9. Rally Show Santa Domenica 2018., 23.-25. studeni

9. Rally Show Santa Domenica 2018., 23.-25. studeni

Peter Ranga - Tamas Szöke (snimio M.Krpan)

STOTINE POSADA ŠODERICOM NA SAVRŠĆAKU

Limitiran broj prijava zaključen sa 106 posada uz još osam različitih predvozila ili promotora iz deset europskih zemalja, Santa Domenica je više od rallya, više od običnog show-a

SVETA NEDELJA – Sada, već prije punih osam godina, okupljanje zaljubljenika u rally, onako kratki i bez obveze na limit jurnjave za bodovnim rezultatom, a uz to još specifičan jer se odvija na šljunčano-makadamskoj podlozi, pred svojim je devetim izdanjem. Auto karting klub Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing, dan uoči, sad već tradicionalne i prestižne međunarodne oktanske manifestacije pod imenom „Rally Show Santa Domenica“, finalizira sve potrebno da bi još jedan spektakl u potpunosti uspio. Jedinstvena je ovo manifestacija u Hrvatskoj, koju već godinama pohode poznata imena autosporta, ali i neka nova imena mladih zaljubljenika u brzine koji su upravo ovo „događanje“ odabrali za svoj ulazak u svijet kraljice autosporta, ponekad s nešto slabijim, ali ne i manje atraktivnim automobilima.

Svetonedeljski rally entuzijasti, pomognuti strukom u svim oblicima, neizmjerno su zahvalni vlasnicima šoderica na Savršćaku bez čije je pomoći, tehničkog suporta i podrške ovakav spektakl nezamisliv. Ipak, pokrovitelj Grad Sveta Nedelja i Turistička zajednica znaju prepoznati „dobar proizvod“, a priključili su im se Sportska zajednica Svete Nedelje, te Zagrebačke županije, ali i Grad Samobor.

Atraktivnost i jednostavnost očiti su mamac sudionicima, a publika će imat mogućnost uživanja u trodnevnom programu već od petka navečer. Iskustvom, svih vremenskih opcija koje su ih organizacijski pratile proteklih godina, ove se godine organizator odlučio limitirati broj sudionika i listu prijava zaključio sa 106 posada iz deset europskih zemalja. No, imena iz Mađarske (38), Slovenije, Italije, Austrije, Češke, Švedske, Bugarske, Srbije, Velike Britanije i naravno Hrvatske (39), koja su se tu našla, garantiraju lud provod sva tri dana koliko u različitim oblicima manifestacija, nadomak Svete Nedelje, i traje. Među zastupljenih 26 različitih svjetskih marki automobila čak s 13 prednjači Škoda, jednim manje prati ih Lada, a slijede Mitsubishi, Subaru, Peugeot, i tako redom. No, impozantan broj od 11 vrhunskih R5 automobila i ponekim ništa manje konkurentnim WRC-om, plijeni pažnju.

Po novu uzastopnu pobjedu vraća je prošlogodišnji pobjednik Mađar Peter Ranga, stiže i ERC2 prvak iz 2015.godine, još jedan Mađar, David Botka, a uz more stranaca s „R5“ do dobrog će rezultata pokušati stići prvi pobjednik 2010.godine, najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj, tada u tandemu sa Tonijem Klincom. A kad smo kod pobjednika vrijedi ih sve spomenuti, još su samo tri: Ivan Goran Čibej i Saša Bitterman (2011. i 2012.godine), Austrijanac Beppo Harrach s Dominikom Jahnom dominirao je od 2013. do 2016.godine, a prošle je slavio mađarski tandem Peter Ranga i Tamas Szöke. Publiku će, uz još desetak predvozača, posebno uveseljavati atraktivnom vožnjom u prebrzoj „Ape proto“ trokolici Talijan Loris Rosatti kojom juri i 145 km/sat.

Vozila svih vrsta i kategorija, svih klasifikacija razvrstat će se u četiri klase: sprint -1400 ccm, pro sport -2000 ccm, no limit +2001 ccm i RWD. Posebno se nagrađuje šest Trophy kategorija: juniori, suvozačice, posade u N4/R4 automobilima, posade u Lada automobilima, RWD, te veterani iznad 50 godina.

Sveta Nedelja, gradić nadomak Samobora, oktanski je centar svijeta ovog vikenda. Već od petka 23.studenog „RSSD partyjem“ u velikom šatoru Servisnog parka na šoderici Savršćaka od 21 sat kreće trodnevni show program. U subotu, nakon prijepodnevnih administrativnih obveza svake posade i upoznavanja staze, od 14 do 16 sati na rasporedu je „shakedown“ ,službeni trening uz jezero Orešje. Od 18 sati, na središnjem svetonedeljskom Trgu Ante Starčevića odabir je startnih pozicija, a u 18,30 sati slijedi spektakularni ceremonijalni start. Bitka za ciljno postolje kreće u nedjelju 25.studenog od 8,30 sati. Ove se godine voze četiri makadamska brzinaca identičnom rutom, svaki duljine 7.570 metara.

Podjela nagrada najuspješnijima uslijedit će u glavnom šatoru servisnog parkirališta šoderice Savršćak od 17 sati.

Miroslav KRPAN