Auto i karting liga Zapad

Auto i karting liga Zapad

0 643

PETI OGLED SEZONE U KANFANARU

Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle organizira u nedjelju 29. srpnja u Kanfanaru peto ovogodišnje natjecanje Prvenstva Auto i karting lige Zapadu kronometar vožnji. Radi se o automobilizmu na kratkim kružnim stazama gdje svaki sudionik osnovom pojedinačnog vremena tijekom tri kruga ostvaruje rezultat za konačni poredak. Ova disciplina značajna je za mnoge mlade vozače koji tako stječu potrebna automobilistička iskustva, a utrke obogaćuju automobilistička zbivanja i turističku ponudu.

Vozilo se ove sezone dva natjecanja na karting stazi u Taru, potom na Žatiki u Poreču i nedavno u Sv.Ivanu nadomak Buzeta, a i na improviziranoj stazi u centru Kanfanara očekuje se više od 30 sudionika „Hyundai Autokuća Košara – 5. nagrade Kanfanara 2012.“. Natjecanje se boduje za tradicionalno Prvenstvo Istarske rivijere (otvorenog tipa) koje traje već 17 godina, a ujedno i za Ligu Zapad što obuhvaća vozače klubova s područja Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Prema zapremini vozila sudionici su raspoređeni u pet klasa: serijski automobili do 1200 ccm, do 1600 i preko 1600 ccm, sportski do 1400 i preko 1400, te klasi „diesel“. Posebno se nagrađuju juniori, veterani, početnici, vozačice, ekipe i timovi. Staza je smještena na parkiralištu željezničke stanice i dijelu Istarske ulice, duga 600 metara i predstavlja pravu atrakciju. Svaki vozač vozi po tri vožnje sa po tri kruga i na kraju se za konačni rezultat sve tri zbrajaju.

U Prvenstvu Regije poslije četiri natjecanja na čelu „generalke“ je istarski vozač Zoran Vidmar koji ove sezone brani boje novog gerovskog Auto klarting kluba „Petar Klepac“ (Gorski kotar). Dvije startne pobjede u Taru još ga uvijek izdvajaju od konkurencije usprkos propuštanju nastupa u Buzetu. Ima 12 bodova prednosti ispred svog kompanjona Dejana Kopajtića (Rijeka) s kojim je do sada dijelio vrhunski „Yugo“. Sada imaju svaki svog, pa će eventualni sraz u Kanfranaru biti prava poslastica za ljubitelje brzina. Porečka „generalka“ u vrh je vinula i Marina Nežića (Buzet autosport) koji je treći sa samo dva boda manje od Kopajtića, a koji uz to još nema pobjede ove godine u kronometru Lige.

Zanimljivo može biti i u klupskom troboju klase „serija -1600“ u kojem vozači pazinskog „Istra racing teama“ traže najboljeg među sobom. Prednost je na strani iskusnog i najstarjeg među njima Muhamedali Maksutia koji je upisao tri pobjede, a posljednju prepustio Albertu Ivančiću. Kao i njih dvojica tako i treći Danijel Grubišić nastupaju u „Peugeotu 106“. I treća poslastica koju vrijedi izdvojiti mogući je dvoboj vodećeg Zorana Vidmara (Pula Rovinj) koji sa tri pobjede vodi u klasi „diesel“ i novopridošlog naftaša Marina Petrića (Rijeka) koji je upisao pobjedu u Buzetu. Ekipno su odskočili Pazinjani i slove za favorite Prvenstva.

Natjecanje u kronometar vožnji održava se u sklopu tradicionalne mjesne fešte Jakovlje, a pokrovitelji su Općina Kanfanar i općinska Turistička zajednica. Okupljanje sudionika je u 9 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila. Jednosatni trening počinje u 11,15 sati. Svečano otvorenje je u 13,50 sati, a neposredno potom počinju i vožnje što će potrajati do 18 sati. Svečano proglašenje najuspješnijih i podjela priznanja je u 19 sati.(m)

Snimci: G.Petrović, M.Krpan