Automotodrom Grobnik

Automotodrom Grobnik

0 579

NOVE POBJEDE VODEĆIH

Grobnik nije više samo stjecište brzinaca na kružnim stazama. Od proteklog vikenda, poslije više od tri desetljeć Grobnik je dobio jedan novi motociklistički „proizvod“ – supermot. Zanimljiv, uzbudljiv, atraktivan, privlačan u svakom pogledu.

„ SuperMoto Grand Prix of Croatia“ u cijelosti je opravdala svoju organizaciju, a usprkos visokim temperaturama oko staze ih je bodrilo nekih tisuću gledatelja. No, važniji je podatak da je TV slika sa grobničke staze poslana u 50-tak zemalja svijeta zahvaljujući FIM-i i promotoru ove manifestacije čiji je organizator na Grobniku bio „Automotodrom Grobnik“d.o.o.

Treninzi

PAKLENI SPEKTAKL NA STAZI

Temperatura zraka gotovo 30 stupnjeva, a 50 motociklista iz 17 zemalja odrađivalo je svoje obveze slobodnih i službenih treninga na prvoj do sada u povijesti automotodroma Grobnik organiziranoj utrci Prvenstva svijeta i Europskog prvenstva u supermotu. Usprkos visokim temperaturama organizator Automotodrom „Grobnik“ uz promotora svjetskog prvenstva učinio je u samo nekoliko dana preinake dijela staze posao vrijedan pažnje. „ SuperMoto Grand Prix of Croatia“ već je prvih minuta treninga pokazao da će biti pravi spektakl. Pripremljena je improvizirana staza dužine 1.376 metara kombinacijom postojećeg dijela grobničke piste i novih zemljanih spojeva koji su proteklih dana izgrađeni na dva mjesta. Jedino što je uz temperaturu zraka smetalo bila je prašina koju će mnogi zapamtiti.

Trenutno vodeći vozači svjetskog, odnosno europskog prvenstvca poslije tri dosadašnje utrke već su i na treninzima grobničkom stazom potvrdili superiornost. Tako je u konkurenciji S1 Prvenstva svijeta najbolje vrijeme službenog treninga polučio Francuz Adrien Chareyre na Aprilii vozeći krug 58,199 sekundi prosjekom 83,94 km/sat. Drugu startnu poziciju za nedjeljnu utrku ima trenutno drugoplasirani prvenstva Finac Mauno Hermunen (TM) čiji je zaostatak na treningu bio svega 165 tisućinki sekunde. Vodeći prvenstva svijeta Francuz Thomas Chareyre (TM) starta u bodovne utrke sa treće pozicije.

Čeh Petr Vorlicek ( Honda) najboljim vremenom treninga 59,327 sekundi samo je potvrdio status vodećeg vozača Europskog prvenstva supermota. No, na motociklu iste marke izvrsno drugo vrijeme zaostatkom samo 366 tisućinku polučio je Britanac Mitchell Thomas Malachi koji je u poretku PE prije ove utrke tek sedmi. Sa treće pozicije u konkurenciji 28 europljana krenuti će Austrijanac Lukas Höllbacher (KTM).

Utrke

FRANCUZ I ČEH LAKO DO POBJEDE

Najava izvrsnih završnih bodovnih vožnji bili su subotnji treninzi. Francuz Thomas Chareyre na motociklu TM sa tri je pobjede na grobničkoj stazi i novih 75 bodova učvrstio vodeću poziciju u konkurenciji Prvenstva svijeta S1 supoermoto. U svakoj od tri pobjede ostvarivao je prednost od pet do deset sekundi ispred tri pota drugoplasiranog Finca Mauna Hermunena (TM) koji je tako ostao na drugoj poziciji PS. U prve dvije utrke treći je bio još jedan Francuz Adrien Chareyre (Aprilia), dok je u trećoj trećeplasirani bio Talijan Ivan Lazzarini (Honda). Poslije Grobnika i četiri utrke svjetskog prvenstva ove sezone oni dijele četvrtu poziciju sa istim brojem bodova.

I u Europskom prvenstvu S2 tri je pobjede ostvatio trenutno vodeći Čeh Petr Vorlicek ( Honda) zadržavši tako prvo mjesto ukupnog poretka. U prvoj utrci drugi je bio Austrijanac Lukas Höllbacher (KTM), dok je u preostale dvije to mjesto priopalo Fincu Sami Salstoli (Honda) koji se tako u ukupnom poretku probio na drugu poziciju. Treće mjesto prve utrke pripalo je Nizozemcu Devonu Vermeulenu (KTM) koji je pao na treću poziciju poretka PE S2. Preostale dvije utrke treći je bio Austrijanac Höllbacher, ujedno najbolje plasirani junior Prvenstva Europe.

Utrke su obilovale izvrsnim vožnjama na krajnje neuobičajenoj stazi automotodroma Grobnik, kombinaciji asfalta i zemlje dugoj 1.380 metara. Pokazalo se sve to dobrim novim proizvodnom oktanskog sporta na dva kotača čime se grobnička staza poslije više od tri desetljeća upisala u neke nove kalendare motociklističke svjetske i europske federacije. (m)

Snimci: M.Krpan

SIMILAR ARTICLES

0 185