Automotodrom Grobnik

Automotodrom Grobnik

0 510

MALOBROJNI, ALI ŽESTOKI

Automotodrom Grobnik ovog je vikenda ugostio skupinu prestižnih automobila marke „Porsche“ u sklopu „Porsche Vizio GT3 Challenge“, međunarodnog prvenstva što se sastoji od 14 utrka, vozi se među ostalima i na tri piste kojima bodove skupljaju formule 1, a sve u pet zemalja među kojima je ove godine bila i Hrvatska. Prvenstvo je u potpunosti organizirano od strane turskih timova, a pored Turske vozi se i u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Višednevni boravak na Grobniku vozači i njihova brojna pratnja iskoristila je i za odmor na Kvarneru, ali šestorica sudionika na samoj su stazi pokazali izvrsne vožnje. Dijelom je i promijenjen najavljeni plan pa su umjesto dvije održane četiri polsatne utrke, dvije prvi, a dvije drugi dan vikenda.

U prvoj utrci pobjedu je sa minimalnom, a kasnije će se pokazati i najmanjom razlikom dobio Yücel Özbek ostvarivši poslije 27 minuta vožnje prednost od svega 200 tisućinki ispred drugoplasiranog Cenka Ceyisakara. Najbrži krug prvog ogleda imao je trećeplasirani Yadel Oskan vozeći 1:36,629 minuta prosjekom 155,289 km/sat.

Druga je bila jedina utrka koju je izgubio Özbek osvojivši tek treće mjesto dok je pobjedu prepustio Cengizu Oguzhanu, koji je bio nepunu sekundu brži od Ceyisakara.

Preostale dvije utrke superiorno su pripale ovog vikenda na Grobniku najuspješnijem Yücelu Özbeku. Treća je utrka bila pogubna čak za četvroricu vozača , dvojicu odustalih neposredno po startu, a dvojicu sredinom utrke. Bila je to za pobjednika ujedno i najbrža utrka ovog vikenda koji je zadano vrijeme od 25 minuta + 1 krug prošao za 27:45,482 minuta, dok je u istoj vozio i najbrži krug tijekom vikenda 1:35,625 minuta (156,913 km/sat).

Mladi turski as Emre Durmaz koji se u „ Porsche VIZIO GT3 Challenge“ ravnopravno bori sa natjecateljima – partnerima „Motorsporta GO“, nositelja organizacije ove manifestacije, a u kojem organizatori vide izuzetno perspektivnog automobilistu tek se u posljednje dvije utrke popeo na pobjedničko postolje. U trećoj je bio drugi, a četvrtoj treći izgubivši drugo mjesto za samo 133 tisućinke.

-Ova staza je izuzetno zahtjevna. Traži puno koncentracije posebno u ovim izuzetno vrućim, sparnim i za vožnju teškim vremenskim uvjetima. Zadovoljan sam nastupima, primljeni smo lijepo, cijeli kraj je prekrasan, more predivno. Uspjeli smo se boraveći u Hrvatskoj i okupati. Vjerujem da ćemo i iduće godine nastupiti na Vašoj stazi – riječi su trostrukog pobjednika ovog vikenda Yücela Özbeka.

Utrke prestižnih Porschea u pauzama su pratili ogledi čestih gostiju grobničke staze pa je to bio još jedan uobičajen vikend „Auto TreackDaya“. Nositelj projekta bila je tvrtka „Motorsport GO“, a suorganizator i domaćin manifestacije „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. čiji direktor Zdenko Šantić nije krio zadovoljstvo po završetku manifestacije.

-Nastup, iako malobrojne skupine vozača u okviru ovog turskog kup natjecanja, značajan je događaj za našu stazu. Time širimo krug potencijalnih korisnika na dulje staze, a pokazalo se da naši objekti, a posebno sama staza u potpunosti odgovara potrebama ovakvih međunarodnih manifestacija. Odaziv publike bio je skroman što zbog blagdanskog vikenda što zbog izuzetno visokih temperatura, pa su mnogi očito potražili osvježenje u moru a ne u adrenalinskom naboju. Kroz dva tjedna očekuje nas nova utrka motociklista, još jedno ovogodišnje Prvenstvo Alpe Jadran, tako da je Automotodrom Grobnik u punom pogonu.(m)

Snimci: M.Krpan

SIMILAR ARTICLES