Autocross u Gambetićima – SPEKTAKL U PRAŠINI

Autocross u Gambetićima – SPEKTAKL U PRAŠINI

Start jedne od utrka (foto R.Krpan)

Međunarodna utrka FIA CEZ na stazi „Canalli“ prepuna uzbuđenja 29 sudionika iz sedam zemalja

GAMBETIĆI – Međunarodna autocross utrka „“2.Nagrada Gambetića 2021.“ u organizaciji AKORK Skok racing 1993 i AK Poreč Motorsport okupila je u više konkurencija 29 vozača iz sedam zemalja. Uz FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, bodovana su i državna prvenstva Hrvatske i Slovenije, a na stazi „Canalli“, dugoj 727 metara, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, nedostajalo je samo što više zalijevanja kako bi se izbjegla velika prašina koju su dizali vozači svojim bravoruznim vožnjama.

Najbrojnija skupina vozila bila je upravo ona najatraktivnija – Divizija Super Buggy u kojoj je Čeh Vojtech Vaculik u finalnoj vožnji bio najbrži ostvarivši u cilju prednost od 14,29 sekundi ispred Mađara Istvana Istokovicsa, dok je jedan od ponajboljih slovenskih krosista Marcel Grgič ciljem prošao treći uz zaostatak od 15,52 sekunde iza pobjednika. Hrvatski as Loris Krbavac, među osmoricom sudionika, u ovoj međunarodnoj skupini, morao se zadovoljiti šestim mjestom. Još dva slavlja čeških vozača mladog Martina Vaculika u CEZ Diviziji Junior Buggy i Martina Kadlečika u Diviziji do 1600 ccm, ujedno vozača s najboljim vremenom kruga u finalnim vožnjama od 34,06 sekundi..

Talijan Andrea Barbieri slavio je pobjedu Divizije Cross Car s gotovo deset sekundi prednosti ispred Slovaka Tomi Baratija, dok je dvostruko više na trećem mjestu zaostao Slovenac Mitja Petrovčić. Pobjednik još jedne međunarodne skupine CEZ Divizije TA+H bio je Slovak Jan Šebo.

Prvenstvo Hrvatske, brojem vozača bilo je skromno, s tek šest vozača iz četiri kluba. No, zadovoljstvo nastupom, ali i pobjedom u međunarodnoj skupini CEZ Divizije TA 1600 imao je iskusni Siniša Filčić (ASK Kastavac), ujedno pobjednik Divizije 1A hrvatskog prvenstva. Drugi u PH je bio Dražen Krznarić (AK Ozalj), a treći Roberto Zdrinščak (ASK Kastavac). Loris Krbavac (AK Buzet Autosport) slavio je pobjedu divizije 3 domaćeg prvenstva, dok su s ekipnom pobjedom ovogodišnje autocross prvenstvo Hrvatske počeli višestruki prvaci vozači Auto sportskog kluba Kastavac.

Staza Canalli pokazala se dobrom za ovakvu međunarodnu utrku, ali sveukupni dojam „pokvarila“ je velika prašina pod visokim temperaturama zraka, obzirom da na ovom području kiša nije pala već dulje od mjesec dana.

Miroslav KRPAN