke pripreme na stazi sve pripremili za jedno novo krajnje zanimljivo i u svijetu gledano natjecanje. Vjerujemo da smo ovim pronašli prvi novi „proizvod“, da ćemo pridobiti nove klijente, nove vozače, nove skupine gledatelja koji će pohoditi Grobnik. Ova je manifestacija od izuzetnog značaja za promociju cijelog kraja, turizma, sporta i mogućnosti što ih Hrvatska pruža. Ovo je novost, inovativno, drugačije s dozom adrenalina i zabave.

STAZA – TREĆINA NOVI ZEMLJANI DIJELOVI

Svjetska federacija pronašla je interes među sedam utrka Prvenstva svijeta, pored Italije, Bugarske, Švicarske i Francuske u kalendar za 2012., uvrstiti i utrku na Grobniku.

-Za ovu smo prigodu dio naše staze i njene unutarnje koridore posebno pripremili objedinjujući novu asfaltno-zemljanu stazu duljine 1.376 metara, sa visinskom razlikom 12 metara. Start će biti pri kraju naše startne ravnine prije prvog zavoje, vozi se potom do spoja zavoja 3 i 4, potom sreće lijevo na zemljenmi dio sa jednim skokom, ponovo vozi postojećom stazom i na novi zemljani spoj iz desetke sa skokom dolazi ponovo na startni dio. Trećina je novi zemljani dio, par skokova dočarava ambijent na poseban način, a gledatelji će poseban užitak imati sa matuljskog brda. Dolaze nam najbolji svjetski i europski asovi što nas raduje, ali i obvezuje da budemo dostojni organizatori i domaćini – kazao je Igor Eškinja, sportski direktor Automotodroma i vodeći hrvatski stručnjak u FIM-i kojem se i pripisuju zasluge za dovođenje ove svjetske manifestacije.

Poslije dvije utrke u Italiji i netom održane u Bugarskoj Rijeka je četvrta. Vozi se u tri konkurencije – S1 Prvenstvo svijeta, S2 Europsko prvenstvo i Young Trophy European Championship ( za juniore). Na svakom se natjecanju voze po tri bodovne utrke čiji se bodovi za konačnog pobjednika dana zbrajaju. Na Grobniku očekuju 70-tak vozača iz 15 zemalja, a svjetsku elitu predvodi vodeći u GP Francuz Thomas Chareyre koji je s tri pobjede u devet nastupa sakupio 22 boda prednosti ispred Finca Mauna Hermunena koji je s nastupm manje upisao ček šest pobjeda, čime su se samo njih dvojica izmjenjivala u pobjedama ove sezone. Najbrojniju naciju Talijane na trećoj poziciji predstavlja Ivan Lazzarini uz minimalan zaostatak od četiri boda za Fincem. Među tridesetak vozača s bodovima na devetoj je poziciji Slovenac Uroš Nastran, a hrvatskih sudionika niti u svjetskom niti u europskom prvenstvu nema. U Europskoj konkurenciji vodi Čeh Petr Vorlicek.

BEZ HRVATSKIH ASOVA ??

-Vjerujemo da ćemo još uspjeti dogovoriti s promotorom da pozove nekoga od hrvatskih asova jer su same startnine izuzetno visoke 950, odnosno 300 eura, a nacionalni savez uz niz organizacijskih poroblema u kojima se trenutno nalazi, nema sredstava za te namjene – istakao je na konferenciji predstavnik Hrvatskog motociklističkog saveza Ivica Lafter.

Bit će prava šteta ako se ne nađe načina da nastupe svjevremeno osvajač europskih bodova Viktor Bolšec, ili pak vodeći hrvatskog Supermota Dejan Opet, Saša Matušić ili Tihomir Kotarski.

Voditelj press službe automotodroma Vladimir Vujnović istakao je službeni podatak iz FIM-e za 2010. godinu kada je putem TV ove utrke pratilo 210 milijuna ljudi, svaku po 26 u 50-tak zemalja širom svijeta. I na Grobnik stiže desetak vodećih svjetskih sportskih TV kuća što znači da će slika sa automotodroma Grobnik predstojeći vikend obići svijet.

Ulaznice za dva dana su samo 40 kuna, a vozače se uz stazu očekuje već u petak kada im je administrativni i tehnički prijam. Slobodni treninzi su u subotu od 11,40 sati, a za startne pozicije u 15,40 sati. Nedjeljni program počinje slobodnim treningom u 9,30 sati, a prva od tri utrke starta u 12,15 sati. (m)

Snimio: M.KRPAN

SIMILAR ARTICLES

0 185